bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

munka meg segély

2008.06.11. 20:50 kfg966

sokat gondolkodik blogger mostanában azon a csábító javaslaton, hogy munkavégzéshez, gyerekek óvodába/iskolába járatásához kellene kötni a szociális segélyek folyósítását. nyilván tudja blogger is, hogy a költségvetési kiadások jelentős része megy el szociális kiadásokra.

nyilván azt is tudja blogger, szermben másokkal, hogy a költségvetés bevételeinek és kiadásainak valamilyen módon egyensúlyban kell lenniük. szeretné azt is, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie, s a fizetésének ennél fogva nagyobb részét költhetné arra, amire ő akarja. így például viszonylag komoly kultúrafogyasztóként abszolút hajlandó lenne lemondani a kultúra állami támogatásáról és hajlandó lenne ő maga többet áldozni egy-egy kulturális termék megvásárlására. idáig tiszta sor, erről már írt korábban.

de ez idáig leginkább magáról szól, meg arról, hogy az államnak bizonyos dolgokban ne legyen keresnivalója. emellett liberálisként határozottan azt gondolja, hogy nem helyes, ha gátakat szabunk az emberi kreativitásnak, a tehetség érvényesítésének, stb. ezért a szabadversenyes kapitalizmus és az öngondoskodás híve, alapvetően a mindenki a maga szerencséjének a kovácsa elve jegyében. viszont azt is gondolja, hogy ez nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy hulljon a férgese.

talán azért, mert a szocializmusban nőtt föl, talán azért, mert jó katolikus nevelést kapott, talán azért, mert van benne némi empátia, talán mindezek hatására együtt van benne olyan, hogy társadalmi szolidaritás, még akkor is, ha bizonyos körökben ez szitokszónak számít. azt gondolja, hogy a társadalomnak bizonyos korlátok között gondoskodnia kell az elesettjeiről. szerinte alapvetően a bizonyos korlátok meglelése lenne a feladat, és ráadásul azt is gondolja, hogy ezek a bizonyos korlátok bizony elég szűk területet kellene, hogy lehatároljanak.

valamiért azt gondolja, hogy a huszonegyedik században egy fejlett társadalomban azt nem lehet megengedni, hogy emberek éhen dögöljenek, vagy felforduljanak az utcán. ugyanakkor azonban azt sem gondolja, hogy elfogadható lenne egy olyan rendszer, amely embereket arra ösztönöz, hogy segélyekből éljenek. lehet olyan dolgokat mondani, hogy ez a segélyezett számára is megalázó, lehet azt mondani, hogy az emberhez méltó élethez hozzátartozik az, hogy az ember munkával keresse a kenyerét, hogy ne kegyelemkenyéren éljen, dehát ez nyilván egy meghatározott nézőpontból igaz, mások meg ezt a véleményt nem biztos, hogy osztják.

azt viszont határozottan gondolja blogger, hogy egyszerűen nem etikus az adófizetőkkel szemben, ha olyan embereket kell eltartaniuk és ezért sok adót fizetniük, akik egyébként munkaképesek lennének. de persze a munkaképesség önmagában még nem feltétlenül jelent bármit is, hiszen bőven lehetnek olyan emberek, akik munkaképesek lennének, de egyszerűen nem bír nekik munkahely jutni. hiszen ismerünk vidékeket az országban, ahol nem nagyon van munkalehetőség, különösen nem annyi, amennyi munkanélküli az adott környéken van.

lehet-e létrehozni olyan helyzetet, ahol a puszta létfenntartáshoz nyújtott segítség nem eredményezi az, hogy a segélyezett elkezdjen arra bazírozni, hogy a segélyből meg tudjon élni? nyilván abban az esetben lehet, ha a segély és a munkavégzésért kapott jövedelem között jelentékeny különbség van, vagy akkor, ha a segélyhez jutás feltétele is az, hogy az ember munkát végezzen. mert az egyik esetben az csábítja az embert munkára, hogy több pénzt kap akkor, ha dolgozik, a másik esetben meg nyilván éppen ellenkezőleg, az, hogy ha már úgyis dolgozni kell, akkor inkább végzek olyat, amiért némileg több pénzt lehet kapni.

a munkavégzést a segély feltételeként szabni viszont blogger szerint nem elfogadható. vagy legalábbis elég necces. merthogy munkáért nem segélynek kell járnia, hanem jövedelemnek. fizetésnek, megbízási díjnak, napszámnak, mittudjaő. a segélynek blogger szerint leginkább rendkívüli helyzetben, leginkább rövid időre járó juttatásnak kell lennie. amihez kötni lehet és szabad a segélyt blogger szerint, az az a szándék, hogy az illető akarjon munkát szerezni. ha igazolni tudja, hogy x helyre jelentkezett és elutasították. és ezen a ponton sajnos még azt sem tudja mondani blogger, hogy végzettségének megfelelő munkát kelljen elutasítani, ahogy valahol olvasta a napokban, tehát adott esetben diplomás ember is menjen árkot ásni, vagy más munkára, ha muszáj és nincs más.

