bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

orbán választása elé

2008.06.24. 08:29 kfg966

olvassa az ember a hírt, hogy az embereket megijesztette az orbán-beszéd. ezen blogger nem lepődik meg, mert az emberek nagy része ebben az országban nem szívesen néz szembe a realitásokkal. ez például elég szépen látszik azokból a cikkekből is, amelyek arról szólnak, hogy milyen könnyelműek az emberek a hitelek felvételével, s hogy ezt a bankok hogy használják ki; mintha az emberek realitásérzéke döntően károsodott volna valamikor.

s amint a háztartásban felelőtlenül vesznek föl az emberek hitelt, úgy gondolják azt is, hogy az állam is vég nélkül költhet. ezért nem is szívesen hallják meg azokat az üzeneteket, amelyek ennek éppen az ellenkezőjét mondják, netán arról szólnak, hogy bármennyire nem is tejjel-mézzel folyt, meg bármennyire nem is kánaán volt az, amiben éltünk, még az is megszűnik és rosszabb idők jönnek.

s az a baj, hogy ez még csak nem is egészen új jelenség. olvassa blogger ezt a gyurgyák-könyvet, és sajnos az a benyomása van, hogy legalább egy évszázada nem nagyon van keletje azoknak az embereknek, akik a realitásokra építve próbálnának politikát csinálni, netán politikai eszméket és / vagy cselekvési stratégiákat kidolgozni.

ez jutott eszébe, amikor a fenti cikket olvasta. meg az, hogy orbán most nagyon komoly választás előtt áll. blogger persze reménykedik abban, hogy a fidesznek nem lesz kétharmados többsége, mint ahogy szerinte egyébként a fidesznek erre meglehetősen kevés van, de akkor is választást érez. orbán most vagy úgy dönt, hogy elég volt a szondázásból ennyi, itt választást csak a gyurcsányi stratégiával lehet nyerni - azaz fűt-fát, az elkúrás folytatását ígérni (mert vegyük észre, hogy az elkúrás nem a nyakló nélküli ígérgetés, hanem az állam fedezet nélküli vállalásainak fönntartása), s aztán majd a választások után mást cselekedni.

ebben az esetben meglehet az elsöprő választási győzelem, akár még arra is számíthat orbán, hogy meglesz a kétharmad, s utána lehet reménykedni abban, hogy a zemberek majd jól beveszik az ártatlan nézést, amivel kiállnak a fideszes vezetők, meg a szakértői kormány és elmondják, hogy nem is tudtuk, hogy ilyen rossz helyzetben van az ország meg az államháztartás, most mást kell csinálnunk, mint amit ígértünk. ez persze meglehetősen hiteltelenül fog hangzani mindazoknak, akik figyeltek arra, hogy miként kritizálta a fidesz a kormányt az elmúlt néhány évben, de talán beveszik annyian, hogy ne rendüljön meg alapjaiban a kormány iránti bizalom.

amiben nyilván segítségükre lesz az, hogy az ország lakossága jelentős része szerint a fidesz hatalomra kerülésével úgymond nemzeti kormánya lesz az országnak - hiszen a mindenkori baloldali kormányok ellen azért folyton ott a vád, hogy azok nemzetidegenek, idegenszívűek, idegen érdekeket szolgálnak; ez sajnos következik a huszadik század elején felmerült két magyarország koncepcióból s a jobboldal hiedelemvilágából.

ez esetleg jelentheti a fidesz kormányzóképességének megőrzését, de semmiképpen nem abba az irányba mutat, hogy egészségesebb közélet alakuljon ki.

a másik esély, hogy orbán folytatja az elképzelései kiszivárogtatását. persze az indoklás nyilván az lesz, hogy azért lesz szükség keményítésre, mert a kommancsok elkúrták, amiben egyébként sajnos van valami - de mégiscsak az igazság egy része. hogy a helyzet hosszútávon akkor is fenntarthatatlan lett volna, ha 2002-ben a fidesz marad hatalmon, az is fontos része az igazságnak - abból lenne belátható, hogy itt nemcsak pillanatnyi kiigazításra meg nadrágszíjösszehúzásra van szükség, hanem bizony az emberek szemléletének a megváltozására.

de már azzal is beljebb lennénk, ha az igazságnak csak a jövőbeli cselekvésre vonatkozó része kerülne napvilágra - mert legalább nem olyan kormányunk lenne, amely megint úgy csinál teljesen mást a választások után, mint amit ígért, hogy erre nem az újonnan felmerült körülmények késztetik, hanem a választási eredmény érdekében választott hazugságstratégia.

ezzel persze a kétharmad biztos nem lesz meg, de azért magabiztos győzelem még lehet. de nagyon kíváncsian várja blogger, hogy mit fog tenni orbán. különös tekintettel arra, hogy mekkora felelőssége van abban, hogy emberek jelentős része még mindig azt gondolja, hogy fenntartható az, ami a rendszerváltás előtt volt, illetve abból mostanáig megmaradt.

és persze nyilván ezért sürgős orbánnak az előrehozott választás is - az ország érdekén túl. mert minél hamarabb kerül rá sor, annál kevesebb olyan dolgot kell elmondania, amivel az egyatábor bizonyos altáborai mégiscsak rájönnének, hogy a nemzeti mázzal leöntött új többség mégiscsak a modern társadalom része, azaz érdektagolt, s ráadásul egymással ellentmondó érdekű csoportokból áll, akiknek az igényei együttesen semmiképpen nem elégíthetőek ki.

de nem a parlamenti választás lesz itt a lényeg. az ország sorsát az fogja meghatározni, hogy orbán miként dönt a fenti dilemmában.


2 komment

Címkék: mszp fidesz orbán viktor előrehozott választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr82536375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazo 2008.06.24. 08:42:38

Néha elcsodálkozok... Orbánt semmiféle dilemma nem érdekli. Ha nem így lenne, akkor nem úgy politizált volna ahogyan azt az elmúlt években tette. Hanem felfogta volna, hogy mi az ellenzék funkciója és feladata egy normális demokráciában - alternatív programokat kidolgozni. Ismersz ilyet? Az "Erős Magyarország" c. pamfletet hagyjuk. Ugyanakkor az "új többség" zászlaja alatt sikerült összetoboroznia a magyar társadalomnak azokat a csoportjait, akiket egyedül a modernizáció-ellenesség tart össze. Végül arról se feledkezzünk el, hogyan kacsint össze a Fidesz folyamatosan a szélsőjobbal. Tévedsz - vagy saját magadat nyugtatod -, ha azt hiszed, hogy a Fidesztől várható valami, ami összhangban áll azzal, amit Te, és a Hozzád hasonlóan gondolkodók a társadalomról, modernizációról, stb.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.26. 08:43:45

néha én is:-)
szerintem orbán nem olyan ostoba és gazember, ahogy látod, egyrészt, szerintem ez a dilemma megvan a fejében. egyrészt.
másrészt azonban azt is gondolom, hogy ha nem is tudatosul benne a dilemma, az, hogy melyik utat választja, alapvetően fogja meghatározni a közeljövőnket.
harmadrészt pedig kifejezetten nem értettem egyet seres laci lelkendező cikkével. szerintem orbánnak most lenne egy esélye, de nekem - nomen est omen - azért elég sok kétségem van abban a tekintetben, hogy él-e vele.
kfg
süti beállítások módosítása