bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

mit szültek a hegyek?

2007.12.18. 07:55 kfg966

hát, meglett végre a csodálatos egészségügyi reformtörvény. ehhez néhány megjegyzés.

egyrészt kibaszottul (igen, bármit mond is utazó, hogy örül, hogy nem szoktam trágársággal helyettesíteni az érveket, most ez jön ki bloggerből), szóval igen: kibaszottul utálja blogger azt a tempót, ahogy képviselők úton-útfélen kivonulnak bizottságokból, plenáris ülésekről, stb, stb, ha valamivel nem értenek egyet. szerinte mikola doktornak sem az a dolga, hogy kivonulva arról értekezzen, hogy ebben a kutya-komédiában nem vesz részt. javasolnám, hogy minden képviselő mondjon le illetményének arról a hányadáról, amely a kivonulás miatt távol töltött idejére esik. ugyanis együtt reprezentálják az ország lakosságát, és együtt kell megtalálniuk a köz számára üdvözítő megoldást.

másrészt viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy hány olyan kormánypárti képviselő van, aki konkrétan tudja, hogy mit is szavazott meg. őszintén: ha igaz, hogy még az utolsó napra is több, mint 100 módosító jött be, akkor nem hiszem, hogy akár csak egy ilyen képviselő is lenne. és egy ilyen horderejű kérdésben egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy véletlenül megszavazott törvényhelyek kerüljenek be. bármennyire is kínos, de azt gondolom, hogy ennek a törvénynek a megszavazása ebben a tempóban és ezzel a felkészültséggel olyan felelőtlenség, amely a magyar rendszerváltás történetében a párját ritkítja.

és még néhány plusz megjegyzés. talán a magyar orvosi kamara kezdeményezte azt, hogy a képviselők titkos szavazással hozzanak döntést ebben az ügyben. persze, érthető a motiváció. ez a kérdés gyakorlatilag bizalmi szavazássá vált, így egy nyílt, listás szavazás vagy egy név szerinti szavazás esetén nagyon komoly nyomás nehezedne a kormánypártiakra, hogy megszavazzák a törvényt. egy titkos szavazás esetén kisebb lenne a lebukás veszélye, s nagyobb az átszavazás, azaz a törvény megbuktatásának esélye.

de nem tudja blogger elfelejteni az amerikai diákok között szerzett tapasztalatát, hogy választás előtt mentek, bújták a kongresszusi meg ilyen-olyan jegyzőkönyveket, és próbálták megállapítani, hogy egy-egy jelölt milyen issue-k esetében milyen módon foglalt állást.

blogger ezért nem feltétlenül ért egyet a titkos szavazással. ő is szereti látni, hogy ki milyen álláspontot képvisel fontosabb kérdésekben. és szeretné megérni, hogy majd hazai választások esetén is fontos legyen ez a szempont is, ne mindig csak a párthovatartozás. mint ahogy azt is szeretné megérni, hogy a frakciófegyelem és a párthoz való lojalitás mellett egyenrangú kérdésként kerüljön elő egy képviselő gondolataiban az, hogy kitől kapta a megbízatását, s hogy nemcsak a pártjával, de a saját lelkiismeretével is el kell számolnia.

mert ha úgy zajlanak a szavazások (egyébként a magyar parlamentben irdatlanul, követhetetlenül sok), hogy reszortfelelősök kiabálják be a szavazáskor, hogy hogyan kell az egyes kérdésekben szavazni, akkor tök hülyeség ennyi embert odaültetni. akkor minden párt delegáljonegy embert, akinek akkora szavazati aránya van, amennyi részét az adott párt a szavazatoknak megszerezte, aztán csókolom.

persze, nyilván populista és irreális gondolat, de az ember mégiscsak több önállóságot és egyéniséget várna el a képviselőitől.

és már csak azt szeretné mondani, hogy nagyon nem örül ennek a törvénynek. ha már privatizáció, akkor lett volna az. végre egyszer csinálnánk valamit egészen. végre egyszer ne kicsit igen, kicsit nem.

mert abból csak ez a közepes, semmilyen posvány alakul.

3 komment

Címkék: parlament egészségügy kivonulás mikola istván képviselői önállóság frakciófegyelem

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr16267801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2007.12.18. 08:55:36

két reflexió:

- igen, ma Mo-n párthoz hű, és nem a választókhoz hű képviselők vannak, hála a választási törvényünknek, meg a pártoknak (tételesen aláíratják veled, hogyha nem úgy szavazol, ahogy diktálják, akkor kizárhatnak, felnégyelhetnek, és még pénzre is büntethetnek). meg persze hála választóinknak, akik nem jelöltre, hanem pártra szavaznak, még egyéni körzetben is. birka választóknak pártparlament.

- mindenki érti, hogy elvileg ez egy felemás rendszer, de még senki nem nézte meg, hogy a gyakorlatban mi is lesz. hogyan fognak viselkedni az állami delegáltak? lesz-e tényleges szerepük, vagy majd csak bólogatnak, és praktikusan mégiscsak magánbiztosítók lesznek +3 fó tiszteletdíj. valószínűleg 1-2 év múlva elkezdik lebontani a megyei korlátokat, és országosan versengő biztosítók lesznek. valószínűleg fel fogják vásárolni egymást, és országos méretű biztosítók jönnek létre. valószínűleg 5 év múlva (esteleg 5+4 év múlva) kivonul az állam az 51%-ból. meg kellene érteni, hogy ez most nem a vég, hanem a kezdet. ma, mindenféle okból, amit együttesen politikának hívnak, ennyit lehetett lépni. van tovább, lesz tovább. nem kell másik irányú nemzethalálos siralomként felfogni, ami történt.

Megfigyelo 2007.12.18. 09:41:56

Egy biztos: olyan rosszul es dragan mukodik az egeszsegugyi rendszer, hogy ez igy nem maradhatott. Az allam itt IS rossz gazdanak bizonyult...

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2007.12.19. 06:59:50

is: éppen ez a gond. hogy úgy szavazunk meg valamit, hogy halvány gőzünk nincs, hogy mi lesz belőle. ez egyszerre lehet reményt keltő és ijesztő. ebben az országban, ahol a konstruktív hozzáállás olyan, mint a fehér holló, és a definiálatlan helyzeteket többnyire gátlástalan gazemberek szokták kihasználni, ez inkább ijesztő.

megfigyelő: az, hogy valami rossz, az egy dolog. ha az állam rossz gazdának bizonyult (mint ahogy valóban), attól még nem _bármely_ változás jó. vannak olyan változások, amelyekhez képest még az állam is jó gazda. éppen az a bajom, hogy halvány gőze nincs senkinek, hogy mit szavazott meg s annak mi lesz a hatása.
süti beállítások módosítása