ha az áönkormányzatnak valamit csinálnia kellene, az egyrészt a közmunka-lehetőségek megteremtése (ahogy kinéznek a magyar falvak, az a lepusztultság, szemét, vadon szaporodó gyomok a határban, az elkeserítő, például), s ha valaki végzett közmunkát egy ideig, vagy igazolni tudja, hogy nem jutott neki közmunka, akkor folyamodhasson segélyért.

és itt bizonyos értelemben blogger hajlandó a maga szabadpiaci elveivel is némi kompromisszumot kötni: azt is gondolja, hogy a jelen helyzetben az államnak támogatnia kell a munkahelyteremtést azokban a régiókban, ahol krónikusan nincs munka. általában ezt blogger nem tartaná megengedhetőnek, de azért azt meg kell gondolni, hogy magyarországon a kapitalizmus messze nem organikusan alakult ki. iszonyatos mennyiségű ember alól húzott ki az átalakulás egész életstratégiákat. ezeknek az embereknek a visszahozása a munka világába elképzelhetetlen anélkül, hogy az állam valamilyen módon ebben szerepet játsszon.

az a helyzet, hogy nagyon mások a lehetőségei az embernek 30-40 évesen budapesten, több nyelvet beszélve, mint szakközépiskolai végzettséggel szabolcsban vagy borsodban. mi innen viszonylag könnyen beszélünk öngondoskodásról, erről arról. és itt most kicsit piacos érveléshez térne vissza: azt gondolja, hogy némi állami segítséget nyújtani a munkahelyteremtéshez a jelenben messze kifizetődik a jövőben.

vannak régiói magyarországnak, ahol emberek széles tömegei élnek olyan helyzetben, hogy esélyük sincs munkára. mivel nem képzelhető el, hogy az állam hagyja őket éhen halni, ezért hosszútávon segélyekre fognak szorulni. ami folyamatos újratermelődő szociális kiadásokat jelent, terhet a költségvetésnek. amennyiben valamilyen módon ezeket az embereket vissza lehet hozni a munka világába, akkor ezek az emberek végre elkezdenek pénzt keresni, adót fizetni, egy idő után nem kiadást jelenteni a költségvetésnek, hanem bevételt termelni. (persze, ehhez jól nem kellene adómentesnek lennie a minimálbérnek.)

ezért elhibázottnak tartja a munka segélyhez kötését. viszont éppen az újratermelődés elkerülése érdekében kifejezetten fontosnak tartja azt, hogy a gyerekek óvodába járatásához, iskoláztatásához kell kötni a segélyezést.

mert bármilyen kegyetlenül hangzik, a mostani ötvenes generációt biztos hogy le kell írni abból a szempontból, hogy a fenti módon visszahozhatók lennének a munka világába. a legfontosabb feladat viszont azt valahogy elérni, hogy azoknak a gyerekeknek és fiataloknak felnőttorukban legyen esélyük munkát találni, akik olyan családokból / környékekről származnak, ahol mintát is alig látnak arra, hogy dolgozni is lehet.

dadog most blogger rendesen. merthogy elég komoly kérdőjeleket tesz ez a helyzet az egyébként erőteljes liberális meggyőződése mellé

8 komment · 1 trackback

Címkék: munka segélyért

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr60511049

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2008.06.24. 11:37:51

Segély vs. közmunkaA pénzért dolgozni a kisebbségi ombudsman szerint diszkriminatív. Meg rasszista. Ja, hát dolgozni az bizony elég rasszista dolog. Pfúj. Népünk dicső vezére, Gyurcsány Ferenc se ért egyet ezzel. Pedig jó két éve még a szocialisták akar..…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.06.11. 21:25:07

Nem tudom, mennyire lehet hinni a KSH-nak, de az egész biztos, hogy a munkaképes, ámde valamiféle szociális ellátásban részesülők jelentős, el nem hanyagolható része valójában feketén dolgozik. Ez meg több szempontból is problémás.

És nem tudom, hogy mi a megoldás, de ez a helyzet biztosan nem. Épp ezért nem igazán tartom ördögtől valónak bizonyos juttatások munkához kötését. Az a baj mindezzel, hogy mindenféle juttatáshoz vagy feltételhez az kell, hogy az állam mérje fel mások szükségleteit. Az pedig nem szokott menni.

