bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

silcon kommentjéhez

2008.06.02. 07:53 kfg966

silcon az előző postomhoz kommentet fűzött - a rá adandó válasz nyilván szétfeszítené egy komment kereteit, hát inkább akkor postban válaszolok. de előbb némi helyzetleírás - éppen a lépcsőházban ül blogger; az előző estét még szemesen töltötte, tóban egyedül úszva élte meg  a naplementét, majd reggel fél ötkor kelt, hogy ötkor induljon pestre.

megtervezte, hogy itthon zuhany, kávé, majd utána indulás dolgozni, ám az ajtó előtt észrevette, hogy nincs lakáskulcsa. úgyhogy most várja a gyerekét, aki errefelé megy iskolába, hogy az hozzon lakáskulcsot. hurrá, nagy egy balfasz vagy, öcsém, mondja magának blogger. joggal.

és akkor hát a válasz. silcon egyes állításaival egyenként száll vitába.

Fletó alól lassacskán kihúzzák a pártját, míg Viktor gyakorlatilag maga a fidesz. Itt nem lesz olyan verzió, hogy a párt miatt fel kell adnia az irányvonalat a főnöknek, mert begyulladtak a hívek - mint most az mszp háza táján. Ld. Fletó kiállását a nyugdíjasok mellett, pedig nemrég még épp azt mondta, hogy nem lesz népszerűségnövelő nyugdíjemelés.

igen, ez valószínűleg így van, és ennek örülni lehet - ha már reformot kell csinálni, akkor jó, ha annak olyan párt áll neki, amelynek a támogatottsága komoly és rendíthetetlen. ugyanakkor viszont azért nyilván fél is az ember attól, hogy mind az mszp mind a fidesz házatáján hihetetlen pártfegyelem van. ami egyrészt jó, nyilván, mert a kormánynak biztos hátországa van. ugyanakkor viszont abban nem biztos az ember, hogy a frakciók mekkora részét teszik ki szuverén morális entitások - akik olykor a lelkiismeretük szavára hallgatnak. akik adott esetben képesek felvetni, ha rossz irányba mennek a dolgok. ebben az értelemben azt gondolja blogger, hogy azon a képzeletbeli tengelyen, aminek egyik vége a szavazó zombi, a másik pedig a semmiféle külső utasításra nem hallgató szuverén személyiség, a magyar országgyűlési képviselők a középtől túlságosan a szavazózombi irányában találhatók.

Kb. 3 millió rendes adófizető van, ebből 800 ezer közalkalmazott. Marad alig több mint 2 millió, aki a hátán viszi az országot. Ők lennének a középosztály. Viszont 8 millió szavazó van. Ez a fidesz problémája. Képtelenség ezt a mérleget gyorsan egyensúlyba hozni.
nem, szerintem nem ők lennének a középosztály. a középosztály blogger szerint nem a közepes jövedelműek társasága, hanem egy olyan réteg, aki a jövedelmi viszonyait tekintve, munkáját tekintve és intellektuális / morális dimenzióit tekintve oda tartozik. azaz a közepes jövedelműeknél szűkebb ez a kör. és az, hogy ennyien tartják el az országot, az nem a fidesz problémája, hanem az országé, alapvetően. persze nyilván a fidesznek is problémája a választási matematika okán, de hát őszintén szólva ezt blogger magasról defekálja le. sokkal fontosabb neki az, hogy amíg a közteherviselés valamilyen módon ki nem szélesedik azzal párhuzamosan egyébként, hogy az állam vállalásai meg csökkennek, addig az egész ország nyílegyenesen halad a katasztrófa felé.

Azért akadnak jelentős különbségek. Fletó az oktatást (GDP 3%-a) és az egészségügyet (GDP 5%-a) kezdte reformálni. A kettő teljes felszámolása - ami ugye lehetetlen - 8% megtakarítást hozna, míg a hiány 9,2% volt. Így nem fog 70% alá se menni az államadósság. Viktor viszont eleve jó helyen kapisgál. Aki egy icipicit gondolkodott, az pontosan tudta, hogy egy olyan párt amelyiknek szavazóbázisa főleg inaktívakból és nyugdíjasokból áll, nem fog igazán komoly érdemi változatatásokat véghezvinni a kiadások terén.

