bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

a tökéletes és a működőképes

2012.10.26. 08:57 kfg966

ha az ember elég hosszú ideig foglalkozik projektvezetéssel, két aranyszabályt nagyon mélyen megtanul. az egyik, hogy a rossz döntés is jobb, mint a nem-döntés. a másik pedig az, hogy vannak helyzetek, amikor nem a tökéletes, hanem az optimális vagy éppen a működőképes megoldásokra kell törekedni.

 ez járt a fejemben a milla-tüntetés után kedd este.


Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz bajnai gordon együtt2014

ragged flags

2011.07.30. 14:28 kfg966

blogger alapvetően nem nemzetfetisiszta. soha nem volt derékig érő kokárdája, még március 15-én is csak apró, szolid kokárdát tűz föl, és eszébe sem jutna, még ha háza lenne is, folyamatosan zászlót reptetni rajta. ezzel együtt szereti a zászlókat, szereti a magyar nemzeti lobogót, szépnek is tartja, és megérti azt is, ha valakinek a nemzethez tartozás kifejezése olyan fontos, hogy a házára is zászlót kelljen tűznie. 

csakhogy. 


Szólj hozzá!

szarajevoi anzix

2011.07.25. 23:14 kfg966

 ez a post amolyan vegyesfelvágott lesz, ami persze képzavar, ha már anzix, akkor talán úgy volna helyes fogalmazni, hogy olyan lesz, mint azok a városi nevezetességeket mutató, kis képeket tartalmazó képeslapok, balatonszemesről például obligátan a postamúzeum, kikötő sok hajóval, kistücsök, állomás, és a többi. merthogy azért nem lesz ez nagyon összeszedett post, de mégiscsak kikívánkozik bloggerből a szabadsága, amit a b csoportos u20-as kosár-eb okán szarajevoban töltött.

ami kurva jó hely.


1 komment

régen posztolt blogger

2011.06.21. 07:53 kfg966

 - gondolta már tegnap este is, de akkor azért inkább fáradt volt, úgyhogy a post mára maradt. volt sok izgalom az utóbbi időben, leterheltség munkafronton, izgalom a gyerekei érettségije miatt (mindkettőnek sokkal jobban sikerült, mint annak idején neki, pedig az egyikük majdnem annyira beleszarós volt, mint annak idején ő maga; és ez az eredmény még akkor is tetszetős, ha azért az érettségi szintje még tovább süllyedt az elmúlt harminc évben: húsz százalék is elég a ketteshez... mi van????) na mindegy, új izgalmak biztos jönnek ezután is...

de nem is a leterheltsége miatt nem posztolt, sokkal inkább azért, mert kedve nem volt.


Szólj hozzá!

egy célszerűtlen levél margójára

2011.04.03. 15:00 kfg966

mészáros sándornak

a napokban a facebookon kukorelly endre szőcs gézának írt levele kapcsán rövid szóváltásba bonyolódott blogger mészáros sándorral. röviden arról volt szó, hogy vajon jó levél volt-e ke-nek a józsef attila-díj kapcsán az államtitkárhoz írott levele. a véleménycsere egy linkhez kapcsolódó kommentekben zajlott, és blogger szereti pontosan kifejteni a véleményét (vulgo: blogger bőbeszédű), a részletes indoklás szétfeszítette volna az ott adott kereteket. így blogger azt a megoldást választotta, hogy egy post keretében teszi ezt meg.


Szólj hozzá!

Címkék: kukorelly endre józsef attila díj szőcs géza

trivialitások - 1.

2011.03.25. 17:45 kfg966

vannak helyzetek, amikor nem árt, ha fölemlegetünk néhány trivialitást. nem árt, ha szóba hozunk néhány olyan dolgot, amelyet eddig magától értetődőnek tartottunk, de mintha ezt a magától értetődő jelleget mind többen kezdenék nem megkérdőjelezni, hanem kifejezetten elfelejteni. a post címe arra utal, hogy annyi minden megy feledésbe az utóbbi napokban, hogy vélhetően sorozattá fog terebélyesedni ez a gondolatsor. de most egy kérdéskörön jár blogger agya.

az egyik trivialitás, amit blogger annak gondolt, és továbbra is helyesnek tart, hogy a xxi. században egyetlen magát civilizáltnak tartó állam sem engedheti meg magának, hogy bármely polgára éhen haljon.