Az iskoláztatáshoz kötésben egyetértünk.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.11. 21:40:33

nemcsak abban - hanem abban is, hogy ez a helyzet nem tartható fenn. az sem, hogy segélyben részesülők dolgoznak, az sem, hogy a papíron minimálbért kereső, ám sokkal nagyobb jövedelemmel rendelkezők is mindenféle segélyeket vesznek igénybe - nemcsak abban az értelemben, hogy a tanácstól (na jó, önkormányzat) kiutalt segélyeket felveszik, de szociális étkezési hozzájárulást és tankönyvsegélyt, stb, stb.

kfg

Malvina · http://www.komedias.blogspot.com 2008.06.11. 23:47:47

"gyerekek óvodába járatásához, iskoláztatásához kell kötni a segélyezést."

És azoknak a szülőknek a gyerekei, akiket nem visznek, vagy csak hébe-hóba, azok éhezzenek?
Nem előbb kell ennünk, és csak azután tehetünk bármit is?

A többivel teljesen egyetértek.

kakukk 2008.06.12. 03:27:33

1) En azt a torekvest hianyolom ami egy tiszta(bb) helyzetet teremtene. A nyugdij rendszer peldaul oriasi reszben egy szocialis ellato rendszer is. Hozzaertok valoszinuleg hosszasan tudnak reszletezni ezt a problemat. Ilyen korulmenyek kozott igazabol barmilyen elvet lehetetlen hitelesen ervenyesiteni.

2) Mindannyian tudjuk, hogy oriasi szamu csalo is van a rendszerben, akik semmilyen ertelmezes szerint nem szorulnak tamogatasra. Ez miert nem faj senkinek? Azon toprengunk, hogy mikent lehetne megregulazni es elvenni azoktol akik egyebkent tenyleg szegenyek, mikozben rengetegen cuffoljak ugyanazt a kasszat tisztessegtelenul. Barmilyen elveket akarunk is ervenyesiteni eloszor ezzel kellene kezdeni valamit.

A sajat peldamat tudom felhozni. Csaladi potlek. Rendkivul kis szerepet jatszik a jovedelmemben. Mar sokszor gondoltam ra, hogy le kellene rola mondani, de olyankor mindig eszembe jut nehany konkret csalo akiket ismerek es akkor nem idezem mit mondok. Yada, yada, yada a csaladi potlekot szepen felveszem minden honapban.

kenguru 2008.06.12. 12:01:27

"És azoknak a szülőknek a gyerekei, akiket nem visznek, vagy csak hébe-hóba, azok éhezzenek?"

Az lenne a lenyeg hogy NE legyen ilyen gyerek.
Ha a szulo nem viszi iskolaba a gyereket, jelenleg meg nala a gyermekvedelem, a rendorseg stb.
Minden europai orszaga kozul, nalunk no a legnagyobbat a munkanelkuliseg eselye a vegzettseggel forditottan aranyosan.
Itt europaban a kovetkezo evtizedekben NEM LESZ vagy csak alig munkahely nyolc osztalynal/ertettseginel kevesebbet vegzett emberek szamara.
Az aki a gyereket nem viszi iskolaba, az a jovojet veszi el tole. Ez kb olyan buncselekmeny mint a gondtalan veszelyeztetes. Szankcionalni kene.

Alapvetoen egyetertek abban a blogiroval, hogy ebben a helyzetben videken egy new-deal szeru program kene. Jo oktatassal(hogy aki tud visszatalaljon a munkaeropiacra), tamogatott beruhazasokra(hogy a csokkent munkakepesseguek szamara legyen legalabb VALAMI munkahely), nagy orszagos hatokoru kozmunka programokkal, es eroteljes rendori jelenlettel.
Az okatas jelentos fejlesztes, es a prokjektek nyomonkovetese pedig alap mindehhez.

utazo 2008.06.12. 16:43:57

Ezzel a bejegyzéssel messzemenően egyet lehet érteni, mégis érdemesnek látszik néhány kiegészítő megjegyzést tenni.

(1) Mindenekelőtt azt gondolom, hogy differenciáltabban kellene bánni a „szegények” kifejezéssel – különösen akkor, ha a szociális segélyekkel összefüggésében beszélünk szegényekről. Valójában azonban nem sokat tudunk a mai magyarországi szegénységről, mint társadalmi-kulturális állapotról. Nyilván vannak statisztikai adatok, felmérések, ezek azonban nem sokat mondanak a szegénységről, mint életformáról. Még kevesebbet mondanak a szegénység „hagyományozódásáról”, reprodukálódásáról. Nemcsak abban a tekintetben, hogy a ma szegény körülmények között élő emberek gyerekeivel mi lesz, hanem visszafelé is. Milyen társadalomtörténeti értelemben vett élettörténeti múlttal bírnak azok a családok, vidékek, ahol a szegénység különösen szembeötlő, és alapvetően meghatározza az életet. S végül aligha lenne haszontalan a szegénység különböző szintjeinek a figyelembe vétele  például mindaz ami az underclass fogalmához kapcsolódik, s amivel kapcsolatban Magyarországon elég szerencsétlenül alakult az eddigi „vita” (ha azt egyáltalán annak lehet nevezni).