itt azért egy kis pontosítást tennék. nem azt mondta blogger, hogy nincs különbség a két párt politikai iránya között, csak azt az egyet, de azt nagyon hangsúlyosan, hogy ha igaz az, amit orbán viktor mondott, akkor semmiféle erkölcsi alapja nincs arra, hogy gyurcsány őszöd előtti tevékenységét bírálja. az égegyadta világon semmi. és ezt nagyon komolyan mondom. ráadásul ugye az is van, hogy a fidesz az erkölcsi felháborodásra alapozva szabotálta a kormány tevékenységét az elmúlt két évben - ráadásul olyan módon, hogy az általa felhozott érvek, amelyeket a demokrácia kívánatos működése tárgyköréből vett, hm, enyhén szólva nem állják ki a teoretikus végiggondolás próbáját. (lásd erről a fidesszel és orbán viktorral szembeni elfogultsággal korántsem vádolható, ráadásul a kormány távozását erkölcsileg kívánatosnak tartó kőrössényi andrás magisztrális elemzését a kommentárban.

hogy orbán viktor jó helyen kapisgál-e, az komoly kérdés. lehet, hogy az mszp szavazóbázisa főleg nyugdíjasokból áll, és ezért nem fog nyugdíjreformhoz kezdeni, de nem biztos, hogy igaz. ha jól emlékszik blogger, a nyugdíjrendszer átalakításához éppen a horn-kormány kezdett hozzá. de nem is ez a lényeg. hanem az, hogy a nyugdíjasokat nem lehet úgy tekinteni, mint azokat az embereket, akik a legkomolyabb tehertétel a költségvetés nyakán. mert persze, igen, a költségvetést nagyon nyomja a nyugdíjasok nagy száma, de azért emögött talán mégsem csak egy költségvetési tétel van, hanem emberi sorsok.

és itt két megjegyzés: az egyik az, hogy persze orbán sem azt mondta, hogy befagyasztja a nyugdíjakat, hanem azt, hogy reálértéken fagyasztja be - azaz nem fogja az inflációt meghaladó mértékben növelni a nyugdíjakat. jó, rendben, ez korrekt - viszont azért mégiscsak azt sugallja, hogy a nyugdíjasok jól jártak, mert az utóbbi időben az infláció felett emelkedtek a nyugdíjak, ergo tejjel-mézzel folyó kánaánban élnek, fogjunk tehát vissza rajtuk. holott azért a nyugdíjasok jelentős részének éppenhogy csak egy picivel lett könnyebb.

ez az egyik. a másik viszont az, hogy ezek az emberek nem eltartottak, nem ingyenélők. ezeknek az embereknek a jelentős része hosszú évtizedeken át dolgozott ezért a nyugdíjért. nem azt akarom mondani, hogy megszakadt a munkában, nyilván úgy dolgozott, mint az ország munkaereje általában: ki épphogycsak valamit, merthogy kapun belüli munkanélküli volt; ki dolgozott, aztán olykor mímelte a munkát, ki meg beleszakadt. és ezeknek az embereknek a jelentős részének nem volt módja arra, hogy minimálbéren legyen bejelentve, merthogy jelentős részük még a kádár-korban szerezte a jogosultságát.

ráadásul - nem önhibájukból, hanem mert ilyen volt a rendszer - azt gondolták, hogy egy olyan társadalmi szerződésben vannak, ahol nem lehet szó öngondoskodásról, de nincs is rá szükség, hiszen az ő aktívkori befizetéseikből az akkori nyugdíjasok kapták a nyugdíjaikat, s arra számítottak, hogy mire ők nyugdíjasok lesznek, szintén lesz teljes foglalkoztatottság, s az aktívok majd jól fizetnek annyit, hogy legyen nyugdíjuk nekik is.

amivel nem azt akarom mondani, hogy nem lehet némi igaza orbánnak, de erkölcsileg nem tartom egészen fairnek, hogy a nyugdíjasok vigyék el az átalakulás terheinek jelentős részét. pláne nem úgy, ha ezenközben nem tesznek meg mindent azért, hogy minél több aktív, de járulékfizetés alól  kibújó szereplőt visszatérítsenek a rendszerbe.

kicsit lehet, hogy pongyola és összefüggéstelen voltam, ezért elnézést. kommentet szívesen fogadok.

közben megjött gyermek, hozott kulcsot, blogger meg megtalálta a saját kulcsát belülről a zárban. miket eredményez, ha olyan ember, aki szokásosan egyedül megy el otthonról, éppen mással - nagyrabecsült szerkesztőnővel - távozik, akinek saját kulcsa van.

hoppá.