9 komment

Címkék: fidesz szegénység segélyek lázás jános

kosárlabdás recenzió - igazi rétegposzt hűséges olvasóknak

2011.03.24. 19:07 kfg966

kosárlabdás könyvet olvasott blogger, és egyrészt igen régen írt már recenziót, másrészt kifejezetten sokat dohog közélet tekintetében mostanában, úgyhogy most örül, hogy rétegérdeklődésre számot tartó bejegyzést ír. merthogy blogger, mint régebbi olvasói és személyes ismerősei jól tudják, nézőként meg apukaként réges-régen (mondjuk nyolc éve) a kosárlabdavilág szélén él, lelkes résztvevője az ismerd meg hazád kosárlabdapályáit! mozgalomnak, meg jegyzőkönyvet is tud vezetni és a többi. és ekként örömmel fogadta, hogy megjelent tursics sándornak a sikeres (utánpótlás)-edzőnek a magyar kosárlabda helyzetét bemutató kötete - illetve tán pontosabb, hogy egy tervezett sorozat első kötete, amely elsősorban a helyzetértékelésről szól.


Szólj hozzá!

Címkék: sport kosárlabda tursics sándor

sunáznád, mi?

2011.03.22. 23:47 kfg966

 

blogger egyre inkább kezdi azt érezni, hogy a világ végképp elment mellette. hogy olyan dolgok váltak teljesen megszokottá és elfogadottá, amelyek messze-messze túlmennek az általa ízlésesnek tartható dolgok körén. ilyenkor nyilván a liberális, szabadszájú, szabados énje fölé kerekedik a keresztény középosztályi gellérthegyi neveltetés. nyilván.

szóval olvassa az indexet blogger, ezúttal. (ha talán ez nem is derült ki, blogger elképesztő címlapműveltséggel rendelkezik a celebvilágról, tud alekoszról, tud arról, hogy vv évi azért akarja nagyon megnyerni a való világot, mert szülei svájci frank alapú hitelt vettek föl s most úszni tűnik a 240 négyzetméteres ház. ezt mind megtudja, miközben sorban áll a boltban. ami kb elég arra, hogy ilyen típusú műveltségével megbotránkoztasson intellektuális társaságot, elszórakoztasson munkatársakat, meg szót értsen emberekkel boltban.)


3 komment

Címkék: sunáznám bartha zsanett

idegen tollak

2011.03.21. 20:57 kfg966

van az, hogy blogger nem ír, nem olvas, hanem beszélget. és vannak olyan beszélgetések, amikor a beszélgetőpartnere pontosan azokat a dolgokat mondja ki, amelyekre blogger gondol.

és blogger beszélgetőtársa ma azt találta mondani a ferihegynek más nevet adni szándékozó...

és akkor kis kitérő.


Szólj hozzá!

a cselekvés lehetősége

2011.03.17. 08:02 kfg966

volt tegnap blogger március 15-ét ünnepelni (na jó: mire publikálta, már tegnapelőtt lett az). talán gimnazista idején, vagy azóta mondjuk 89-ben volt ilyen mozgalmas ünnepe. először kis jánost hallgatta meg az alkotmányról, aztán hazament, olvasgatott ezt-azt, majd kiment a médiatörvényes tüntetésre, majd végül elment a gödörbe a beszélő március 15-i estjére. beszélgetés oktatásügyről, filmvetítés filozófusokról, ez-az, jó volt, jól érezte magát.

különösen jól érezte magát a tüntetésen: kellemes, napsütéses, vidám idő.


