bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

56-osok és az ő emlékművük

2011.02.09. 11:10 kfg966

időről időre felvetik '56-osok, akár személy szerint, akár valamely ötvenhatos veteránszervezet nevében, hogy el akarják bontani a városligeti '56-os emlékművet, hogy méltóbbat állítsanak helyette. ezúttal wittner mária nyilatkozott oda, hogy a veteránok akár saját költségükön is elbontatnák a műalkotást.

mielőtt az írás lényegi részére térnénk, hogy tudniillik miért kellene bárki más véleményénél komolyabban venni az ötvenhatosok véleményét a róluk megemlékező objektumról (nem kellene) rövid kitérő bloggertől, aki ugyan nem esztéta, meg a köztéri művészethez sem ért, viszont azt elmondhatja magáról, hogy különösen ambivalensen viszonyul ehhez az objektumhoz. nem jelent sokat neki, sőt tömegközlekedéssel, autóval arra haladva sokszor döbbent meg a cuccnak meglehetős ocsmányságától. aztán egyszer a kertemből hazafelé bringázva összevitatkoztak róla kedvesével, aki kifejezetten szereti ezt a szobrot. akkor ment bele először és barangolt benne egy darabig.

ez a barangolás sem változtatta meg blogger alapvető ambivalenciáját. azt szereti benne, hogy a hátső traktusban elvegyülhet az ember, beállhat a tömeg mögött lézengők közé, ezáltal részévé válhat a tömegnek. ugyanakkor már ott is zavarja bloggert, hogy amik közé elvegyülhet, azok tüskék, igen távol vannak attól, hogy egyediek legyenek, ezért alkalmatlanok arra, hogy valamifajta személyiséget tulajdonítsunk nekik. márpedig csak a tömeg arctalan - ha már benne állunk, a körülöttünk állóknak van arca, a körülöttünk állók is személyiségek, vannak személyre szabott motivációik, személyes sorsuk, és a többi.

és ha valamit tudunk ötvenhatról, az az, nagyon sokféle volt. sokféle ember vett részt benne, és azon túl, hogy föllázadtak egy szörnyeteg elnyomó rezsim ellen - sokféle cél vezérelte őket - a szocializmus megjavításától a többpártrendszer bevezetéséig, a koalíciós időszakhoz való visszanyúláson át ennél sokkal jobboldalibb politikai célokig. de ha nem az eltérő célokat akarjuk egy emlékműben megjeleníteni, hanem a közösséget - akkor a méltóság lázadásáról lehet beszélni. a méltósághoz pedig blogger szerint személyiség kell és nem arctalanság.

különösen nem szereti viszont blogger a szobornak azt a részét, ahol már összeáll a tömeg - blogger már sok tömegben volt rész, fraditábor keménymagjában a nyolcvanas években, ifipark koncerteken, és nem szeret tömeg lenni. a tömeg éppen nem az egyéni akaratok összeadódása, hanem az a környezet, ami sodorja magával és magába emészti az egyént.

bloggernek ötvenhat vonatkozásában sokkal inkább az egyéni sorsok érdekesek, igen, sokkal inkább maga wittner mária ötvenhatban, dénes jános, a corvin-közben harcoló névtelen srácok, mint a tömeg. ezért nem tud olyan nagyon azonosulni egy olyan emlékművel, amely éppen a falanx-szerű áthatolhatatlanságot ábrázolja. és bár tudja blogger, hogy a rozsdásodás koncepció, mégis sokkal inkább az emlékmű önmagában vett lepusztultságát hangsúlyozza, és nem valamiféle utalást az ötvenhathoz való viszonyunk problematikusságára.

úgyhogy blogger egyáltalán nincs különösebben kibékülve ezzel az emlékművel. ugyanakkor viszont mégiscsak: emlékmű. egy városé és egy országé, amely már áll. és bár az ötvenhatosoknak állít emlékművet, messzemenően nem csupán rájuk tartozik.

egyrészt, mondja némileg elnézést kérve a veteránoktól blogger, attól, hogy valaki hősiesen harcolt a forradalom győzelméért, hosszú börtönbüntetést szenvedett, netán siralomházban is volt, az nem jelenti azt, hogy az ízlése fejlettebb lenne a közösség más tagjainak ízlésénél. sőt: korábbi megszólalásaikból kiindulva azt is mondhatnánk, hogy nem különösebben szakértői a modern köztéri szobrászat formanyelvének. ezen a jogcímen, gondolja blogger, nem kellene, hogy különösebben erősen essen latba a véleményük a városligeti emlékmű sorsát illetően. s ha még azt is tekintetbe vesszük, hogy a hozzáférhető vélemények alapján az emlékmű valamilyen módon heroizáló, patetikus megfogalmazását tartanák kívánatosnak, azt is gondolja blogger, hogy esztétikailag kifejezetten idejétmúlt emlékművet kapnánk a mostani helyett.

de nem csupán esztétikai értelemben kérdéses, hogy miért lennének az ötvenhatos veteránok a közösség más tagjainál illetékesebbek az ötvenhatról való véleményformálásban, netán az ötvenhathoz való mostani viszonyunk alakításában. természetesen nagyon tiszteljük őket azért, hogy hatalmas személyes áldozatokkal részt vettek a forradalomban, mint ahogy azt is, hogy nem kevesebb személyes áldozattal vállalták a forradalom emlékének ápolását is.