 

8 komment

Címkék: orbán viktor nyudíjrendszer silcon

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr94498739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerson ea 2008.06.02. 13:18:32

"...a középosztály blogger szerint nem a közepes jövedelműek társasága, hanem egy olyan réteg, aki a jövedelmi viszonyait tekintve, munkáját tekintve és intellektuális / morális dimenzióit tekintve oda tartozik"
Már bocsánat, de miféle intellektuális és morális dimenziói vannak a középosztályi létnek? Mintha a középosztályi lét önmagában is értékhordozó lenne valamilyen sajátos automatizmus alapján. Mit tud a középosztály, amit más nem? Kávét fogyasztani a Zserbobobobóban, mint a földalattiból kilépő középosztálybeli szép nő? Nagyon veszélyes illúzió az ország felemelkedését (Nem volna haszontalan tisztázni azt sem, hogy ki mit ért felemelkedésen...) az államhoz ezer szálon kötődő és attól elszakadni képtelen középosztályra alapozni. Ez a középosztály ma csupán arra képes, hogy az állami újraelosztáson keresztül kizsákmányolja (randa egy kifejezés, szent igaz!) a társadalmat - saját (közép)osztályát is persze: praktikusan a felső közép az alsó közepet - és egyedeinek az osztálylétrán való elhelyezkedését az határozza meg, hogy az állami elvonások és juttatások milyen (szabadon felhasználható) jövedelemszinten kerülnek egyensúlyba nála. Alapozni csak azokra lehet, akik a világpiacon is versenyképes termék, vagy szolgáltatás formájában tárgyiasuló tudás birtokosai. Létezik egy ilyen réteg, de ez a középosztálynak, különféle rendű és rangú vállalkozóknak, aktívaknak, ésatöbbi, ésatöbbi elenyésző töredéke.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.02. 13:35:06

gerson ea!
egyrészt örülök, hogy újra a kommentedet olvashatom.
másrészt: félreértesz kicsit: éppen nem azt mondom, hogy a középosztályhoz tartozás önmagában valamifajta morális / intellektuális dimenzióval ruház föl bárkit, hanem azt, hogy a közepes jövedelműek már csak azért nem lehetnek automatikusan "a középosztály", mert a középosztályhoz tartozásnak előfeltétele vannak bizonyos intelektuális/morális ismérvei, amit nem biztos, hogy valaki, akinek közepes jövedelme van, feltétlenül kielégít.
elnézést, ha félreérthető voltam.
és innentől kezdve viszont nagyjában-egészében egyetértek veled.
kfg

Gerson ea 2008.06.02. 16:01:31

Úgy látom, hogy akiket Te középosztálybelinek tételezel, azokra inkább illik a citoyen megjelölés, és az már valóban értékhordozó. Semmi esetre sem gondolom, hogy összetévesztenéd a két fogalmat, inkább arról lehet szó, hogy a középosztálybeliség fogalomkörét alakítod (talán önkényesen) olyanná, hogy a közös rész a citoyen fogalomkörével kellően nagy legyen. És valóban úgy tűnik, nincs különösebb akadálya a középosztály eképpen való meghatározásának. Az én szemléletemhez viszont (amit azért a Tieddel egyenrangúnak gondolok) közelebb áll a jövedelemviszonyok alapján történő definíció. Én középosztálybelinek azt tekintem, aki éppen akkora jövedelemmel rendelkezik, hogy képes (tehát a szándék nem feltétel: itt jelenhetnének meg talán a szóbanforgó morális/intellektuális dimenziók) valamilyen (belátom nehezen körvonalazható) társadalmi megegyezés alapján közepesnek, vagy annál jobbnak gondolt élet használati eszközeinek (tehát hangsúlyosan tárgyaknak, hiszen a szellemi termékeket is tárgyak hordozzák) a megvásárlására. A döntő az, hogy az így tételezett középosztály jeles képviselői - többségükben és jellemzően - milyen módon jutnak a szükséges jövedelemhez. És ezt tekintetbe véve állítom, hogy a mai magyar középosztály - korábbi korszakokhoz kísértetiesen hasonlóan - nem alkalmas arra, hogy tevékeny részese legyen, sőt érdekviszonyai okán (nem mondhatnak le a közvetlenül, vagy akár tetszőlegesen hosszú közvetítői lánc végén elnyert állami juttatásokról, mert az az előzőkben a középosztályi lét feltételeként szabott képesség elvesztésével járna) talán a legerősebb gátja az ország, a nemzetgazdaság nyugatias modernizációjának. Sok esély van rá, hogy ez a középosztály - ismét csak korábbi korszakokhoz hasonlóan, de talán kevésbé brutális módon - katasztrófába dönti az országot. (Persze ez a Gerson-féle középosztály :))
Ps.: Írtam ide egy hasonló tárgyú és hasonlóan fuzzy fogalmakkal operáló (vagyis kissé zavaros) kommentet: letterforce.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=8649#comment_it