Szólj hozzá!

kevéssé cizellált poszt

2011.03.13. 10:27 kfg966

blogja számszerűen kevés bejegyzése a tanúja rá, meg barátvaival folytatott beszélgetései, hogy blogger hosszú időn át jóindulatú semlegességet mutatott az új kormány iránt. éveken át komoly fenntartásokkal viseltetett ugyan az ellenzékben folytatott mindent elutasító, mindent negáló stratégia iránt, a haza nem lehet ellenzékben iránt, de nem osztozott liberális barátainak többségével a mindenre kiterjedő orbán-fóbiában.


2 komment

56-osok és az ő emlékművük

2011.02.09. 11:10 kfg966

időről időre felvetik '56-osok, akár személy szerint, akár valamely ötvenhatos veteránszervezet nevében, hogy el akarják bontani a városligeti '56-os emlékművet, hogy méltóbbat állítsanak helyette. ezúttal wittner mária nyilatkozott oda, hogy a veteránok akár saját költségükön is elbontatnák a műalkotást.


33 komment

üres címlap helyett

2010.12.21. 22:30 kfg966

nyilván furcsa lett volna, ha a nyár óta nem posztoló blogger a készülő médiatörvény elleni tiltakozásul az amúgy sem üzemelő blogján üres posztot jelentetett volna meg. ha sok idő után, médiatörvény elfogadtával újra posztol, akkor talán helyénvaló lenne egy jó ajtóberúgós poszt, mely szerint, mondjuk, a kurva anyjukat. és akkor már szükségképpen: ezeknek.

viszont ezt blogger nem akarja. annál is inkább nem, mert ez a blog eddig is igyekezett ennél némileg cizelláltabbnak lenni. és blogger - blogja címéhez méltón - hosszú ideig, sőt még most is, kétségek között vergődik. merthogy nem tudja ezt a kormányt és a törekvéseit mindenestül elutasítani, és különösen nem vágyik blogger a folyamatosan hisztériázók közé, és különösen nem vágyik arra, hogy maga keltsen hisztériát.


1 komment

kicsit mintha saját fészekbe szarna - lacikémnél

2010.07.12. 12:59 kfg966

blogger. de hát az ultimate magyar kereskedelmi megoldást csak nem tudja kommentálatlanul hagyni. van az, hogy blogger időnként jár balatonszemesre - tavasszal és ősszel szereti nagyon, bár kevesebb hétvége jut neki ilyenkor, szemes helyett az ismerd meg hazád kosárlabdapályáit! mozgalomban igyekszik újabb pecséteket szerezni a virtuális igazolványába.

aztán persze olykor leszalad nyáron is, de akkor nagy a tömeg, azt kevésbé szereti. (megfigyelése egyébként, hogy a 20-80-as szabály nagyjából (bár inkább 10-90-es arányban) érvényesül a fürdésnél is: a fürdőzők 90%-a a part és a mélyvíz közötti képzeletbeli tér első decilisén túl nem távolodnak el a parttól. ha az embernek van néhány perce gyalogolni, már úgy érezheti magát, mintha egyedül lenne a vízben.

de mindegy. van neki kedvenc kocsmája, a kevés közül az egyik, ahol olykor helyi erők is vannak, meg nyitva van akkor is, ha februárban vagy márciusban megy le blogger, mindig lehet ott nyomni egy sört, netán valami rövidet, közvetlenül az állomás mellett, wurlitzer kint a placcon, bent meg se friss levegő, se fény nem járt az elmúlt harminc évben, s változhatatlanul a hamisítatlanul balázs-pali külsejű lacikém áll a pult mögött, aki már a hetvenes években diszkózott a kempingben, de erről szót se többet.

március óta (valószínűleg már nyár óta, de blogger tavasszal konstatálta) nincs cigi a boltban. ezt blogger akkor még szenvedőként, mióta megint abbahagyta a dohányzást, inkább külső szemlélőként konstatálja. mint ahogy megfigyeli azt is, hogy az éppen szemesen tartózkodók lélekszámának arányában több-kevesebb ember (főként, ámbár nem csupán fiatalok) jönnek be, hogy cigaretta iránt érdeklődjenek.