ugyanakkor azonban ezekkel a személyes áldozatokkal sem szereztek jogosultságot arra, hogy ők legyenek az ötvenhathoz való viszony kizárólagos alakítói. blogger tíz évvel ötvenhat után született, nagyon sokat olvasott és sok résztvevővel beszélgetett róla, személyes életében, illetve politikai meggyőződéseinek alakításában is nagyon fontos szerepet játszott az ötvenhathoz való viszony. és ez igaz a kortárs magyar politikai közösség jelentős részére is - az ötvenhatot átéltek közül azokra is, akik nem forradalmárként vettek részt benne, hanem passzív szurkolóként, akár olyanokként, akik a felfordulástól félve húzódtak meg. ezeknek az embereknek mind-mind megvan a maga sajátos viszonya ötvenhathoz - a büszkeségtől a szégyenig, az emlékek ébren tartásától az emlékek megtagadásáig nagyon sokféle viszony él a társadalomban ötvenhattal kapcsolatban. egy emlékmű pedig éppenhogy a társadalomnak a megemlékezés tárgyához való aktuális viszonyát kellene valahogy megjelenítenie.

ez a viszony pedig meglehetősen ambivalens, helyenként pedig kritikus is. azt kellene az ötvenhatos veteránoknak megérteniük, amit persze sose fognak, hogy ez az emlékmű nem azt jeleníti meg, és még csak nem is azt célozza, hogy azt jelenítse meg, hogy ők hogy látják ötvenhatot. hogy az ő ötvenhat-képük nem az egyetlen lehetséges ötvenhat-kép, hanem egy a sok lehetséges közül. hogy arról, amiben ők hősiesen részt vettek, másnak is van véleménye, és a résztvevők véleménye még csak nem is kitüntetett vélemény. sőt: éppen a részvételből adódóan szükségképpen szubjektívabb, mint a távolabbról szemlélőké.

azt gondolja blogger, hogy ezek az emberek most éppen olyanra törekszenek, ami ellen ötvenhatban fölkeltek: az emlékezet kisajátításáért. azt megértené blogger, hogy gyűjtést kezdeményeznének, és engedélyt kérnének arra, hogy a városligetben, a jelenlegi mellé vagy máshova egy másik, az ő ízlésüknek megfelelő emlékművet állíthassanak. netán még azt is megértené blogger, ha azt kérnék, hogy ennek a másik emlékműnek a finanszírozását részben vagy egészben a közösség finanszírozza. de a jelenlegi emlékmű elbontása nem gilt. ez ugyanis azt jelenti, hogy azt a jogot vindikálják maguknak, hogy meghatározzák a forradalomra való emlékezés módját. ezt pedig blogger nagyon nem szeretné.

(persze még azt is tudja blogger, hogy a fő baj nem is maga az emlékmű, hanem az, hogy gyurcsány idejében állították. ebbe pedig blogger igazán mélyen bele sem mer gondolni. mert bár maga a gyurcsány-kormány tevékenységét a rendszerváltás óta legkártékonyabb kormányzásnak gondolja sok szempontból, gyurcsányt pedig egy legális, de politikai legitimitását nagyon korán elvesztett vezetőnek, aki még a saját pártja felemésztésének árán is görcsösen ragaszkodott a székéhez, azért blogger egészen félelmetesnek tartja azt a lehetőséget, hogy ötvenhatosok vindikálják maguknak azt a jogot, hogy meghatározzák: ki emlékezhet meg ötvenhatról ötven évvel a forradalom után. persze, igen, tudjuk, a "haza nem lehet ellenzékben" országában gondoltak már ennél cifrábbakat is, de azért mégis, jó volna már kicsit arról beszélni, hogy hogyan lehetne talán mégis megpróbálni valami élhető közösséget alakítani.)

így jut blogger arra a következtetésre, hogy egy neki egyébként nem különösebben nem tetsző emlékmű elbontatását kifejezetten ellenzi, másrészt adott esetben arra is készen áll, hogy - mint máshol a turulhívők az egyébként engedéllyel nem rendelkező szobrot - erre a célra szervezett tüntetésen saját jelenlétével megakadályozza az egyébként engedéllyel rendelkező szobor elbontását.

kissé megnyugodva olvasta persze ugyanebben a cikkben, hogy a bontás nem szerepel az önkormányzat napirendjén. így abban reménykedik, hogy az ismételt wittner-nyilatkozat hatására legalább valamiféle nyilvános vita kerekedik egyrészt magáról a szoborról, másrészt pedig a politikai közösségünknek az ötvenhathoz való viszonyáról.

 

 


33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr162648791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BAR0KKER 2011.02.09. 18:58:43

"erre a célra szervezett tüntetésen saját jelenlétével megakadályozza az egyébként engedéllyel rendelkező szobor elbontását."

No szóval, a Turul miatt előbb vagy utóbb visszanyal a fagyi a náciknak :D

Kivi leszek, mi lesz a történet folytatása. Csak nem kéne még drágítani, mert nincs pénz... bontósdi meg építősdi, meg kamerák kiszerelése meg óriáshomokóra meg ilyesmi, most, 2011ben le kéne végre állni tényleg, nem kell több völgyhíd, meg semmi, csak kaja...

stratez 2011.02.09. 19:18:46

Felesleges ilyen hosszan írni erről a micsodáról, emlékműnek már a szó iránti tiszteletből se nevezhető. Tehát röviden: ez a micsoda egy szar. Teljesen érdektelen, hogy milyen célból készült, csak az eredmény számít. A végtermék.

Kürüsüly 2011.02.09. 19:23:59

Ennek az emlékműnek az a baja, hogy ez AZ ÖTVENHATOS EMLÉKMŰ.amit az állam emeltetett a forradalom emlékére.
Az a baja , hogy ez az emlékmű SZÁNDÁKOS megcsúfolása annak a forradalomnak amit emberek azok ellen vívtak akik szellemi örökösei állíttatták.
Egy emlékmű, ha nincs mögötte tisztelet nem ér semmit, márpedig ezt az emlékművet senki sem tiszteli.
Le kellene bontani és Csepelen újra felállíttatni.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2011.02.09. 19:45:45

@barokker: azzal persze egyetértek, hogy a szűkös forrásokkal ésszerűbben kellene bánni, de azért az, hogy csak kajára költsünk, a nemzeti emlékezetre és annak helyeire nem, hát azzal nem tudnék egyetérteni.

@stratez: hát, ez meglehetősen erősen argumentált vélemény.:)

@kürüsüly: egyrészt alá kellene támasztani, hogy megcsúfolás, másrészt pedig azt, hogy ha már az, akkor szándékos.

harmadrészt azért az elég meredek, hogy gyurcsány a rákosi-rendszer örököse lett volna:)
az állításod az, hogy ezt az emlékművet senki nem tiszteli. a helyes megfogalmazás az, hogy azok közül, akiknek a véleményét te ismered, senki nem tiszteli. éppen amellett próbáltam volna érvelni, hogy jó sokféle vélemény van, s bizony vannak olyanok, akik ezt az emlékművet szeretik. azt gondolom, hogy pont ez a veszélyes, ahogy gondolkodsz: hogy abból, hogy neked, vagy némely barátodnak nem tetszik, arra következtetsz, hogy senkinek nem tetszik. ez bizony nem a párbeszéd, hanem a kinyilatkoztatás nyelve. ebből nem lesz életképes politikai közösség.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2011.02.09. 20:02:38

az egész felvonulási tér egy katyvasz. egy földkupacon árválkodó fakereszt, rajta egy felirat, ami egy 1950-ben lerombolt templomot sirat, az 56-os drótkefe, mellette pedig a csodás időkerék, mindez körítve a város legnagyobb ingyenes parkolójával, amelynek háttere egy park, előtere pedig egy üveghomlokzatokkal szegett autópálya. ez így kerek egész. javasolom világörökségi védelem alá helyezését.

Torrente I. 2011.02.09. 20:13:58

@kfg966: Szerintem az általad megszólítottak közül nem nagyon van fogalma erről az emlékműről.
Sem az alkotás értékét sem mondanivalóját nem próbálják meg magukban feldolgozni. Ha bármelyiküket megkérdezed biztos vagyok benne, hogy az 56-os forradalmat egyértelműen a jobboldal forradalmának fogják aposztrofálni, tévesen. Ennek megfelelően ha nem a mai szélső jobb pártfogásával készült alkotás az 56-os emlékmű, akkor az csak gyalázat lehet. Véleményem szerint az emlékmű egy kiváló alkotás, amely pontosan kifejezi a forradalom lényegét.Kíváncsi lennék, ha botcsinálta kritikusainknak le kellene írni az emlékművet eljutnának -e a harmadik mondatig.

Torrente I. 2011.02.09. 20:23:19

@triumphator: A tér eklektikus, mint ez az ország és a történelmünk. 56 maga volt a drótkefe, kár hogy elbukott.
Az ING székház pedig a város egyik legkiemelkedőbb modern építészeti alkotása, véleményem szerint. Adjunk hálát az égnek, hogy nem Finta uralja ezt a teret is, hanem Erick Van Egeraat.

Kürüsüly 2011.02.09. 20:27:15

@kfg966:

Ok.igazad van:) Gyurcsányék nem Rákosi örökösei, de azt azért ismerd, el, hogy az MDP utódpártja(jogutódja) az MSZMP, aminek a jogutódja az MSZP:) Tudom hogy túloztam, de elkaptak az érzelmeim:)
A szándékosságot feltételezem, szerintem ezt véletlenül nem lehetett ilyen semmitmondóra csinálni.

A tiszteletről meg annyit: 2010 október 23-án hányan választották ezt a helyet e megemlékezésre?
sehányan üres volt a tér.Az emberek nem szeretik, sem jelképpé, sem emlékhellyé nem tud válni, csak áll ott az időkerék mellett odahányva.

Az az igazság, hogy -bár a bal oldal ezt kikéri magának- de ez mégiscsak egy jobb oldali ünnep.
Ez az ünnep arról szól, hogy egy bal oldali kommunista diktatúra ellen harcoltak az emberek.
A jobb oldal meg sosem fog egy olyan helyen ünnepelni amit a valaha élt leggyűlöltebb bal oldali miniszterelnök "szentelt fel".
Ez az ország ennél sokkal jobbat érdemelne.

Ráadásul a művészeknek és a döntéshozóknak is illett volna egy ilyen kérdésben azokhoz alkalmazkodni akik ott szeretnének ünnepelni,és tudomásul venni, hogy az átlag magyar konzervatív a köztéri szobrokat illetően.

