bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

népszavazás újratöltve

2007.10.31. 10:13 kfg966

továbbfűzi egy kicsit előző postjának azt a gondolatát, amely arról szólt, hogy a népszavazási kérdések felvetik azt a halvány reményt, hogy végre tartalmi kérdésekről is folyhatna érdemi vita.


ugyanis ebben minden ellenkező nézet és érzet dacára ebben az országban jelenleg nem az a legfőbb kérdés, hogy az mszp vagy a fidesz kerül-e hatalomra. sokkal lényegibb: hogy olyan erő kerül-e hatalomra, amit annak programját hozzávetőlegesen ismerik a választók és amelyet abban a tudatban választanak meg, hogy tudják, mit fog tenni.


ha a jelenlegi közvélemény-kutatási eredményeket nézzük, erre vajmi kevés az esély: ha így megy tovább, a fidesz gyakorlatilag úgy nyerheti meg a választást, hogy hátradől és várja a győzelem kihirdetését. legfeljebb arra kell vigyáznia, hogy ne járjon úgy, mint petrasovits anna nagy sikerű szocdem pártja, amely kampányának minden elemével mintegy 5%-ot vesztett a népszerűségéből.


ez persze matematikailag eredményezhet földcsuszamlás-szerű győzelmet, de ez inkább a szocik nagy elutasítottságának, egy protest-szavazásnak lesz az eredménye, semmint annak, hogy ekkora tömegben szavaznának a fidesz programjára: így a nagy győzelmi arány ellenére messze lehet a fidesz attól, hogy felhatalmazást kapjon a saját programja megvalósítására. és ez könnyen eredményezhet éppen olyan kiábrádndulást és elfordulást, mint ahogyan gyurcsányék ellen fordult a közvélemény.


különös tekintettel arra, hogy az mszp – egyébként valóban improvizatívnak, végiggondolatlannak tűnő – reformjait a fidesz úgy utasítja el, hogy a nagyközönséghez eljutó, a közérthetőség érdekében végletesen leegyszerűsített üzenetei nem azt állítják csupán, hogy az a mód hibás, ahogy a koalíció a reformokat végrehajtja, hanem egyúttal azt is sugallják, hogy az ő győzelmük esetén apró változtatásokkal minden maradhat a régiben.


előfordulhat persze, hogy a választások idejére szorosabb lesz a verseny. kérdés, hogy ebben az esetben mi tarthatja vissza a pártokat attól, hogy újabb ígérgetés-spirálba lépjenek. blogger általában nem híve a négy-öt-hat-stb párti tárgyalásoknak, mert úgy gondolja, hogy a fontosabb politikai kérdéseknek, a sokpárti tárgyalásoknak van megfelelő helye: a parlament. úgy látja továbbá, hogy soha nem vezettek eredményre a választások előtt mindig elfogadott etikai kódexek sem. ezzel együtt úgy véli, hogy a számottevő pártoknak valamilyen módon megegyezésre kellene jutniuk egy önkorlátozó szabályrendszerről, amely ebben a kivételes helyzetben a választásokat szabályozza. elsőként is egy látleletről. és ezt a látleletet közösen kellene a választópolgárokkal tudatniuk.


ennek a látleletnek jóval kevésbé kellene arról szólni, hogy miként alakult ki a jelenlegi helyzet, hanem sokkal inkább arról, hogy mi a helyzet. ez teremtene egy olyan kontextust, amiben nem lehet azzal kampányolni, hogy nem kell félni, nem fog fájni. viszont kiválóan lehetne azzal, hogy az adott helyzetre, vagy annak részletkérdéseire mi a válaszuk a szocialistáknak, a liberálisoknak, konzervatívoknak, populistáknak, polgári erőknek, stb.


ez persze elsősorban a fidesz részéről hatalmas önkorlátozás, hiszen a jelenlegi koalíciónak – úgy is, mint utódpártnak, úgy is, mint a reformokat hosszan halogató koalíciónak – objektíve sokkal nagyobb a felelőssége a jelen helyzet kialakulásában, mint a fidesznek (amelynek, make no mistake, szintén óriási). a fidesz önkorlátozása így azzal jár, hogy le kell, hogy mondjon a kormánykoalíció pártjai alkalmasságának megkérdőjelezéséről.


de talán ez még mindig vállalható kompromisszum. ha ugyanis ez a fajta önkorlátozó kampány nem folytatható le, akkor két opció marad: vagy valóban olyan párt kerül hatalomra, amely kénytelen lesz ismét homlokegyenest mást csinálni, mint amit a kampányában ígért, vagy következik a lehető legrosszabb megoldás.


a nagykoalíció.


4 komment

Címkék: politika népszavazás politikai kommunikáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr95214001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FoLib · http://friendofliberty.freeblog.hu 2007.10.31. 19:07:06

Egy nagykoalíció valóban odabaszná az országot a falhoz.

is 2007.10.31. 21:23:05

de hát hogyan is lehetne nagykoalíció?
- ha ketten maradnak, lesz valakinek többsége
- ha hárman az SZDSZ-szel, akkor MSZP-SZDSZ többségnél tovább, FIDESZ többségnél ők
- ha hárman az MDF-fel, akkor sem lesz 95%-os nagykoalíció, hanem MSZP kisebbségi kormány, külső MDF támogatással (vagy az MDF az SZDSZ útjára lép)
- általában is a nagykoalícióhoz legfeljebb 75% maradhat a kettőnél, annál meg biztos több lesz együtt, és akkor már nem lesz rá szükség, csak valamilyen abszolút kifacsart helyzetben.

is 2007.10.31. 21:25:58

aztán az alkalmasság megkérdőjelezése: erre büszke vagyok, mert ezt még sehol sem olvastam: Orbán Viktornak mindenki tetszik, csak az éppen esedékes miniszterelnök nem. Se Antall, se Boros, se Horn, se Medgyessi, se Gyurcsány. Orbán Viktor még amikor hatalmon volt, akkor is ellenzéki politikát folytatott (lehallgatási botrány). ez a kérés az ő létalapját kérdőjelezi meg. azaz realitása pontosan 0.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2007.10.31. 23:12:43

éppen nem matematikailag értem. az egész feltevés arról szól, hogy az a fajta politizálás, ami itt az elmúlt 17 évben itt folyt, gyakorlatilag a csőd szélére vitte az országot.
meg arról, hogy az utolsó pillanatban mégiscsak észreveszik a pártjaink, hogy itt már messze többről van szó, mint az önérdekükről.
és hogy ez a felismerés - ami egyébként nemcsak magukból kell, hogy jöjjön, hanem nekünk kell ráébresztenünk őket - arra fogja vezetni őket, hogy olyan együttműködésre legyenek hajlandók (arra kényszerülnek), ami korábban elképzelhetetlen volt.
ez erről szól - nem az éppen aktuális rövidtávú matematikáról.
süti beállítások módosítása