bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

világot vált

2008.06.17. 07:34 kfg966

blogger rendszere egyre inkább akadozott, végül eljutott odáig, hogy ha winampját (vagy - megalkuvás már maga a gondolat is: mediaplayerét) azonnal indíthatta is újra a gépét. úgyhogy alakult a gondolat, hogy újra kell telepítenie.

és ha már újra telepít(na jó: t)ette, szerencsére olyanok a körülményei, hogy ezzel nem magának kell vesződnie, gondolt egy nagyot, és linuxot húzatott rá, méghozzá ubuntut, gnome felülelettel. és várta, hogy beugorjon a majom a vízbe. a biztonság kedvéért azért tartott rajta egy xp-s partíciót, ha lennének olyan dolgok, amik nem mennének rajta, munkahelyi cuccok, as/400-as terminál-emulátor, mit tudja ő, de egyelőre nem talált még olyat, ami ne működne legalább úgy, vagy jobban, mint xp alatt. (illetve de, sajnos, egyet igen, a web and walk stickje nem működik, shit, majd csak lesz valami.)

úgyhogy így telt a június 16-ája, nem ment megemlékezésre, csak fél füllel hallotta, hogy nagy imre unokája beszélt a hivatalos ünnepségen, rendben van, unokáról van szó, de azért mégis, nagy imrét, mint az elesettek gyámolítóját és megalkuvás nélküli demokratát beállítani... hát, nem tudja blogger.

közhely talán, de el kell mondani - nagy imre, akárhogy szépítjük, része volt a rákosi-korszak establishmentjének, amikor miniszterelnökké nevezték ki, az moszkvában történt, igaz, hogy lazított az elnyomáson, de ne felejtsük el, hogy egyrészt az amnesztia leginkább az elítélt kommunistákra terjedt ki, netán a társutasokra. másrészt azt sem szabad elfelejteni, hogy a lazítás is határozottan abban az egypártrendszer és a kommunista hegemónia kontextusában történt.

nem segítünk magunknak, ha irrealitásokat állítunk múltunk fontos szereplőiről. tiszteljük nagy imrében azt, akit tisztelhetünk: azt a kommunistát, aki, sodródva az eseményekkel, egy ponton úgy döntött, hogy fontosabb neki a saját emberi integritása, mint a kommunizmushoz való hűsége. aki az életét áldozta a meggyőződéséért és így legalább utólag azonosult azzal a forradalommal, amelynek résztvevőinek jó része - ne kerteljünk - azt a rendszert kívánta a pokolba, amelynek ő maga is része volt, ha mégoly szimpatikus része is.

ilyeneket gondolt, de bevallja, hogy tegnap nem erre koncentrált.

8 komment

Címkék: ubuntu nagy imre június 16

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr20524861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tallérossy zebulon 2008.06.17. 09:59:34

Valóban nagyon dekoncentrált írás.Felszínessége lenyűgöz, bugyutasága kifejezetten aranyos.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.17. 10:15:08

kedves zebulon:-)
isten hozott:-) talán ha kicsit részletesebben...

tallérossy zebulon 2008.06.17. 11:18:55

"lazítás is határozottan abban az egypártrendszer és a kommunista hegemónia kontextusában "
- Más "kontextus" tudtommal nem volt.-

lvl · http://roguelike.blog.hu 2008.06.17. 12:56:17

hát bizony

Péter is a római állampolgári jogaira apellált. mert Róma volt
pedig vándorolt volna ki szíve szerint Kanadába

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.17. 20:58:43

kedves zebulon,
újrafogalmazom. azt akarom mondani, hogy sajnos az az eszme, aminek nagy imre az életét a szolgálatába állította, bizony nem érdemli meg a tiszteletünket.
megérdemli viszont az ember, aki élete egy meghatározó pontján szembesült azzal, hogy amit korábban képviselt, az hova vezet és az élete feláldozása árán is ragaszkodott az újonnan megismert igazsághoz.
és azt szerettem volna mondani, hogy nagy imre, mint morális entitás (a forradalom nagy imréje és a per nagy imréje) megérdemli a tiszteletünket, de piacpárti liberálisként nincs olyan politikai nézete, amelyet a magunkénak vallhatunk.
és ezért nem érdemes ezzel kísérletezni és ide-oda stilizálni.
kfg

tallérossy zebulon 2008.06.18. 15:44:35

...nem értettem a kérlelhetetlen erkölcsi szigort ami legyütt soraidból Nagy Imrével kapcsolatban. Ké'ze'd e'! mi lenne ha valaki ezt a koherens logikai rasztert - akár mint piacpárti liberális -ráhúzná posztkommunista rögvalóságunkra.

Ezért mondom néked viigyázz! Ha tovább folytatod a moralizálást a végén Kossuth téri tüntető lesz belőled!

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.18. 16:03:50

szerintem ez nem kérlelhetetlen erkölcsi szigor.
szerintem ugyanis más dolog valakit egy bizonyos cselekedetéért tisztelni, és más az, ha valakit képesek vagyunk politikai elődünknek látni.
nem gondolom, hogy nekem nagy imre bármilyen módon a politikai elődöm.
és tisztelni is csak úgy tudom, hogy közben nem felejtem el, hogy bizony vannak az életének vállalhatatlan közjátékai.
szerintem ez viszonylag érthető.
és hát... az a helyzet, hogy nem tekintem a kossuth-tériek privilégiumának a politika erkölcsi megítélését. én magam is igényt tartanék erre a jogra.
és nem gondolom, hogy attól, hogy bizonyos ítéleteim történetesen hasonlóak a kossuth tériek ítéletével, ezeket az ítéleteket revideálnom kellene. de sőt.
viszont attól, hogy osztozom velük egy-egy ítéletben, még azt sem gondolom, hogy a jövőre vonatkozó terveink a legcsekélyebb mértékben is hasonlítanának egymásra, ezért nem gondolom azt sem, hogy az a veszély fenyegetne, hogy csatlakozom hozzájuk.:-)
kfg

tallérossy zebulon 2008.06.18. 16:50:48

...akkor mon' meg nekem - mielőtt párbeszéd alakulna ki itten - mi a tökösmákos-rétest jelez a piacpárti-liberális geiger müller számlálód Gyurcsány Ferencvel kapcsolatban, aki most legújabban asztat is bévállalja, hogy nem csinál semmit az elkövetkezendő másfélkétévben téridőtengelyen tükrözve preőszödiánus kormányzását ha/haha/ belegebedünk is.
süti beállítások módosítása