lacikém ilyenkor az aznap esti ismétlések számának megfelelően többé vagy kevésbé ideges gesztikulációval elmagyarázza, hogy ahhoz, hogy cigarettát tartson, igen nagy mennyiségnek kell készletben állnia, mert csak úgy kap a nagykerből, majd után hosszan magyarázza, hogy hol lehet mégis a faluban cigarettát kapni (pl a volt vasboltból nyílt kocsmában, illetve a thomas discoban, hajdan mókus presszó). és ezt mindig igen hosszan, egyre fáradtabban, s egyre inkább olyan arckifejezéssel, mint aki úgy véli, hogy a világ őt nagyon nem érti meg.

s annak, aki bent marad a kocsmában a cigarettát keresők távozása után, elmagyarázza, hogy mennyire megütött mindenkit a recesszió, mennyire nem érdemes semmit csinálni. s amikor kígyózó sorokban jönnek az érdeklődők, hogy a vb alatt miért nincs kint az előző eb-n látott plazmatv a placcon, azoknak már-már komplett összeesküvés-elméletet prezentál arról, hogy mekkora érvágás a kocsmárosoknak az, hogy az m1 közvetíti a vb-t, ami még balatonon is mindenkinek van otthon, ahol többnyire csak tetőantennájuk van az embereknek (a dolognak azzal a részével blogger is egyetért, hogy talán mégsem a közszolgálati tv-nek kellene közvetítenie, főleg nem ilyen bulvárszínvonalon).

egy ideig próbáltuk győzködni arról, hogy talán ha lenne földimogyoró (blogger gyengéje), akkor tán emberek több sört innának, de nem, a lemondás és a defetizmus. de az ember, még ha blogger is, és ragaszkodik a törzshelyéhez, mindig tesz új kísérleteket, egészen addig a pillanatig, amíg meg az uruguayi meccsre érkezve be nem toppantak a helyre és az alábbi felirat nem fogadta őket:

 

 

a kereskedelmi rugalmasság nagyobb dicsőségére - és különösen bájosak a felső sorban található kondomdobozkák, a gondos, részletekbe vágott kivitelezés, hogy bárki a cigarettaállvány bármely szintjén szokta is meg a maga pall malljét, azonnal szembesüljön nemcsak a polc ürességével, a cigaretták hiányával, s még inkább szembeüsse a felső sorban a hiánygazdaságra emlékeztető nincs, a szemantikailag azért elgondolkodtató cigi - mennyi ideig is helyettesítheti a középső polcon álló jel az onnan hiányzó jelöletet (az arcokat látva: semeddig), míg el nem ér az ember szembe a kapkodásban is gondosan kidolgozott z-kből összehozott brutális lezárásig.

ami a vásárló tudomására hozza a megcsömörlött sértődöttséget, és azt, hogy itt nem lesz változás, de nem ám.

viszont citromos gösser meg volt.


1 komment

Címkék: balatonszemes lacikém

nyilatkozat

2010.07.06. 13:40 kfg966

hát, nyilván elhanyagolódik egy blog vb alatt, meg akkor is, ha blogger éppen ámokot fut és feszült és aludni sem tud, nemhogy regenerálódni, projektátadáson is izgul, plusz még azon is, hogy gyermek bekerül-e az u18-as eb-re utazó csapatba, és így egyelőre nem íródott meg a bejegyzés a hóhér házáról sem, schmitt pálról sem lett (arról nem is lesz, nem pazarolunk rá betűt), de azért a nyilatkozat már elérte az érzékelési küszöböt.


7 komment

Címkék: nemzeti együttműködés nyilatkozata

vb-s sportriporteres dohogás

2010.06.20. 17:19 kfg966

nézi persze blogger a világbajnokságot. ez most úgy kb baráti, a délutáni meccsből lát úgy negyedórát délutáni kávézás közben, ha nem dolgozik sokáig, otthon bírja látni a második félidőt, az esti meccs meg többnyire hozzáférhető. egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy a vb hogy tetszik neki, talán fiatalkora nemzeti sportos közhelyével élve úgy tűnik neki, mintha jórészt hiányozna a játék sava-borsa, a gól. de nyilván messze még a vége, másrészt meg blogger nem gondolja, hogy ért annyira a focihoz, hogy erről posztolna.