(2) Igen korlátoltnak tartom azokat a megjegyzéseket, amelyek azért vonják kétségbe a segélyezést, mert a segélyből élők között vannak olyanok, akik kijátsszák a szabályokat. Nyilván vannak ilyenek – de semmivel sem többen, sőt sokkal kevesebben, mint a társadalomban általában. Mindannyian tudjuk, milyen Magyarországon az adómorál, hányan dolgoznak feketén, stb. Ennek okán épp a szegényeken „ütni” egyet olcsó megoldás – s akkor még udvariasan fogalmaztam. Különösen akkor, amikor köztudott, hogy a szegénységben élő emberek jelentős része számára egyszerűen nincs munka, és semmi esély sincs arra, hogy számukra munkahelyeket teremtsenek. Elsősorban azért, mert ott, ahol ezek az emberek élnek nincs szinte semmiféle infrastruktúra (tessenek egyszer elmenni néhány ormánsági vagy nyírségi faluba); másrészt pedig azért, mert ezek az emberek semmi olyan képességgel, tudással, tőkével nem rendelkeznek, amit a munkaerőpiacon hasznosítani tudnának. Éppen ezért, a bejegyzésnek igaza van, egyszerűen nem lehet az arra rászorultakat magukra hagyni – tanulságos mit nyilatkozott ezzel kapcsolatban David Cameron. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy pl. az egyik hozzászólásban is említett családi pótlékra egy bizonyos jövedelemhatáron felül semmi szükség nincs  a családi támogatások ilyen jellegű átalakítása fontos megnyilvánulása lehetne a társadalmi igazságosságnak és szolidaritásnak.

(3) A szegénységből való kiút – ezt máshol is mondják a világon – nyilván az oktatásban és képzésben rejlik (ha egyáltalán van kiút). Hogy ez Magyarországon miképpen valósítható meg, mi lenne, hogyan nézne ki az egyik hozzászólásban említett „new deal”, nem tudom – ebben a tekintetben rendkívül pesszimista vagyok. Abban azonban biztos vagyok, hogy egy ilyen program kidolgozására az eddigieknél lényegesen nagyobb energiákat és sokkal több pénzt kellene fordítani.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.13. 11:45:22

malvina: ebben a tekintetben egyetértek kenguruval.

kenguru: nem tudom, hogy mit jelent az ebben az értelemben, hogy new deal szerű program. én megelégednék kevesebbel is:-)

kakukk: megnéztem az email-címedet és ismerek hasonló nevű embert. az te vagy, vagy nem te vagy? a családi pótlékkal egyetértek.

utazó: egyrészt örülök, hogy a múltkori szigorú minősítésed után ez kicsit kedvezőbben megítélt post lett. azt gondolom viszont, hogy itt azért két dolog van: egyrészt az, hogy kezdjünk valamit a szegénységgel (amiben igazad van, hogy nagyon keveset tudunk róla), másrészt pedig hogy ebbéli próbálkozásaink során alkalmasan használjuk fel az adófizetők pénzét.

azt gondolom, hogy az adófizetők pénzének fölhasználása során azt biztosítani kell, hogy ne fölöslegesen folyjon el (csalókhoz, támogatással visszaélőkhöz). és ez nem azt jelenti, hogy a szegényeken ütünk egyet, hanem azt, hogy azokon ütünk, akik jogtalanul próbálnak valamit felhasználni.

leszek még részletesebben is.

kfg

Malvina · http://www.komedias.blogspot.com 2008.06.13. 11:57:10

kenguru, kfg966,

értem én, értem én! Nem gondolhatjátok, hogy nem tartom lényegesnek a gyerekek iskoláztatását. De továbbra is fenntartom, hogy nem jó megoldása e problémának a segélyek ilyen feltételhez kötése. Enni kérem minden feltétel nélkül muszáj! Pláne, ha gyerekekről van szó! De majd az élet megmutatja, melyikünk tévedett. És ha e rendelkezés nyomán minden gyerek óvodába és iskolába kerül, meghajtom a fejemet, és egy cseppet sem bánkódom majd, hogy nem volt igazam. ::))
süti beállítások módosítása