Torrente I. 2011.02.09. 20:37:16

@Kürüsüly: Tisztelettel kérlek mond el nekem , hogy 56 miért jobboldali ünnep? Azért mert a mai közép és szélsőjobb megpróbálja kisajátítani magának, azon az alapon , hogy a szocializmusban ellenforradalomnak volt kinevezve, egy valójában a munkásosztály által támogatott forradalom? Ki volt jobboldali? Nagy Imre? Természetesen a forradalomban részt vett majd minden jobboldali érzelmű polgár, de azt állítani, hogy "jobboldali forradalom" az szerintem botorság.
Még egy kérdés: egy műalkotás megítélésében mennyire játszhat szerepet a politika, visszatérünk az átkosba? Szerintem meg lehetünk nyugodva az utódpárt egy darabig nem tér vissza, ezért fölösleges cenzúrázni.

ninimimi 2011.02.09. 20:40:14

"ötvenhatosok vindikálják maguknak azt a jogot, hogy meghatározzák: ki emlékezhet meg ötvenhatról ötven évvel a forradalom után."

Gyurcsányék éltek a jogukkal és önmagukhoz méltóan "ünnepeltek" 2006. október 23-án, forradalmunk kitörésének ötvenedik évfordulója napján. Sikerült ország-világ demonstrálniuk, hogy lélekben semmi sem különbözteti meg őket az Andrássy út 60. pincéjének ávósaitól. Ma még fel sem fogják, hogy a kommunizmus, "szocializmus" ügyét ezzel a 2006-os megvilágosítással intézték el örökre Magyarországon. Ha úgy vesszük, ezzel 56. szelleme ismét óriási szolgálatot tett a nemzetnek.

Ötvenhatnak a világon mindenütt, minden tisztességes ember számára egyféle nézete van: egy nép csodálatos összefogása egy kristálytiszta mozgalomban, amely elsöpörte egy "szuperhatalom" diktatúrájának helytartóit. A "sokféle 56." bolsevik hazudozás. Az emlékmű bírálatával ezen túlmenően egyetértek.

ninimimi 2011.02.09. 20:45:54

@ninimimi: Javítás:
Sikerült ország-világ előtt demonstrálniuk.

harmincas 2011.02.09. 20:47:08

@ninimimi: Csak az a baj, hogy a magasztos eszméidnek nem sok köze van a tényekhez. Valójában nem volt "kristálytiszta" összefogás. Csak abban volt egyetértés, hogy a forradalmat megelőző kommunizmus rossz. Hogy mi legyen utána, abban EGYÁLTALÁN nem. Ott volt Nagy Imre mérsékelt reformterve is. Meg ott volt a 46 körüli náci tombolás is, miszerint "zsidókat a Dunába".

A blogger pedig szerintem jobban tenné, ha a modorosságról áttérne a névelőhasználatra és a mondatkezdő nagybetűkre.

Kürüsüly 2011.02.09. 20:51:04

@Torrente I.:

Ebbe a vitába óvatosan kezdenék bele,mert messzire vezetne:) Maga a forradalom nem volt egyértelmű jobb oldali forradalom, ez nem vita kérdése, jobb és bal oldali emberek egymással összefogva, (és párhuzamosan) harcoltak az elnyomás ellen.

Az ünnep viszont az lett az elhallgatás évei alatt.
A totálisan elnyomott jobb oldal az illegalitás évei alatt azzá tette, titokban adott erőt.
Ez nem egyenlő azzal, hogy egy bal oldali ember nem ünnepelheti meg, csak azt mondom, hogy ez a jobb oldal ünnepe.Ez nem kisajátítás, hanem a 90 előtti ellenállás továbbélése.

Nagy Imréről nincs jó véleményem, ő egy NKVD-s besúgó volt, aki a döntő pillanatokban képes volt magyarként viselkedni.A forradalom esetleges sikere után ő lett volna az első aki elbukik, mert nem lett volna elég támogatója. mindig kell egy HŐS akin keresztül egy forradalmat meg lehet személyesíteni.Ebben az esetben ő lett az.

Egy EMLÉKMŰ sokkal de sokkal több mint egy műalkotás.És mint ilyen dugig van politikával.

ninimimi 2011.02.09. 21:02:34

@harmincas: Ilyet még a kommunizmusban sem hazudtak 56-ról! Elképesztő zagyvaságot írsz.

czejp (törölt) 2011.02.09. 21:06:15

Nahát, hogy mik nem vannak, pedig milyen régóta ott van az a szörnyűség, és mennyi sok pénzt elszámoltak rá. Ez vajon akkor hogy van ?

gaucho.magiar 2011.02.09. 21:11:53

kfg: egyetértek azzal, amit írsz, de nem azzal, amit a szoborról, ami kicsit egyszerű, talán.
szerintem ez a szobor még egy külföldi számára is érthető. márpedig ott van a hősök terénél, ugye.
ugyanakkor egyetértek torrente véleményével a tér eklektikus voltát illetően, baj van ott.
nem tudok kibújni a bőrömből: milyen lett volna a szobor, ha mostanában húzzák fel? mint a szegedi melocco-bogár? (wiki a barátod...) különösen estefelé félelmetes.

ninimimi 2011.02.09. 21:18:04

@harmincas:
Miután lehiggadtam részletezem:

- nemhogy zsidózás nem volt, hanem sok elesett, a kádárdiktatúra által kivégzett hős is zsidó volt. a Corvin-közben szerinted kérdezte bárki, hogy ki zsidó?

