bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

a hálózat csapdája?

2007.11.06. 08:05 kfg966

olyanja volt, hogy megint olvasott. megint műhelytanulmányt a századvégről - ezúttal kettőt is. és ezek talán még inkább eltalálták az érdeklődését. ez meg ez kifejezetten arról szólnak, ami mostanában legjobban érdekli. mégpedig a blogok szerepéről a politikai kommunikációban.

bloggernek van két régi vesszőparipája: egyrészt az, hogy nagy probléma, hogy sokkal inkább a pártjaink határozzák meg a politikai kommunikációt és dobnak gumicsontokat a politikai közösség elé, semminthogy arról lenne szó, hogy magában a társadalomban tudatosulnának azok a kérdések, amelyekre aztán a politikának kellene megoldást találnia. másrészt az, hogy mennyire nincs ebben a társadalomban általában párbeszéd - és különösen mennyire nincs a külnböző politikai véleményűek között.

blogger voltaképpen ezért kezdett blogolni, hogy ezen valamilyen szinten enyhítsen. és ezért is mozdította el a blogját a hírszerzőről - ami lehet, hogy valóban hiba volt -: hogy többféle érdeklődésű és orinetációjú olvasóhoz juthasson el. azért lehet, hogy hiba volt, mert az olvasói nak száma drasztikusan csökkent ezáltal. na bumm, egyébként.

bizonyos értelemben a tegnapi olvasmányai visszaigazolják azt a várakozását, hogy a blog alkalmas azoknak a céloknak az elérésére, amelyeket blogger el szeretne érni. (azt írják: demokratikus műfaj - viszonylag kis anyagi teherrel előállítható, s innen csak a blogger tehetsége határozza meg, hogy mennyire lesz népszerű és olvasott. hát, önirónia: nincs ok egyelőre büszkeségre.)

mindkét írás a polblogokkal foglalkozik. először nemzetközi kitekintésben tekintenek rá a blogok fontosságára, majd megállapítják, hogy a hazai internet penetráció alacsony foka ellenére is lehet a következő választásra már ennek a műfajnak igen fontos szerepe. ezt követően ismertetik a blogok működését, technológiai sajátosságaiból - linkek, kommentek, trackbackek, stb - következő információterjedési tulajdonságait, amelynek hálózatelméleti alapozását adják.

fölhívják a figyelmet arra, hogy szemben a hagyományos média egyirányúságával, ez kifejezetten interaktív média, ezért alkalmas arra, hogy politikai közösségek épülhessenek általa. kiemelik, hogy szemben a hagyományos médiával, itt nagyobb esély van a különböző vélemények keveredésére, különböző pártállású és világnézetű személyek és szerzők vitájára. (itt nyilván a hagyományos média alatt a nagyközönségnek szóló napi- és hetilapokat, tv-ket és rádiókat kell érteni.) különbséget tesznek privát poliblog (mint pl ez itt) és hivatalos blog között (amelyet egy-egy szervezet vagy politikai személyiség hoz létre (pl gyurcsányé).

a blogok fontos tulajdonságának tartják a hitelességet - abból kiindulva, hogy a mainstream médiához nagy mértékben kapcsolódik már az elfogultság és a manipuláltság vélelme a közönség részéről, amit a blogokra nem tartanak igaznak. blogger véleménye ebben a tekintetben különbözik: nem feltétlenül gondolja azt, hogy a blog, csak azért, mert civilek csinálják, okvetlenül hitelesebb lenne, netán jobb minőségű.

az a baja mindkét írással, amelyek egyébként hasznos olvasmányok, hogy miután belátták, hogy mennyire alkalmas eszköz a blog a politikai közösségek kialakulására, a társadalmi párbeszéd előmozdítására, közügyek vitatására - azaz, hogy alkalmas eszköz arra, hogy komoly anyagi ráfordítások nélkül végre valamifajta civil politizálás hordozója legyen, mindkettő kifejezetten abba az irányba folytatja a vizsgálódást, hogy ezt az újfajta médiumot miként használhatják ki a pártok a kampányok során.

nyilván, persze. a hálózati csomópontokba eljuttatott információk, pletykák és témák robbanás-szerű elterjesztése. célzott üzenetek szegmentált választói csoportokba. költséghatékony marketing. igen, igen. persze, várható, hogy a választások közeledtével egyre inkább meg fog jelenni a blog, mint kampányeszköz.

de sokkal jobban örült volna blogger annak, ha kutató nem abba az irányba megy, hogy miként lehet azt az eszközt is, amely a civil politizálás jelenlegi legnagyobb esélyének tűnik, szintén alárendelni a pártok kommunikációjának. viszont szerencse, hogy az internet szabad műfaj. attól, hogy a pártok is nyilván meg fogják próbálni kihasználni a poliblogokban rejló marketing-potenciált, még lehet a blog a civil politizálás hatékony eszköze is.

blogger ez irányú törekvése rendületlen.

2 komment

Címkék: blog politikai kommunikáció politikai blogok poltikai kitta gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr13219916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitta 2007.11.07. 13:03:23

A tanulmányok szerzője köszöni a recenziót, mindazonáltal gyorsan igyekszik megjegyezni: céljai - ti. a párbeszéd indításáról - megegyeznek a bloggerével. :) A tanulmányok tudományos célkitűzése valóban a blogok politikai marketingben való hasznosíthatóságával kapcsolatos vita elindítása, az alternatív nyilvánosság szerkezetváltozására ható civil aspektus talán egy másik dolgozatban lesz kidolgozva. KG

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2007.11.07. 14:17:35

nevezzük inkább kávé fölötti töprengésnek, mint recenziónak. vagy tán ajánlónak.
és nagyon kíváncsian várnám az újabb dolgozatot. (remélem, hogy ez a blog abban majd nem jelenik meg mint a civil disurzus elindítására tett kirívan sikertelen kísérlet:-()
a céljaink hasonlóságának meg kifejezetten örülök és sok sikert kívánok!
kfg
süti beállítások módosítása