Szólj hozzá!

Címkék: vb egri viktor

ismerd meg!

2010.06.16. 18:54 kfg966

megnézte blogger a blogját, bejelentkezve, és meghűlt benne a vér - publikusnak látott egy postot, amit vázlatban szeretett volna hagyni, tekintve, hogy félig kész, és amit megírt belőle, az sem tetszik neki. nem titkolja, a tompa andrea-könyvről akarna egyet postolni, de egyelőre nem áll össze benne olyasmi, mint szeretne. úgyhogy egyelőre pihenteti.

aztán megnézte blogger az admin-felületről, és kiderült, hogy szerencsére vázlatban van. de ez alkalmat adott neki arra, hogy végigtekintse a vázlatban levő postjait, az osztálytalálkozójáról szóló alkalmi posttól a drótról szóló, még befejezendő postján át a tompa andreáig. egyelőre ezeket nem fejezi be, viszont tartozik magának is egy lezáró posttal így szezon végén, részvételéről az ismerd meg hazád kosárlabdapályáit mozgalomban.


Szólj hozzá!

Címkék: baja honvéd kosárladba kerpel fronius balázs

te sem vagy más?

2010.06.09. 18:05 kfg966

egy sárgalapos figyelmeztetés és egy kivonulás margójára.

jó hosszú időszak kimaradt blogger blogjából, de talán a korábbiak alapján lehetett sejteni, hogy blogger irdatlanul várta a választást, várta, hogy a kommancsok elhúzzanak a vérbe. igazából persze bajnai gordon már nem is irritálta annyira, sőt: várakozáson felüli csődgondnoknak tartotta, de ahogy korábban méltatlannak érezte, hogy az utódpárt kormányozzon, úgy mélységesen felháborította a közpénzek gátlástalan kitermelése. úgy gondolta, bármi jöhet, annál csak jobb lehet.


3 komment · 2 trackback

Címkék: fidesz kivonulás kukorelly sárga lap lmp

apró változások

2010.06.08. 07:41 kfg966

ha nem is örömök. szóval - hazamegy blogger vasárnap délután, áll az ablak alatt egy rendőrautó, egy bűnügyi helyszínelő meg a temetkezési vállalat autója. nyilván, ha blogger ablaka alatt áll, még nem biztos, hogy hozzá érkeztek - közkeletű szakkifejezéssel panelprolit kell képzelni, vagy tíz emelet magasodik még fölötte, széles a választéka a lakásoknak, ahova érkezhetett.


2 komment

Címkék: személyiségi jogok

nyugdíjat az íróknak!

2010.06.04. 12:40 kfg966

meg, ha már kérhetem, akkor kedvezményes lakáskiutalást is. viszont, ha már, akkor legyen műfajokra és szerzőkre is lebontott ötéves terv is, és megfelelő bizottság vizsgálja a tervteljesítést. és azt is szeretném, hogy minél vidámabb és aktivitásra serkentőbb dolgokat ír valaki, annál több nyugdíjat kapjon öreg korában. viszont nádas péter meg lehetőleg ne kapjon, mert olyan bonyolult és hosszú mondatokat ír, hogy az embernek belefájdul a feje. és a parti nagy lajos meg különösen ne kapjon, mert csúnya szavakat is használ és még nyelvtanilag sem helyes, amit ír.


2 komment

Címkék: nyugdijat az iroknak kultura allami finanszirozasa t ez meg az t politika

kiskertem, kertmagyarországom

2010.06.01. 20:33 kfg966

nyilván blogger is öregszik, még ha olykor nehezen is veszi tudomásul, de mégis valahogy szinkronban érzi magát a korával. ettől függetlenül azért van az, hogy olykor kifejezetten szeret elmenni az éjszakába, s ha már, akkor azért többnyire romkocsmákba megy - csak nem nő be a feje lágya.

valahogy leginkább ezeken a helyeken érzi jól magát, nem is annyira jól, mint inkább: otthon. ezért aztán különösen rosszul érinti, ha keserű tapasztalatokat szerez.


