bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

sziget szopóágon?

2008.06.12. 13:04 kfg966

szegény sziget:-( persze nem kell megijedni, rögtön ez a második mondat a tanúbizonyság, hogy hiába az erős kezdés a címben és az első mondatban, mégsem alliterál blogger végig az írás folyamán.

egyre-másra érkeznek a hírek a szigetről. hadd ne vegyük komolyan az elsőt, a "ha a főváros lezárja a rakpartot a sziget alatt, akkor nem engedélyezzük a szigetet, bzw. a sziget nagyszínpadának működését".

ez nettó zsarolás, annak a csodálatos helyzetnek a következménye, hogy a város ennyi ellenérdekelt önkormányzatból áll össze, s hogy a harmadik kerületnek éppen egy kellőképpen népszerűséghajhász állapotban levő polgármestere van. ezzel a hírrel tehát foglalkozzunk a maga helyiértékén, azaz tegyük zárójelbe.

ám rögtön ott van ez a másik hír, amely arról szól, hogy a főváros eztán már jól nem fogja ingyen, területfoglalási engedély nélkül a szervezők rendelkezésére bocsátani a hajógyári szigetet. merthogy, így az indoklás, "a fesztivál a gazdag kulturális programkínálat, és a "civil sziget" mellett ma már jól menő üzleti vállalkozássá nőtte ki magát", így semmi nem indokolja azt, hogy ingyenesen megkapják a területet.

persze mezei szigetlátogató blogger nem lát a kártyák mögé (elnézést: bele a lapokba, illetve a színfalak mögé), úgyhogy nem egészen érti, hogy kik és min vesztek össze, hogy ez az érv, amely tavaly meg tavalyelőtt már ugyanúgy megáll(hatot)t volna, miért került éppen most elő, de kifejezetten helyesnek tartja.

nyilván szívja is a fogát picit, nem népszerű dolog ugyanis demszky bármelyik döntését (bármilyen helyes legyen is az egyébként) helyeselni, de meg kell tennie. merthogy nem feltétlenül gondolja általában, hogy az államnak / önkormányzatnak a kultúrát támogatnia kellene. ezt leírta már jó sokszor.

különösen nem gondolja viszont, hogy egy ilyen jellegű eseménysorozatot kellene támogatnia, amely jellegénél fogva olyan, hogy van rá fizetőképes kereslet piaci alapon is. és persze nem esik blogger abba a tévedésbe, hogy azt gondolná, hogy csak különböző típusú könnyűzenei koncertek meg sörsátrak vannak a szigeten, még ha őt - bevallja töredelmesen - ezek érdeklik is leginkább. tudja, hogy vannak felolvasások, színházas dolgok, beszélgetések, ezek-azok, meg plusz még a civil jellegű dolgok, drogprevenció, miegymás.

valamiért az a benyomása, hogy a sziget programjai közül a legnagyobb érdeklődésre a koncertek tartanak számot, mint ahogy a költségvetésből is ezeknek a legnagyobb a részesedése. azaz: ha az állam / önkormányzat a rendezvény egészét támogatja, úgy a támogatás nagy része olyan programoknak jut, amelyek piaci alapon is simán megállnának.

azt is gondolja blogger, hogy az egyéb kulturális programokat sem feltételnül kellene az államnak / önkormányzatnak támogatnia, azokra vagy van igény piaci alapon (azaz kimutatható irántuk akkora érdeklődés, hogy a jegybevételek meghatározott részét rájuk fordítsák, vagy szponzort szerezzenek rájuk), vagy pedig, ha a sziget szervezői ezeket a részeket is fontosnak gondolják, bár nem állnak meg piaci alapon, akkor a piaci alapon megálló programrészek terhére lehet őket keresztfinanszírozni.

az egyetlen dolog, amivel kapcsolatban bloggerben felmerül a támogatás lehetősége / indokolhatósága, az a civil jellegű kezdeményezések támogatása. bloggernek egyre inkább meggyőződése, hogy a valódi civil társadalom gyengesége magyarország problémáinak fő oka. innentől kezdve a politikai közösség eminens érdeke, hogy ennek fejlődését elősegítsék.

tudja blogger, persze, hogy nagyon sok a megélhetési civil szervezet, de erre kellene időt s energiát fordítani, hogy kiszűrjék: melyek a valóban téttel rendelkező civil szervezetek, amelyeknek a jelenléte piaci alapon nem feltétlenül indokolható, de amelyeknek a jelenlététől a politikai közösség akár nagyon hpsszú távon hasznot remélhet.

blogger véleménye szerint ezek támogatása vélhetően indokolt lehetne. de akkor sem a rendezvény egészének támogatásával, hanem célzott támogatással.

úgyhogy most örül blogger, bármilyen felháborodást fog is kiváltani ez szigetrajongók között.

3 komment

Címkék: sziget

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr35516374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malvina · http://www.komedias.blogspot.com 2008.06.13. 12:23:19

Blogger olvasója is örül, igaz nem sziget-fun, de kedveli a tiszta helyzeteket, és blogger érvelését igen korrektnek találja! :D

gaucho.magiar 2008.06.13. 14:18:22

mint szigetrajongó is azt gondolom, hogy igazad van. bár azt egy kissé furcsának találom, hogy egy (vagy két) hónappal a kezdés előtt derül(ne) ki, hogy fizetni kell a területért.
vagy csak nem tetszik demszkynek, vagy a kultúrbizottságnak a program?

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.14. 11:16:02

gaucho,
ebben egyrészt igazad van. amikor a postot fogalmazgattam magamban, még mielőtt géphez ültem volna, magam is gondoltam, hogy ennek is szánok egy bekezdést. aztán elfelejtettem.
ebben a bekezdésben valami olyasmit gondoltam volna írni, hogy ez a két hónap meglehetősen short notice-nak tűnik.
viszont a cikkből azért az is kiderül, hogy demszkyék állítása szerint a szervezőknek már tavaly a tudomására hozták, hogy idén már nem lesz ingyenes a területhasználat, tehát amikor folyamodtak érte, tudhatták, hogy van esély, hogy nem kapják meg. (mint ahogy arra is van esély, hogy nem egészen jóhiszeműen folyamodtak, gondolván, hogy csak elfelejtődött az a tavalyi mondás...)
úgyhogy igen, valóban van olyan benyomás, hogy nem nagyon szóltak nekik előre, de talán egészen inkorrektnek sem érzem.
azt viszont tényleg nem tudom, hogy ki haragudott meg éppen most kire...:-)
kfg
süti beállítások módosítása