utazo 2008.06.03. 10:01:08

Szívesen hozzászólnék részletesebben is ehhez a vitához, de most sajnos nem engedi az idő. Így csak egyetlen rövid megjegyzés. A középosztállyal kapcsolatban Európa-szerte sok és érdekes vita folyik. Ebből most csak arra a megállapításra hívnám fel a figyelmet, hogy a szociológiai értelemben vett középosztály (ha egyáltalán van még ilyen, bár most nem ez a vita tárgya) nem esik (feltétlenül) egybe a politikai értelemben emlegetett középosztállyal. A döntő kérdés azonban számomra az, hogy melyik a magyar társadalomnak az a rétege, amelyik valóban hajlandó lenne reformok támogatására. Ebben a tekintetben nagyon szkeptikus vagyok. Ugyanakkor a bloggernek bizony nagyon is igaza van, nem a nyugdíjasoknak kellene elvinni a reformok terheit (noha az azért tudjuk, hogy korábbi hozzáállásukkal a mai nyugdíjasok is nagymértékben hozzájárultak az ország mai helyzetéhez, de ez is benne van blogger bejegyzésében). Végül van itt még egy, eddig nem említett, de súlyos probléma, nevezetesen a Gaskó-féle alakok populizmusa, illetve azok teljes politikai analfabetizmusa, akik ezt a populizmust követik (lásd az őszi népszavazás). S ezt csak azért említem, mert ugyan a koalíció olyan "reformokat" csinált amilyeneket, de nem lehet úgy tenni, mintha nem látnánk/tudnánk, a magyar társadalom állapota hihetetlenül rossz - és a FIDESZ ezt már most kihasználja.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.03. 11:10:23

gerson ea: akkor szerintem nem állunk olyan nagyon messze egymástól, talán csak annyiban, hogy szerintem is a letterforce-nál írottakban körülrajzolt társaság nekem egy kicsit magasabban tűnik lenni, mint általában a középosztály. másrészt pedig határozottan azt gondolom, hogy a középosztály államtól való függését túlságosan borúlátón ítéled meg. azért van államtól független középréteg is. még ha az arány nem is ideális.

utazó: kivárom az időt, mert érdekelne ez hosszabban is. így viszont csak azt nyugtázom, hogy ritkán van véleményünk ennyire közel egymáshoz:-)

kfg

Gerson ea 2008.06.03. 20:48:45

"határozottan azt gondolom, hogy a középosztály államtól való függését túlságosan borúlátón ítéled meg. azért van államtól független középréteg is."
Valóban van ilyen réteg: néhány ipari és jóval kevesebb mezőgazdasági vállalkozás, akik állami támogatások nélkül is versenyképesek a világpiacon. Hogy az arányuk nem ideális - sajnos már ez is eufemizmus.
Kérdés, hogy mai állapotában képes-e a középosztály arra, hogy végrehajtsa a modernizáció ráeső feladatait. Egyértelműen nem.

Silcon 2008.06.10. 22:50:56

Ha már egyszer külön bejegyzést kaptam, akkor bővebben válaszolok.