- kristálytiszta volt, mert még egy gyufásdobozt sem loptak el a szétlőtt boltokból, a pénzt nyitott dobozokban gyűjtötték az utcán az áldozatok hozzátartozóinak

- a falvakból ingyen hozták az élelmet a harcolóknak, (akárcsak Nyugatról)

- szabad, demokratikus, független Magyarországot akart minden magyar nem 2/3-a, hanem a fölkelt nép és kormánya összes miniszterestől, miniszterelnököstől, s ezt az ENSZ felé is deklarálták.

- egy már szabad, független ország és kormánya ellen indult támadás 1956. november 4-én. Tehát a ferdítés már azzal kezdődik, amit máig szajkózik a posztbolsi média, hogy "leverték az 56-os forradalmat". Nem, szó sincs róla. Az ugyanis győzött! Ami a konszolidáció megindulása során, november 4-e után jött, az háború volt a támadó Szovjetunió és a védekező, nemzetközi segítséget kérő Magyarország között.
Lásd (hallgasd) Nagy Imre miniszterelnök 1956. november 4-i rádióbeszédét!:

www.youtube.com/watch?v=vn5_s4e2PpQ

Torrente I. 2011.02.09. 21:21:31

@Kürüsüly: Illegalitásban azért nem csak jobb oldal volt, ha nem Demszkyék is bizony. Így nekik is szívük joga az évfordulókon ünnepelni.
Egy műalkotás csak egy irányból nézve van dugig politikával, mégpedig a feltöltői oldalról.
Megkérdeztem néhány ,szerintem művelt külföldit az emlékműről, mert már kezdtem aggódni, hogy konzervatív világnézetű lévén csak nem valami agymosás eredménye, hogy bizony nekem ez az emlékmű tetszik, de megnyugtatásomra a többségnek nagyon tettszett..

Torrente I. 2011.02.09. 21:28:11

@ninimimi: Ez utóbbi higgadt bejegyzésed számomra nagyon szimpatikus megközelítés.
Azt azonban el kell ismerni harmincas mondanivalójában, hogy egy társadalomban egy forradalom pillanatában sokféle eszme foghatott össze a Mocskos rohadékok ellen anélkül, hogy ideológiailag sok más kérdésben egyetértettek volna.

Kürüsüly 2011.02.09. 21:30:27

@Torrente I.:

Nem állítottam olyat, hogy bárkitől el lehetne venni az ünnepet.
(mondjuk Demszky, és a pártja csak illegalitásban bizonyított, a szabadságban leszerepelt...)

Szerintem ha egy ötvenhatos emlékműnél október 23-án nem akar senki sem emlékezni, akkor az nem tölti be a szerepét.
Ennek megfelelően én nem megsemmisíteni szeretném mert nem vagyok barbár, hanem máshol felállítani.Az Ötvenhatosok terén meg lehetne egy méltó emlékművet emelni.

Zotykó1 2011.02.09. 21:41:47

@BAR0KKER: Sikerült a legprimitevebb hozzászólást megtenned. Tipikus kommunista szemszög... Csak a kaja számít, meg gondolom a cirkusz. Menj és nézzed a VV128-at, az való Neked!

ninimimi 2011.02.09. 21:49:58

@Torrente I.: Így van. Természetesen sokakkal egy csapatban voltam, a "lövészárok" azonos oldalán 1990. előtt olyanokkal is, akik a közös cél elérése - a demokrácia - állapotában már a politikai nézetüket tekintve "ellenfeleim" lettek. Ez azonban így logikus, természetes és semmiben sem minősíti negatívan a változásért folytatott közös küzdelmet, a forradalmat - akár fegyverrel, akár "tollal" vívták.

Torrente I. 2011.02.09. 22:08:26

@Kürüsüly: Szeretem a műalkotásokat. Most mégis inkább a Magyaroknak kéne egy új 56-os emlékművet állítaniuk, emberségből ,egymásnak, mert azt tapasztalom, hogy ennek nyoma sincs ma ebben az országban, ami a vég kezdete.
Az utódpárt eltűnőben, az ügyészség és a rendőrség teszi a dolgát.
Lassan ideje lesz kibékülni egymással testvéreknek, szomszédoknak, embereknek.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2011.02.09. 22:10:34

huhh, nem jó ez így, kimozdultam itthonról, azóta sok komment érkezett, elég sok megjegyzésem van, de a legelső azért az örömé: eddig legalábbis nem értek ide a trollok. ennek örülök, meg annak is, hogy többféle vélemény jelenik itt meg.

az első, amit mondanék, az ninimiminek megy. azt gondolom, hogy az, amit mondasz ötvenhat tisztaságáról, az egy idealisztikus kép. ha egy tömeg megmozdul, megmozdul ott a salak is. a történelem ismerete, a józan ész, és specifikusan 1956 történeti tanulmányozása is azt mutatja, hogy az a kép, amit megemlékezéseken szeretünk fölrajzolni, azért nem teljesen fedi a valóságot. mert 1956 része a köztársaság tér is, a mosonmagyaróvári vérengzés is (a sortűz is és az utána következő lincselés is), és igen: sajnos 1956 része a felhorgadó antiszemitizmus is. és félre ne érts: nem azt mondom, hogy jellemző része. hanem azt, hogy el nem hallgatható része. mert egy nemzet is akkor tudja megismerni önmagát, akkor tud békében lenni önmagával, ha megismeri és helyére teszi azokat a dolgokat is, amelyekre nem lehet büszke.

