bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

furcsa egy pillanatra olyan országban

2007.12.13. 13:03 kfg966

találni magam, ahol politikai diskurzus folyik valami fontosról. gondolta blogger egy pillanatra, miután a napokban többször belefeledkezett abba, hogy friderikusz műsorában az atv-n gilly gyula és horváth ágnes gyömöszöli egymást az egészségügy finanszírozásának átalakítása kérdésében.

nem mintha blogger tudná most már - néhány hónappal ezelőtt blogja címéhez nem méltón kevés kétség gyötörte, s ennek kellő arroganciával többször hangot is adott nyilvánosan is és szűkebb, ám annál szakértőbb családi közegben is -, hogy kinek van igaza. mégis örömmel töltötte el, hogy egy ilyen fontos kérdésben végre értelmes beszéd indult meg.

csak az szomorítja el, hogy kicsit túl későn. mert nagyon sokáig - és ebben mélységesen igaza van mihályi péternek - csak az szdsz javaslata és a jelenleg létező rendszer volt az asztalon. s ez utóbbiról mindenki tudja, hogy változtatásra szorul.

az eddig folyó vita során azonban úgy tűnt, hogy a változtatni akarók a "minden maradjon a régiben" elvét vallókkal, s az érvelés cizelláltsága helyett a nemzethalál víziójával riogatókkal állnának szemben. és így viszonylag könnyen futott teljes vakvágányra az egész vita.

úgyhogy jó, hogy végre beszélgetések folynak a nyilvánosság előtt különböző alternatívákról - mi történne miként az egyes modellekben. miben jobb egyik a másiknál. netán miben jobb mégis a másik az egyiknél. mi változik az ellátásban? az ellenőrzésben? milyen módon lehet kritikus, ámde nagy költségigényű ellátáshoz jutni melyik rendszerben?

de ennek a vitának semmiképpen nem a törvény tervezett végszavazása előtti héten kellett volna lezajlania. egy ilyen horderejű kérdésben nemhogy hetekig kellett volna ezekről a kérdésekről nyilvánosan beszélni, hanem hónapokon, netán éveken át. hogy a fidesz által oly szívesen megidézett "az emberek" se gondolják azt, hogy ez olyan horderejű kérdés, amelyben pártszimpátia alapján lehet állást foglalni.

majd, talán, egyszer, valamikor ezt is megérjük.

 

1 komment

Címkék: politika egészségügy

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr77262635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2007.12.13. 21:32:06

hát ja. én mondjuk azt is látom a magam számára, hogy ki miatt nem indult meg ez a párbeszéd hamarabb.
süti beállítások módosítása