Mielőtt nyugdíjasnyúzó lesz belőlem, belinkelem a Heti Válasz fórumot, Készenlét, 17-es bejegyzés: "A nyugdíjasok megkapják a szintentartást, mert az nem adomány, hanem azért megdolgoztak." www.hetivalasz.hu/index.php?page=pages/topic&topic_id=61677 Azt hiszem ennyit ők is bevállalhatnak.
A középosztály szociológiai megfogalmazásába nem mélyednék bele túlságosan, a humán asztal a feleségemé, én műszaki vagyok :) A saját terminológiám szerint a középosztályt azok képviselik, akik saját lábukon is képesek megállni és a létfenntartáson túl kultúrára, szórakozásra utazásra is képes költeni. Ne menjünk bele a sznobok és rongyrázók kiszűrésének mikéntjébe. Papíron ez a réteg lenne képes tömegével kitermelni azokat a nyitott szemléletű jól képzett, vállalkozó kedvű fiatalokat, akik - már ha nem mennek el végleg - képesek lesznek megtolni a szekeret.

Azt továbbra is fenntartom, hogy az mszp-vel nem lehet igazán komoly, valódi reformokat csinálni, sőt nekem egy kicsit soknak tűnik a szöveg a valódi tettekhez képest. Volt valami olyasmi a Debreczeni-féle könyvben, hogy Gyurcsány a kormányzást tulajdonképpen PR-nek tekinti. Felkészülésnek a következő választásra. Az eredménye nagyon látványos, azt meg kell hagyni. Ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül. Tóta W. index.hu/velemeny/eheti/herder/
"Van egy ember, aki meg tudná csinálni. Orbán Viktor meg tudná, igen, csinálni. Ott hiába pampog a megyei elnök, és mindegy, hogy elégedetlen a választmány. Visszametszi őket tövig a vezér, fiktív néven cikk róluk a Nemzetbe, egy tockos, és kész. A Fidesz remekül megfelelne arra a munkára, amit itt el kell végezni. Csinálni valami nagyot, megkapaszkodni a történelemben, és menni előre."
Viktor "zöldfülű"-ként elég tűrhetően muzsikált, egyáltalán nem tarok attól, hogy ha újra kormányra kerül.

Az eü. szektorban gyakorlatilag végrehajtottak egy jó kis leépítést, de pocsék szervezéssel. A problémákat meg oldja meg a befektető. Akkor minek tartunk el egy jól kifejlett államot? 15 éve dolgozom nagy, nemzetközi multinál, durván 2 évente egy-egy átszervezéssel a nyakamban. Ha valamit így csinálnék, úgy fenéken billentenének, hogy felülről nézhetném a Nemzetközi Űrállomást. Az oktatásban bevezette a tandíjat, mint minden problémát megoldó "reformot". Ehhez képest az írek az ingyenes oktatásukkal Európa élmezőnyébe röppentek. Ezzel ki is merült Móka Miki reformtára.

Még jó, hogy kemény pártfegyelem van, hiszen a képviselő urak ebből élnek, sokuknak nincs "hátországa", ahová visszavonulhat, továbbélni a dolgos hétköznapokat. Az a 200-250 fős parlament nagyon kéne. Egyrészt ez még elegendően nagy létszám ahhoz, hogy érvényesüljön valamennyire a sokszínűség, de ahhoz már kevés, hogy a keretet "töltelékemberekkel" kényszerüljünk kiegészíteni.

Nekem mi jelenti az igazi reformot?
- A dánoknál 80 önkormányzat van 5 millió emberre, 200 nekünk is tökéletesen elegendő.
- Az adóreform, de ez nem feltétlenül egykulcsos adót jelent, hanem kevés számú különböző jogcímen beszedett adót. Ma majd 50 féle adó van, más-más alappal és számítási módszerrel. Ehhez komoly adminisztrációs háttér kell. Az a kisadóösszevonás nem volt rossz ötlet, csak belehalt a születésébe.
- A környező országoknál meglévő elvonási szinttől való eltérés mérséklése. Nem adóverseny, de nyitott határok esetében nem engedhető meg ekkora különbség. Egyébként másodállásban vitt vállalkozásom jól érzi magát SK-ban. A rendszámom még magyar.
- Valódi állami ellenőrzést a cégek és a piacok működésében. Ezért elleneztem az eü privatizációt. Ma Magyarországon nagyon kevés területen működik valódi piac. Majd ha megütjük a megfelelő szintet ezen a téren, addig veszélyes ez a játék.
- Az oktatási rendszer követelményeinek megemelése. Nem értek egyet a lexikális tudás mindenáron való csökkentésével. Nekem 2 diplomám van, a "régi időkből", a frissen felvetteket komoly képzés után tudjuk csak használni. Nincsenek tisztában néha az alapokkal sem. Na erről beteszek egy 2005-ös bejegyzést.
- Pártfinanszírozás. Gyurcsány erről a népszavazásról is letett. Pedig ez az egyik sarokkő. Enélkül nincs önkormányzati reform, nincs korrupció visszaszorítás, nincs közszféraleépítés. Tökéletesen megértem a fideszt ebben a kérdésben. Nekik nem volt lehetőségük kiépíteni a gazdasági hátteret, mire odajutottak a mézesbödönhöz, az gyakorlatilag üres volt. Érdekes módon a számszerűen nagy balhék (Tocsik, vecsési számlagyár, Strabag) nem a fideszhez kötődnek. Ha itt nem gondoskodunk az "esélyegyenlőségről", akkor meg fogják torpedózni a kísérletet. Az pedig azt jelenti, hogy kontrollálni kell az adományokat és a kifizetéseket.