1956 jobboldalisága - ebben kürüsüly eredeti megjegyzésével sem értek egyet, de későbbi kommentjében ezt már árnyalta, úgyhogy erre nem térek ki. az viszont, hogy az illegalitás éveiben jobboldali ünneppé vált volna, én nagyon nem osztom. 1956 továbbélését bizony éppen úgy biztosították az egykori reformkommunisták, mint pongrátz gergely. nem eörsi istván lakásán volt megemlékezés? nem ott tört ki a botrány, amikor maléterné jelenlétében olvastak fel részleteket pongrátz gergely malétert dehonesztáló könyvéből? vagy eörsi jobboldali lett volna? nem kis jánost meg tgm-et pakolták rendőrautókba orbán viktorral együtt a nyolcvanas évek második felében? és hiába gondolják sokan krassót a kossuth téri szélsőjobbosok elődjévé tenni, ha messze nem volt az. kőszeg ferencet sem mondanám tőrölmetszett jobbosnak.

továbbmegyek: a rendszerváltást követő egy-két éven át kifejezetten az egykori reformkommunisták határozták meg az ötvenhatról való diskurzust, olyannyira, hogy mindenki meglepődött, amikor göncz árpád kifütyülésekor nyilvánvaló lett: létezik egy másik ötvenhatos hagyomány, amely egyre hangosabban követeli a helyét a nap alatt. ennek a hagyománynak a képviselői fokozatosan minden 1956-os szervezetből meglehetős gyorsasággal kiszorították a reformkommunistákat, és most már egyértelműen ők határozzák meg a diskurzust, és ők törekszenek arra, hogy a maguk nézeteit kizárólagosan érvényesnek fogadtassák el.

blogger pedig ragaszkodik egynémely modorosságához.

ninimimi 2011.02.10. 10:11:09

@kfg966: Szia blogger! Látom, indexék elég hamar lekapták a blogodat a címlapjukról. Szerintem abban bízhattak, hogy összejön egy kis mószerolás a Wittner-körre a posztod alapján.

Viszont amiket én írtam 56-ról, az a tisztázás, amit 89. óta elsunyít a hazai média, az gondolom nem volt ínyükre. A "levert forradalom" című hazugságról, a Nagy Imre rádióbeszédekről írni - amit az elmúlt 20 évben sem hallani országos médiumokban -, mindezt megemlíteni, újabb, 56-os hasonló, egymás tiszteletén alapuló összefogást áhítani -, nos ez mind taszító a számukra.

Ilyen alapon gondolom, hogy részem volt blogodnak az index-címlapról való gyors lekerülésében, bocs! Azonban valahol már el kellene kezdeni elmondani a tiszta igazat 56-ról, mert felnő egy generáció, amelyik azt hiszi, az igazat mondják neki róla, pedig nem. Az én generációm legalább tudta, hogy hazudnak neki az itthoni, kádári médiában és hallotta az igazat a Szabad Európa Rádión, Nagy Imre beszédeivel és sok minden más, itthon máig elhallgatott dokumentummal együtt.

Te bizonyára jobban figyeled az Index címlapján a blogok életciklusait. Még most is látok olyan blog-cikkeket az Index címlapján, amik a tied előtt kerültek oda tegnap, sőt talán tegnap előtt is. Azt hittem, a tied is ott lesz ma reggel 9-ig, akkor tényleg szoktak egy nagyobb váltást eszközölni.
Kérlek, írd meg nekem, hogy csak üldözési mániám van, vagy tényleg extra gyorsan leszedték a blogodat!
Üdv.!

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2011.02.10. 10:30:36

szia,
egyrészt nincs miért bocsánatot kérni. ez a blog azért van, mert időnként vannak dolgok, amiket szeretnék kiírni magamból, meg azért, mert szeretek beszélgetni. szeretem, ha olykor címlapra kerül, nyilván hízeleg az ember hiúságának is, de főleg azért szeretem, mert ilyenkor egy csomó ismeretlen ember is beesik, akiknek olykor radikálisan más véleményük van, mint nekem.

a blogbejegyzések életciklusát nem nagyon figyelem, az nekem is feltűnt, hogy korábbi posztoknál hamarabb lekapták, de az talán azért is volt, mert viszonylag alacsony volt az olvasottsága is, meg a kommentek száma is. nyilván van az, hogy a modern olvasó eleve nem nagyon kezeli a hosszú szövegeket, a blog mint műfaj pedig eleve inkább a rövid frappáns dolgokra van kihegyezve, nem az én hosszabb, kibontós stílusomra, minden modorosságával együtt.

és nézem ám én az utóbbi időben a ketrecet, még ha nem is tudom a bejegyzések életciklusát, és időnként elképedek, hogy milyen írások jutnak el címlapig - úgyhogy inkább talán azon csodálkozom, hogy ez odakerült, s nem azon, hogy gyorsan le. bár ha már odakerült, valamiért arra számítottam, hogy legalább ma délelőttig kint lesz.

úgyhogy nekem politikai szándékok feltételezése nélkül is magyarázhatónak tűnik az eltűnés, de lehet, hogy igazad van. viszont akkor se kérj elnézést - egy jó beszélgetés többet ér egy címlapnál.

