bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

a tökéletes és a működőképes

2012.10.26. 08:57 kfg966

ha az ember elég hosszú ideig foglalkozik projektvezetéssel, két aranyszabályt nagyon mélyen megtanul. az egyik, hogy a rossz döntés is jobb, mint a nem-döntés. a másik pedig az, hogy vannak helyzetek, amikor nem a tökéletes, hanem az optimális vagy éppen a működőképes megoldásokra kell törekedni.

 ez járt a fejemben a milla-tüntetés után kedd este. az első szabályt nem abban a vonatkozásban említem, hogy jó lesz majd 2014-ben adott esetben azon töprengeni, hogy ne döntsek (ne szavazzak) vagy inkább számomra rossz döntést hozzak-e, hanem arra, hogy most, alig másfél évvel a választások előtt muszáj dönteni valami mellett, valami mellett, amivel neki lehet indulni a hátralevő időszaknak abban a reményben, hogy minden ellenszél ellenére leváltható legyen az orbán-kormány és magyarország visszavezethető legyen egy a jelenleginél egyrészt értelmesebb, másrészt pedig alkotmányos demokratikus útra.

 a második szabály értelmezése ennél számomra egyértelműbb: annak ellenére, hogy nem ő lenne a tökéletes jelöltem, azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudok mást tenni, mint teljes mellszélességgel odaállni bajnai gordon és az együtt2014 mellé. ha elsősorban bajnairól fogok beszélni ebben a posztban, az azért van, mert a három alapító szervezet közül egyértelműen a haza és haladás egyesület áll közelebb hozzám (legalábbis, ahogy az alapítvány alapján egyelőre legalábbis elképzelem). fontosnak tartom, hogy a három szervezet jellegében és célközönségében különböző - engem pont a haza és haladás szólított meg leginkább, főleg azért, mert a 2014-re alkalmas jelöltnek legalább három feltételt ki kell elégítenie:

  • rendelkeznie kell egy szervezet felépítésének és irányításának képességével - azt gondolom, hogy bajnai egyrészt vezérigazgatóként ilyen tapasztalattal bőven rendelkezik
  • képesnek kell lennie arra, hogy meggyőzze a választókat, hogy rendelkezik az ország irányításának képességével - mivel miniszterelnökként a közmegítélés szerint nem szerepelt rosszul, ezt a feltételt kielégíti
  • nagyon fontosnak tartom, hogy vezérigazgatóként az üzleti szféra képviselői afféle einer unsként tekintenek rá, azt gondolom, hogy ő számukra is elfogadható szereplő - ez egyrészt előny egy esetleges, az üzleti szféra felől érkező endorsement szempontjából, ugyanakkor hátrány lehet abból a szempontból, hogy milyen választási koalíciót képes összegründolni, hiszen sokan - joggal - éppen az üzleti szféra befolyását kárhoztatják legjobban a mostani rezsimben
  • (egyébként fontos, hogy bajnai a gazdasági életből érkezvén nem retteg úgy a gazdaságtól, mint orbán, hiszen ismeri és érti - ez orbánról nem mondható el, s ezért utóbbi fél a gazdaságtól, annak kiszámíthatatlanságától.

őszntén: én bajnain kívül nem nagyon látok olyan személyt az ellenzéknek a környékén, akit személyében kormányképes alternatívának látok. ez a probléma a milla, a 4k!, a szolidaritás, bármely ellenzéki mozgalom körül tömörülő szereplőkkel: elhiszem, hogy meg tudnak szervezni tömeggyűlést, facebook-csoportot (milla), érdek- és jogvédelmet, ami mind nagyon fontos, de nem látom azt a képességet, hogy egy megnyert választás esetén szakpolitikusokat állítsanak, adott esetben az állami bürokráciát irányítsák. az lmp bizonyította, hogy képes megfelelő parlamenti képviselőket állítani, akik képesek fontos ügyek tudatos és kitartó képviseletére semmiféle ellenzéki tevékenységre nem alkalmas parlamentben is, de őszintén, nekik sem nagyon hiszem el, hogy képesek lennének nagyszámú minisztérium vezetésére, netán a kormányfői poszt betöltésére. (nb. szerintem egyébként az állami bürokrácia működtetésére egyre inkább úgy tűnik, hogy orbán sem alkalmas, de ez másik történet.) az mszp nagy valószínűséggel tud alkalmas káderanyagot biztosítani az állam vezetésére - de ne feledkezzünk meg arról, hogy 2010-ben azt mondtuk, hogy abból elég volt, amit ők műveltek, ennél a fidesz is csak jobb lehet. ez utóbbiban tévedtünk, de ebből nem következik az, hogy a szocik jók lettek volna, úgyhogy jó lenne nem ahhoz visszatérni.