3 komment

Címkék: romkocsma vendéglátás kertem

európa eladó

2010.05.31. 13:47 kfg966

az ember kicsit mindig fél megvenni kedvenc szerzője új könyvét, kedvelt előadója új lemezét, és kicsit szorongva megy el meghallgatni hosszú idő után újra koncertező zenekarát. volt bloggerben is ilyen félelem, amikor elment gödörbe, európa kiadóra. de pár éve is, amikor a hajón látta őket, egyben volt a cucc, jól szólt, nem volt vele baj, gondolta hát, hogy olyan nagyon nem fájhat lemenni megnézni.


Szólj hozzá!

Címkék: gödör európa kiadó

azért történnek jó dolgok is...

2009.09.26. 22:09 kfg966

mert az kétségkívül bíztató, hogy megszűnik a napkelte. nem is igazán értette az ember, hogy miként lehet ilyen bptv-re való stúdióbelsővel és egyáltalán ilyen igénytelen műsort készíteni, azt meg nyilván különösen nem, hogy mindez miként került a közszolgálati televízióra...


1 komment

baader-meinhof

2009.09.23. 07:45 kfg966

hát, eltelt megint két hónap, úgyhogy megint itt van blogger. egyelőre nem ígéri sem a feltámasztását a blognak, sem azt, hogy rendszeresen, csak most éppen megint van mit - bár éppen írni is van kedve, kicsit felszabadult ugyanis, leadta a phd-dolgozatának a második év teljesítéséhez szükséges részét, meg is védte, ötöst kapott, persze előtte halálosan izgult, hogy nem vágják-e ki vele, mindegy, túlesett, most viszont halasztott, nincs ideje a munka mellett. viszont elkezdődött a kosárlabda-szezon, azzal viszont biztos nem terheli a blogját, ha ír róla, akkor másikban.<!--more-->

viszont filmet nézett, dvd-n, a baader-meinhof csoportot, moziban a tavasszal lemaradt róla, de azért érdekelte. a film alapjául szolgáló könyvet, stefan aust (spiegel-főszerkesztő) hasoncímű művét olvasta, sőt, szerette is, együttérzőnek, távolságtartónak, megértőnek és értelmezőnek tartotta. igazából azért érdekelte bloggert különösen ez a történet, hogy lássa: egy olyan társadalmat, amelyet hatalmas trauma rázott meg, miként szembesül a problémáival. ahogy nyugat-németországban a fiatalok az adenaueri újjáépítés 20 évét követően a náci múltat- társadalmi és magánszinten egyaránt - elhallgató szüleik korábbi viselkedésére elkezdtek rákérdezni, úgy várta blogger, hogy egy idővel a kommunizmus bukása után majd magyarországon is történik valami ilyesmi.

ebben blogger egyébként némileg csalatkozott. egyrészt vélhetően a németek intellektuálisan igényesebbek magukkal szemben, másrészt akár fasizmussal, akár kommunizmussal foglalkoznak, a magyarok jelentős részének kényelmesebb a szembenézésnél a "velünk csak megtörtént" attitűd fölvétele. hát, persze, így is lehet, csak kérdés, hogy ettől menynivel leszünk bejlebb.

a könyv nagyon jól írja le a diákmozgalmat mint kontextust, annak radikalizálódását, a parlamenten kívüli ellenzéket, s ebben a kontextusban jelenik meg a sah látogatása, benno ohnesorg megygyilkolása, a dutschke elleni merénylet. a könyv - mint volt kollegára és mint intellektuálisan legérdekesebb részre - ulrike meinhofra, az ő dilemmájára: elismert baloldali újságíró vs városi gerilla koncentrál elsősorban, baader inkább mint feltűnési viszketegséges zsúrfiú jelenik meg, és egészen részletes képet kapunk az eleinte igen széles, később azonban egyre fogyatkozó szimpatizáns-rétegről

a film ehhez képest némileg csalódás. két órába bele van zsúfolva eseménytörténetileg minden, ohnesorg, dutschke, áruház felgyújtása, bírósági tárgyalás, palesztin kiképzőtábor, bankrablások, svéd követség, mogadishu, schleyer-elrablás... kicsit az volt az ember érzése, hogy ezek eseménytörténetileg kötelező körök, kevésbé dramaturgiailag indokolt jelenetek. és ez némileg az intellektuális tartalom rovására ment. mert a csoport tagjainak ábrázolása elég szép, főleg meinhof és gudrun ensslin személyisége és belső vívódása van szépen kidolgozva, mégis, mintha az alkotók nem döntötték volna el, hogy történeti képeskönyvet csinálnak-e, vagy pedig értelmező filmet.

van a történetnek egy egészen fontos pillanata - ulrike meinhof részt vesz baader börtönből való kiszabadításában, de úgy, hogy a terv szerint ő csak interjút készíteni hívja baadert külső helyszínre, s úgy tehetne, mint aki mit sem tudott, így a mások által végrehajtott szabadítást követően visszatérhetne a civil életébe. a szabadítás rosszul sikerül, erőszakot kell alkalmazni. a többiek már kiugrottak az ablakon, s elmenekültek - meinhof egy rövid pillanatig nézi a nyitott ablakot, majd dönt: utánuk megy. blogger számára talán izgalmasabb lett volna a film, ha sokkal inkább erre a nyitott ablakra koncentrál, vagy e köré épül föl. bár ilyes kísérlet persze volt, az ólomidő, és az talán jobban meg is közelítette az absztrakciónak azt a szintjét, ami jobban tetszett volna bloggernek.

így a film sajnos nem volt több egy - és ez talán contradictio in adiectio - elgondolkdtató akciófilmnél. mondjuk nem volt rossz, jól is szórakozott blogger, de semmi több.


Szólj hozzá!

boldog születésnapot!

2009.07.21. 08:22 kfg966

jó dolog jó barát születésnapjára menni, főleg, ha ez ember már jó régen nem nagyon mozdult ki, nemigen találkozott a barátaival, főleg, ha 50. születésnap van, miegymás. ezen mondjuk még az sem változtat, ha netán éppen vasárnapra esik a buli - gondolja blogger, egy-két óra után lelép, nem viszi túlzásba, aztán nem lép le és igenis viszi, szerencse, hogy vizezték a sört, mert amennyit ivott, vélhetően jobban megártot volna, ha nem vizezik, plusz a viszki és a más okosság.

és akkor a dilemma, ami akkor jön, amikor a barátai barátainak olyan barátai vannak, akikkel semmilyen körülmények között nem fogna kezet, sőt: egy asztalnál sem ülne. blogger nyitott, jó sok fajta emberrel meg tud ismerkedni, olykor, amikor nem éppen emberkerülő, tud beszélgetni is, de figyelmesen hallgatni is, szemlélődni, nem sok olyan ember van, akivel elutasítaná a kézfogást, ha megpróbálnák bemutatni.

a szeme sarkából látta, hogy probléma van, sétál befelé a helyre a maoistából lett polbeatesből lett polgári magyar író, tart az asztalhoz a legpenetránsabb magyar mondatok szerzője, a nyitott táskás pojáca. sportszandálban, zokniban - attól még rühellnie sem kell valakit bloggernek, hogy ettől a kombinációtól fölszisszenjen, vö. fehér zokni, makkos cipő. szandálhoz némi sportos ruha, kinézetre, mint szafárihoz öltözött keletnémet kispolgár. neki legyen mondva.

blogger ezen a ponton meglátta régi jó barátját, fölpattant az asztaltól s onnantól kezdve fél éjszakáját a söntéspultnál állva töltötte. így oldotta meg praktikus módon az önmaga leköpése és a közbotrány közötti választást opportunista kompromisszummal.

illy.


3 komment

süti beállítások módosítása