én azért azt gondolom - rátérve a közlésed lényegi részére -, hogy ma azért közelebb vagyunk 1956 ügyében az igazsághoz, mint a kádár-rendszerben. egyrészt szólásszabadság van, másrészt nagyon részletes kutatások folynak 1956-ról, a forradalomról, a leveréséről, a konszolidációról. hogy viták vannak? hát, az minden tudományos diskurzusban mindennapos. nem gondolom, hogy az értékelésben létrejöhet "az igazság".

bizonyos idő távolából már az is nehezen dönthető el faktuálisan, hogy valaki pl egy bizonyos időben egy bizonyos helyen volt-e, de erre még jó esély van. de annak eldöntése, hogy van-e relevanciája a történet szempontjából annak, hogy az illető azon a bizonyos helyen volt-e, már erősen függ attól a nézőponttól, amit a történetíró választ. és itt nem is politikai nézőpontról beszélek: más releváns annak a számára, aki nagy imre életrajzának a szempontjából néz ötvenhatra, más annak számára, aki ötvenhat társadalomtörténetét akarja megírni, más azé, aki a gazdaságtörténet vagy a mentalitástörténet szempontjából néz rá.

és ha már ki is választotta az illető a releváns tényeket, a történetíró meghatározottsága erősen befolyásolja azt, hogy miként állítja föl az összefüggéseket a tények között.

ezért nem gondolom, hogy lehetne elvárás a "tiszta igazat" mondani 1956-ról vagy másról, még akkor sem, ha messzemenően nem szimpatizálok hayden whitenak a témában vallott meglehetősen radikális és szerintem mindenfajta relativitást és szubjektivitást megalapozó nézeteivel.

kfg

ninimimi 2011.02.10. 11:55:42

szia,
köszönöm, hogy felmentesz a bocsánatkérés alól és nem hagytál kétségek között. Látom, te sem tartod kizártnak, hogy emiatt szedtek le a címlapról olyan hamar, és kb. ma délelőttig illett volna ott lenned.
Számomra ez is csak megerősítés, milyen összehangolt szándék, indulat mozgatja a hazai média fő tulajdonosait 56. tisztázása ellenében.
Természetesen igazad van: "ma azért közelebb vagyunk 1956. ügyében az igazsághoz, mint a kádár-rendszerben." Azonban az elvárható lenne egy szabad, demokratikus médiától, hogy ennél azért sokkal közelebb legyünk a tényekhez. Mert egyértelmű, hogy sokak szándékának megfelel, hogy a közvéleményben ma is egy zavaros, ködös kép jelenjen meg 56-ról. Pedig ennél azért sokkal egyszerűbb, egyértelműbb, ami akkor történt.

Volt egy forradalom, ami spontán tört ki. Anélkül, hogy bárki szervezte, tervezte volna. Akkora volt a népharag, hogy mindenki egy adott pillanatban egyre gondolt, egyet akart és fegyverrel válaszolt a fegyveres erőszakra. Győzött a forradalom, - "Tisztító vihar" - amelynek tisztasága még egy olyan kommunistát is nemzeti hőssé tisztított, emelt, mint Nagy Imre. Aki a győztes forradalom, a nép méltó miniszterelnökeként bejelentette a Varsói Szerződésből való kilépésünket, az ENSZ segítségét kérte (amit meg is kapott), tárgyalásokat kezdett az oroszokkal csapataik kivonásáról. Amit a Szovjetunió "ünnepélyesen" meg is ígért, és meg is kezdte csapatai kivonását. A helyzet már kezdett normalizálódni, a termelés a munka, az újjáépítés beindult. Szabad sajtó, pártrendszer volt kialakulóban. Erre következett a november 4-i szovjet támadás.

Ennyi 1956. lényege. Ez nem vélemény kérdése, de szerinted hány ember tudja ezt ma Magyarországon? Nem többet, csak ezt a pár mondatot...

Amikor tisztázásról, "tiszta igazat" beszélésről írok, akkor persze nem gondolom, hogy van abszolút igazság. Azonban vannak tények és az eseményeket minősítő alapvető arányok, amik nem lehetnek vita, vagy szubjektív megítélés tárgyai. Szerintem 56-tal kapcsolatban ez a legfőbb veszély és a máig hazudozók legfőbb fegyvere: az arányok torzítása.
Régi példám: Etiópiában is van éhező, meg az USA-ban is. "Csak" az arányok mások a népesség egészéhez mérve.
1956-ban is voltak elítélendő momentumok, meg a - milliókat legyilkoló - vörös khmerek kambodzsai tobzódásában is. "Csak" ugye az arányok...
Szóval az USA ettől még a világ legsikeresebb rendszere, már amennyiben elfogadjuk, hogy egy nemzet célja a legnagyobb tömegeknek a legnagyobb jólét biztosítása.
Továbbá 1956. pedig az emberiség történelmének legtisztább, legszebb, legmegrázóbb forradalma volt. A Köztársaság téren történt olyan, amire nem lehetünk büszkék -, de tudod, sokszor próbáltam már elképzelni: mi történne, ha egy épületből sunyin lelövik a legjobb barátaimat, esetleg rokonomat egy forradalmi helyzetben. A velem együtt tüntetők, akik már többek ennél, mert fegyverük is van, visszalőnek. Majd a tömeg maradéka odaér az épülethez velem együtt és elfogja az addig bentről lövöldözőket. Mit tennék? Nem tudom. Te biztosan tudod, mit tennél? (Ez a dilemma egyébként nem az én felvetésem, hanem még - évtizedek óta meghalt - 1956-ot végigélt édesapámé. Akit a falusi nép - ahol éltek - vezetőjének választott a forradalom alatt, és akiket édesapám beszélt le arról, hogy meglincseljék a falu rendőrét. Majd másnaptól a szüleim bújtatták ezt a rendőrt a családjával együtt az új "konszolidáció"-ig. Aztán ez a rendőr figyelmeztette édesapámat hónapokkal később, hogy meneküljön a családjával, velünk együtt, mert másnap hajnalban jönni fognak érte 1956-os szereplése miatt. Elköltöztünk még aznap éjjel, több száz kilométerre onnan, és csak évekkel később tudtuk meg, hogy akkor hajnalban tényleg keresték édesapámat. "Hálából" az 56-os fellépéséért...)