eddig arról beszéltem, hogy bajnai vélhetően személyében alkalmas - kérdés viszont, hogy melyek azok az értékek, amelyeknek a nevében kandidálna. az lmp határozott értékek mentén politizál - viszont nem kormányképes. az mszp számomra a legteljesebb értékmentes opportunizmus mentén eladminisztrálgatná a hatalmat - ezt csinálták kormányon jó sokáig. ezért volt nagy vonzereje gyurcsánynak: mert még nem-politikusként, sportminiszterként publikált cikkeiben határozott elképzelést adott közre, víziót egy általa kívánatosnak tartott magyarországról. ezzel megjelent valami olyasmi, ami addig a baloldalon hiánycikk volt - nagy kár, hogy részben rajta kívülálló, de nagyon nagy mértékben neki köszönhető okokból ez a történet nagyon tragikus véget ért.

bajnai beszédében határozott értékek jelentek meg - pontokként, foltokként és nagyon remélem, hogy ezek a programalkotás során konkrétabb alakot nyernek. mert itt sajnos nem lesz elég a választás megnyerése - bár az is nehéz lesz. itt össze kell majd hozni mindenkit egy választás erejéig, mert nagyon sok szavazatra lesz szükség. radikális piacpártit állását féltő közalkalmazottal, szabadságát és méltóságát féltő pedagógussal, hajdani mdf, szdsz, fidesz-szavazókkal, mindenféle jószándékú emberrel és sajnos azokkal is, akik magukat baloldalinak meg européernek állítják be blogkommentjeikben és közben orbánt orsósozzák. de nem elég egy szavazásra összefogni őket - a bajnai által meghirdetett új közepet össze is kell kovácsolni és össze is kell tartani. ehhez pedig gondolatok kellenek, egy olyan új narratíva, amely elég erős ahhoz, hogy a magyar társadalom nem-vezérelvű részét tartósan összefogja. tartósan. és tudatosan. hogy az 1990-ben ölünkbe hullott és az elmút években veszélybe került szabadság elvesztésének lehetőségét megtapasztalva immár jobban vigyázzon a köztársaságra.

 mert az igazi pokol majd a választások megnyerését követően jön majd el. arra nem lehet számítani, hogy földcsuszamlás-szerű győzelem lesz, még ha nagy lesz is esetleg a mandátumarány különbsége. a leadott szavazatok alapján ez végletesen megosztott ország lesz, körülbelül 50-50%-ban. a jövő szempontjából talán az lenne a jó, ha teljes csőd jönne, ha orbánra rádőlne az egész kóceráj, akkor talán ráébrednének a hívei, hogy hova vezetett az útja. viszont azt gondolom, hogy ezek az imf-plakátok nem annyira a mostani megszorításokról szólnak, hanem arról, hogy már a mártíriumot készíti elő: azt a narratívát, hogy nem az ő inkompetenciája és voluntarista / zsarnoki / bizalmatlan természete okozta a bukását, hanem külső hatalmak - imf és eu. és ha így bukik, akkor a követői nagy része megy vele. és akkor itt továbbra is háromigenes népszavazások lesznek, a haza nem lehet ellenzékben lesz, akkor itt minden lesz, csak konstruktív ellenzék nem, hanem az, amit 2002 és 2010 között láttunk.

ehhez pedig az kell, hogy a társadalom nem-vezérelvű fele valamely koherens világkép mentén képes legyen szövetkezni egymással egy jobb magyarország felépítéséért. kérdés, hogy az együtt2014 ezt képes-e katalizálni. képesek vagyunk-e mi mindannyian felülemelkedni magunkon. feltűrni az ingujjat, és dolgozni ezért. gyűlésekre járni, barátkozni egymással, magunkkal hozni még egy embert, majd még egyet, beszélgetni, agitálni, szórólapozni, időnket és energiánkat áldozni, mert ezt most helyettünk nemigen fogja megcsinálni senki. és mondok még egyet, ami talán a legnehezebb: odaállni valami mellé, ami nem 100%-osan fedi le a saját elképzeléseinket. sőt, lehet, hogy még csak nem is 80%-ban. nem a 20% hiányán fanyalogni, hanem az összekötő 80% miatt dolgozni.

mert ha van valami, ami nagyon fontos, az az, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol négyévente van lehetőségünk korrigálni az előző választás során elkövetett hibánkat. a nemzeti együttműködés rendszere ezzel a lehetőséggel igyekszik takarékosan bánni - minden eszközzel nehezíti a váltást. ha másért nem, ennek a lehetőségnek a megőrzéséért kell most nagyon keményen dolgozni.

úgyhogy, kicsit a blog címének ellentmondva: félre a kételyt!

ps: 1990-ben a ix. kerületben lehetett látni a plakátokat: félre a kételyt / tölgyessy pétert! vele mi van mostanában? őt nem lehetne reaktiválni?


Szólj hozzá!

Címkék: választás fidesz bajnai gordon együtt2014

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr214870960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása