bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

a közérdekű információk

2008.06.26. 08:40 kfg966

meg az ő hozzáférhetőségük, az egy olyan érdekes kérdés. emlékszik blogger, 2006-ban nagy vita volt arról, hogy választási csalásnak minősül-e, ha veres jános eltitkolja a költségvetés és a magyar gazdaság állapotával kapcsolatos alapvető adatokat.

nyilván nem számít választási csalásnak, gondolta akkor, s gondolja azóta is blogger. csak olyan visszaélésnek a kormányzati hatalommal, amit nem elegáns megcsinálni és ízlése ellen való, hogy aki ilyet megtett, az a helyén maradjon.

ugyanakkor mindig furcsállta azokat, akik úgy vélekedtek, hogy amennyiben ezek a számok időben napvilágra kerültek volna, alapvetően más lett volna a választási eredmény. egyrészt azért, mert akit érdekelt, az tudhatta, hogy nem annyira dübörög a gazdaság, aki fidesz-hívő volt, már eleve tudta, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve, a többiek pedig szakértői véleményekből tudhatták, hogy nem állunk jól.

de nem is ez keserítette el bloggert akkor, hanem az, hogy a választók legnagyobb része vélhetően le sem defekálta volna ezt az információt. ha lehet választani aközött, hogy érzelmi alapon döntsünk arról, hogy orbán vagy gyurcsány-e a nagyobb gazember vagy éppen istenkirály, hát ki a francot érdekelnek objektív tények.

az embernek az a benyomása, hogy ezek az embereket nem nagyon érdeklik. ahogy egy nyelvésztől hallotta blogger egy konferencián még egyetemista korában: i don't like facts: they misbehave. igen, az baj, amikor bezavarnak a jól kifundált elméletekbe vagy berögzült előítéletekbe.

mert az azért nem magától van, hogy a bkv-val, a négyes metró építésével, egyéb komoly állami-önkormányzati megrendelésekkel kapcsolatos információkhoz ilyen nehéz hozzájutni. nyilván mindig lennének suskusok, nyilván mindig lenne a komolyabb szerződések esetén vágy a titkolózásra; de az, hogy a rendszerváltás óta nem alakult ki annak a szokásjoga, hogy a fontosabb szerződések fontosabb adatai hozzáférhetőek legyenek, az nem magyarázható kizárólag az érdekelt felek titkosság utáni vágyával - legalább annyira magyarázható azzal, hogy nincs nyomás abban a tekintetben, hogy ezek az adatok hozzáférhetőek legyenek.

nyilván hall az ember perekről, amiket információk nyilvánosságra hozatalának elmaradása miatt indítanak, hall olyanról is, hogy ezek a perek felperes győzelmével zárulnak, hall már olyat is, hogy a tasz egy ilyen ügyben már végrehajtást is kért az nbh ellen, de ezek valahogy elsikkadnak, mintha kevés embert érdekelnének.

holott azért mégiscsak az van, hogy alapvetően befolyásolja a közös életünket az, hogy a munkánkért kapott járandóságunk nem elhanyagolható részét adóban befizetjük; s ha már ennyit költünk az állam működésére, legalább érdemes lenne tudni, hogy az miként sáfárkodik ezzel a rengeteg pénzzel. persze mindannyiunknak van sejtésünk arról, hogy leginkább rosszul s pazarlóan, de azért mégis: beszélhetnénk végre konkrétunokról is olykor.

ezért örült nagyon, amikor olvasta a hírt a pécsi napilapban arról, hogy alakult egy társaság, amely legalább helyi viszonylatban azt az egy célt tűzte ki maga elé, hogy széles körben hozzáférhetővé tegye az általa fontosnak és közérdekűnek vélt információkat, s amennyiben a hozzáférés akadályokba ütközne, úgy szükség esetén az esetleges jogi eljárást is végigvigye.

azt gondolja blogger, hogy ez jó kezdeményezés - bár nem tudja, kik ezek s hol állnak, különösebb érdeke sem fűződik a társaság promóciójához; mégis valami alapvetően civil és polgári jelleget érez ki a kezdeményezésből, amelyből oly kevés van mostanában. hogy ne az államtól s az önkormányzattól várjuk a sültgalambot, hanem vegyük kezünkbe a sorsunk intézését

úgyhogy drukkol.