Ennyit arról, amire valóban nem lehetünk büszkék. Azonban 1956. alapvetően a ledobott diktatúráról, az újra felszabadult sajtóról, az utcán újra egymásra nevető emberekről, a bizalom újra ébredéséről szólt. Ezt "kellett" az idegen hatalom újra nyakunkba ültetett bábjainak eltörölniük, a nemzet gerincét megtörniük, a bizalmatlanság, a félelem légkörét újra elültetniük. "Sikerrel" meg is tették olyannyira, hogy az idegen haderő elvonulása után 20 évvel se tudtunk visszatérni ahhoz az összefogáshoz, ami 1956. csodálatos két hetében létrejött ebben az országban.

Miért?

Üdv.: GG

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2011.02.10. 16:20:10

szia,
@ninimimi: továbbra sem osztozom feltétlenül az üldözési mániádban (címlapról való lekerülés). a többiben viszont szerintem egyáltalán nem állunk nagyon messze egymástól.

@barokker: kimoderáltalak, mert ezen a blogon ezt a személyes sértegetésre korlátozódó stílust, amelyhez nem tartozik értelmezhető mondanivaló, nem fogom eltűrni. miközben adott esetben akár a legszélsőségesebb véleményeket is.

kfg

cseresznye 2011.02.10. 20:18:29

Bocs, ha ismétlek, nem olvastam az összes kommentet.
Szerintem az emlékmű mint műalkotás jó, és jó helyen van.
Gyanítom, hogy az '56-osok által kitalált rosszabb lenne, mert ők nem valószínű, hogy abban jók, hogy a kortásr művészet nyelvén fogalmazzanak meg valamit.

Ennek ellenére azt nem hiszem, hogy az ő véleményük, élményeik, beszámolóik ne élveznének prioritást '56 megítélésében. Maga a forradalom szinte pillanatnyi aktus, és külön kell választani az előtte és utána zajló reflektált, különböző szándékokkal átszőtt értelmezésektől és irányoktól. Ez utóbbiakat javarészt nem azok alakították, akik a forradalmat csinálták, akik a töneget alkották. A forradalmat a tömegek csinálják, nélkülük csak politika van, lásd rendszerváltás.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2011.02.10. 20:44:21

@cseresznye: miért kellene, hogy prioritást élvezzenek. egy köztéri emlékműnek arra kell kísérletet tennie, hogy az éppen aktuális közösségnek a megemlékezés tárgyához való viszonyát kifejezze. ennek a közösségnek az ötvenhatosok csak kisebbségét alkotják, egyrészt. másrészt pedig éppen azért, merthogy résztvevők, következésképpen érintettek voltak, szükségképpen nem is es_het_ egybe a nézőpontjuk a részt nem vevőkével, a nem érintettekkel.

cseresznye 2011.02.10. 21:15:41

Épp azt mondom, hogy a szobor nem kell, hogy az ő ízlésüket, véleményüket tükrözze. Egyrészt mert nem értenek feltétlenül ahhoz, hogyan lehet valamit a (kortárs) művészet nyelvén elmondani, másrészt az egy interpretáció.
Amiről én beszélek az, hogy az ő élményeik a valóságról szólnak, ők csinálták a forradalmat magát. Ezért a megítélésben mérvadó, amit állítanak. Az interpretáció az más kérdés.

Szerettem volna elválasztani két dolgot.

A forradalmárokról, és a forradalom napjáról ezért ezért az ő beszámolóik hitelesebbek másokénál.

A politikát nem ők csinálták, az egy másik kérdés.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2011.02.10. 21:56:20

bocsánat, félreértettelek.

másrészt azt is gondolom, hogy az élményeiket és a szándékaikról szóló beszámolókat is forráskritikával kell fogadni. merthogy még ha azonnal be is számolnak az élményről, az az elménynek szükségképpen egy meghatározott megfogalmazása lesz. ha viszont most számolnak be róla, akkor már jóval kevésbé az akkori élményről számolnak be, mint arról, amivé a sok mesélésben, mások élményeivel való konfrontálódásban, utólagos reflexióban, stb, stb kialakult.

BAR0KKER 2011.02.17. 15:52:27

@Zotykó1: Szerintem inkább a magadfajtáknak készülnek az ilyen műsorok. Csak halkan jegyzem meg kis prüntyőke, hogy nincs tévém. De nyugodtan szidjál most éppen ezért, úgyis egy nagy senki vagy, így a véleményed egy pont akkora nulla, mint te magad is vagy.
süti beállítások módosítása