Silcon 2008.06.10. 22:54:23

A megígért oktatásról szóló anyag:

Sent: Wednesday, April 13, 2005 10:42 AM
Subject: euroASTRA

A múltkor végigfutott a hátamon a hideg, amikor meghallottam Magyar Bálint kijelentését, mely szerint az angolszász oktatási rendszer megvalósítása a cél.

Rögtön volt tanáraim jutottak eszembe, akik még az "átkosban" több éves hazai és német egyetemi oktatói gyakorlattal a hátuk mögött evickéltek át a nagy vízen némi tapasztalat és pénzszerzés céljából. Aztán ezt a nagy vizet meg is kapták a nyakukba. Ugyanis a kreditrendszer és az európai (poroszos) követelményrendszer nem igazán volt összeegyeztethető. Egyszerűen elmaradtak a hallgatók, nem iratkoztak be hozzájuk, mert az ottani mértékkel magas követelményszint teljesítéséhez jóval nagyobb energiabefektetésre volt szükség, mint más, "hazai" tanárnál. Hallgató híján pedig felbontották a szerződésüket.


Mi volt a baj? Az értékelési rendszer. Az USA módi a Gauss görbével operált, az írásművek értékelése után keletkezett eredményre húzták rá a haranggörbét, így normális mennyiségű és eloszlású jegyek születtek. Csakhogy a tudás ezzel a módszerrel relatívvá vált, nem az anyagot kellett jól megtanulni, csupán az átlagdiáknál kellett kicsivel többet tudni. Ehhez képest a jóféle porosz módival szembesült diákok (50% alatt elégtelen) pánikszerűen otthagyták a tanárt és élve a kreditrendszer által biztosított rugalmassággal, más tárgyakat vettek fel. Talán ezért van az, hogy csupán a jónevű iskolákból jött diplomásokat veszik komolyan. Ez lenne a cél nálunk is?


Továbbá kételyeim vannak a ma divatos "naprakész" tudás megszerzésének lehetőségéről. A multiknak nagyon jól jön, ha a frissen végzett diplomás azonnal képes a feladatát majdnem teljesen önállóan ellátni. Viszont ez a tudás specializált, azaz egy kényszerű váltás után nagy bajban lesz az illető, mert az átképzéseken derül ki az alapvető probléma: hiányoznak az alapok! A cégeknek ez módszer előnyös, a diáknak nem.


A "boldog békeidőbken" viszonylag széles elméleti alapot kaptak a diákok, aztán pár év alatt specializálódhattak a szakmájukon belül. Amennyiben váltásra került sor, pl. egy nem gyökeresen más területre kerülve azért nem kellett mindent Ádámtól és Évától kezdeni.


Voltam a régi középiskolámban. Selejtezett eszközöket adtunk át, hogy alkatrészeiből építgethessenek maguknak valamit a rádióamatőr diákok. Villamos iskoláról lévén szó, megfelelő érdeklődés is van. Jóval több is mint számítottam. Szép lassan kiderült, hogy az én időmben még elsőben tanult elektrotechnikát valamint az összes szaktantárgyat későbbi évfolyamokra tolták. A kieső tárgyakat valamivel pótolni kell, ugye mégse állhat napi négy órából a tanítási nap, tehát bevezették az énekórát! Na kb. ezen a ponton mostak fel a padlóról. Tehát az a céltudatos diák, aki nem próba-cseresznye alapon választott iskolát, hanem holmi ködös elképzelések alapján, annak szeretett szakmája iránti éhségét csak a szakkör csillapíthatja. Mert mire a harmadik évben tanítanák neki, addigra kiveszne. Aztán a késői kezdés miatt ugye nem lehet ugyanazt a mennyiségű anyagot leadni, tehát ugyanaz az iskola a körülmények miatt nem képes a régi színvonalon képzett diákokat az életbe kibocsátani.


Mostanában jelent meg Richard P. Feynmanról egy könyv: "Tréfál, Feynman úr?". (a borítót ld. mellékleten) Az oktatásról és a tankönyvekről is van egy érdekes rész benne. Az úr egyébként Nobel díjas fizikus, olyan jó előadásai voltak, hogy könyvben is kiadták őket. A 210. oldaltól szemelgettem belőle:


Előálltam a következő párhuzammal: vegyünk egy görög nyelvtudóst, aki nagyon szereti az anyanyelvét. Mivel jól tudja, hogy otthon, Görögorszdgban kevesen tanulnak görögül, amikor eljut egy idegen országba, nagy örömmel tapasztalja, hogy ott mindenkinek, még az Általános iskoIás gyerekeknek is tanítják a görög nyelvet. Elrnegy egy görög nyelvi vizsgára, és megkérdezi a vizsgázó diáktól: "Mit mondott Szókratész az Igazság és a Szépség viszonyáról?" A diák nem tud válaszolni. Ernberünk erre azt kérdezi tőle: "Mit mondott Szókratész Platónnak a Harmadik Szümpozionon?" A diáknak földerül az arca és megered a nyelve: "Blablabla..." - és elmondja az egész történetet, szóról szóra idézi Szókratészt, mégpedig ékes görög nyelven! És mindeközben nem veszi észre, hogy amit Szókratész a Harmadik Szümpozionon mondott, az nem egyébről szól, mint az Igazság és a Szépség viszonyáról! A görög nyelv tudósa végül ráébred, hogy más országokban a görögül tanuló diákok először a betűk helyes kiejtését tanulják meg, azután következnek a szavak, majd a mondatok és a bekezdések. Szóról szóra tudják idézni Szókratészt, de nincsenek tudatában, hogy ezek a görög szavak jelentenek is valamit. Számukra a szavak megmaradnak művi úton létrehozott hangsoroknak, és nincs olyan tanár, aki ezeket a hangsorokat valódi, értelemmel bíró szavakká fordítaná le nekik.

...

Végül kijelentettem, hogy fogaimam sincs, hogyan lehet valakiből igazán jól képzett szakember ebben az önsokszorozó oktatási rendszerben, amelyben mindenki leteszi a vizsgdkat, aztán tanít másokat, hogy azok is le tudják tenni a vizsgákat, és közben nem akad közöttük senki, aki valódi tudásra tenne szert. "Bár nem, nem - tévedek: a csoportomban ketten is voltak, akik nagyon jól teljesítettek, amellett ismerek egy fizikust, aki történetesen itt, Brazíliában végezte a tanulmányait. Tehát mégis van rá példa, hogy valakinek ebben az elhibázott rendszerben is sikerül kibontakoztatnia a képességeit!" ...

...

És azután történt valami, ami engem is teljesen váratlanul ért. Az egyik diákom fölállt, és a következőket mondta: „Én vagyok az egyik a két hallgató közül, akikre Mr. Feynman az előadása végén utalt. Viszont az az igazság, hogy én nem Brazíliában jártam iskolába, hanem Nyugat-Németországban, és csak az idén költöztünk vissza Brazíliába! " A másik hallgató, aki nagyon jó teljesítményt nyújtott a csoportomban, 1ényegében hasonló nyilatkozatot tett. Ezután az a fizikusprofesszor emelkedett szólásra, akire utaltam a beszédemben: „Valóban itt, Brazíliában tanultam, de a háború alatt az összes professzor otthagyta az egyetemet, és így - nagy szerencsémre - saját magamat taníthattam tovább. Valójában tehát nem a brazil oktatási rendszer keretein belül tettem szert a képzettségemre." Hát, erre aztán még én sem számítottam! Az biztos, hogy a rendszer rossz - de hogy száz százalékig rossz, az egyenesen rettenetes!

süti beállítások módosítása