3 komment

Címkék: taka társaság a közérdekű adatokért

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr86539935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2008.06.26. 15:07:52

Szereted a hatásvadászó szélsőséges fogalmazást: „orbán vagy gyurcsány-e a nagyobb gazember, vagy éppen istenkirály.” Szereted becsmérelni a politikusok felelősségteljes munkáját, pedig tőlük várhatjuk ,hogy megtalálják az „arany középutat”. A propagandisták és kávéházi kibicek felelőtlen szövegeitől nem várhatjuk helyzetünk javulását.
Amit a közpénzek jobb ellenőrizhetőségével kapcsolatban írsz azzal egyetértek.
Felhívnám a figyelmedet arra, hogy ez része a túlbonyolított magyar jogrendszernek. A rendszerváltás után a törvényhozók rettegve az önkényuralomtól, olyan törvényeket alkottak, amivel a szélsőséges jogállamiság világbajnoki címét is megpályázhatnák. Ez viszont a jogászok Paradicsomává változtatta az országot. Egyszerű, világos ügyeket is a végtelenségig el lehet húzni, a fehérgalléros bűnözés előtt nagy kapukat hagytak tárva nyitva, úgyhogy ennek a bűnözésfajtának a kockázata csekély.
Ha az ítélet hozatal időigénye tart a végtelen felé, a jogállam hatékonysága tart a nulla felé.
A híres angol közgazdász Adam Smith annak idején a jól működő gazdasági élet egyik alapfeltételének tartotta a jól működő jogrendszert. A közvélemény formálóinak ezzel is súlyának megfelelően kellene foglalkozni!

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.27. 08:42:00

kedves vidéki!
attól tartok, nincs igazad. nem kedvelem sem a hatásvadász, sem a szélsőséges fogalmazást. ebben a blogban hosszan, s a szokványos blogoknál alaposabban méltattam orbán és gyurcsány érdemeit, s ugyanígy a kétségtelen problémákat is velük, mindeközben általában árnyaltan igyekeztem fogalmazni.
ebben a mondatban nem róluk tettem állítást, hanem azokról a tömegekről, akik a választási döntéseikben a cizelláltságnak arra a fokára bírnak csak eljutni, hogy az egyiket istenkirálynak, a másikat gazembernek tekintik. ebben az értelemben - sajnos - ez nem hatásvadász-, hanem tényállítás.
a politikusok felelősségteljes munkáját nem becsülöm le. ezzel együtt igen rossz a véleményem azokról a politikusokról, akik ezt a munkát magyarországon végzik. a legtöbbjük ugyanis képtelen nemhogy az arany középút meglelésére, de arra is, hogy önálló gondolatot képviseljen, nemhogy középutat keressen. pártkatonák ezek többségben, s nem autonóm személyiségek a politika színpadán. de ez nemcsak az ő hibájuk: a fent említett választói magatartás ezt preferálja. erről igen rossz a véleményem, ezt jól érzed.
ez az ország egyébként a kiegyezés óta a jogászok paradicsoma; de igazad van a jogalkotásról tett megjegyzéseddel. de mintha sok esetben még arra is hiányozna a szándék, hogy eljárjanak a minden kétséget kizáróan jogsértő esetekben is. tehát nemcsak a törvényekben van hiba, hanem a végrehajtásért felelős fejekben is.
üdvözlettel
kfg

Malvina · http://www.komedias.blogspot.com 2008.07.01. 10:04:54

"tehát nemcsak a törvényekben van hiba, hanem a végrehajtásért felelős fejekben is."

Sőt! Elsősorban a fejekben!!! Minden többi ebból következik.
süti beállítások módosítása