bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

orbán meg az ő pofonjai

2008.05.28. 08:46 kfg966

kezd ez a blog olyan lenni, mintha szerzője most hirtelen átváltott volna fidesz-támogatóba. holott nem. azt lehet mondani a blogról is, meg szerzőjéről is, hogy igyekezett valamiféle távolságtartással szemlélni a fideszt övező hisztériát, hogy nem osztozott a fidesznek a baloldalon általánosan elterjedt démonizálásában. igyekezett a fideszt is nyitottan, ámde kritikusan szemlélni.

ugyanúgy igyekezett a kormánypártokat is először távolságtartó optimizmussal szemlélni, aztán egyre kritikusabban, végül, az általa szükségesnek látott reformokról szóló beszéd üres fecsegésnek / inkompetens kapkodásnak bizonyulván, majd magának a reformretorikának a feladása után, a koalíciós bohózat lezárultával most leginkább azt mondja, kevéssé artikuláltan, hogy a maszop és a szadesz is értse, hogy húznának már el.

és hát azért most az van, hogy a fideszről kell beszélni, mert akár tetszik, akár nem, vélhetően egy ideig az lesz a meghatározó erő. s nem kell félni meglátni benne azt, ami netán jó lehet benne, nem kell félni meghallani orbán viktor szavait arról, hogy bizonyos dolgok embereknek fájni fognak, nem kell félni észrevenni az elmozdulást.

ugyanakkor viszont nem árt felfigyelni arra sem, amikor baromságokat beszélnek. például az idézett orbán viktor a magyar gárdáról. hogy aszongya úgy fog elbánni velük, mint horthy a nyilasokkal: hogy tudniillik ad nekik két pofont és jól hazazavarja őket.

ez első hallásra körülbelül rendben van. itt a régóta várt mondat, ami arról szól, hogy orbán viktor nem vállal közösséget ezzel a társasággal. kicsit mögé nézve ennek az állításnak az is kiderül, hogy orbán annyira magabiztos, hogy végre egyszer úgy gondolja, hogy nincs szüksége tőle jobbra álló kétes elemekre a választási győzelem megszerzéséhez. amiből persze következne az is, hogy kicsit a szokásostól a közép felé is bírhatná pozicionálni magát. ami nem feltétlenül csak az új többség demagóg megszólítását jelentheti, hanem adott esetben a kicsit piacérzékenyebb, nem-fidesz-értelemben vett polgárság megszólítását is. de ez persze fejbepingpong. csakhogy.

van az éremnek másik oldala is. hogy tudniillik a gárdának bizonyos körökben elég komoly támogatottsága van. hogy ez a támogatói réteg nem kis részben fidesz-tag, vagy legalábbis szimpatizáns, az a föntiek értelmében nem probléma, ezekre az elemekre most orbánnak nem feltétlenül van szüksége. ezzel együtt a barrikád.hu környékén a kijelentés máris meglehetősen komoly visszhangot keltett; némi joggal érzik magukat ezek az emberek megvezetve s elárulva. de ez legyen az ő bajuk - amellett, hogy a fő bajuk az, hogy meglehetősen egyszerű gondolkodású emberek, akiknek komplex helyzetek felismerése és elemzése vélhetően nem tartozik az erősségeik közé. amit a leginkább az mutat, hogy a gárdát látják az ország valamennyi problémája megoldásának.

merthogy az igazán komoly probléma, hogy a gárdát mégiscsak valós igény - bármilyen torzan felfogott, de mégiscsak valós igény - hozta létre. aminek egyik összetevője az, hogy felfogásuk szerint arra érdemtelen, nemzetidegen bűnözői réteg gyakorolja a hatalmat, amellyel szemben az önvédelem minden eszköze megengedett. (ennek a hangulatnak a kialakulásában egyébként éppen a fidesz az egyik fő felelős.) s hogy ez a bűnözői réteg öncélúan sanyargatja a szegény, jobb sorsra érdemes magyar népet, ráadásul a nemzetközi zsidóbolsevista összeesküvés jegyében, s ha ezek eltakarodnának, lenne itt igazi tejjel-mézzel folyó magyar kánaán. de az könnyen belátható, hogy a gárda politikai helyzetek megoldására nagyjából alkalmatlan.

a másik összetevője az igénynek viszont mégiscsak az, hogy az emberek jelentős részének megingott a biztonságérzete. nem csupán gazdaságilag, hanem fizikailag, értsd közbiztonságilag. hogy sok faluban, sok városrészben lumpen elemek terrorizálják a békés ottlakókat, az nagyjából követhető a lapok mínuszos híreiből. hogy ha valaki szegénységben él, akkor az egyetlen disznajának, a termése egy részének, egy-két tyúkjának az ellopása milyen mértékben rendítheti meg az életkörülményeit, nagyjából az is belátható.

persze az is van, hogy a biztonságérzetnek ez a megrendülése meglehetősen gyakran etnikai színezetet is kap. és akár valós tényeken nyugszik ez az előítélet, akár vegytiszta, alap nélküli előítéletről van szó, a helyzet mégiscsak az, hogy ezek az előítéletek és félelmek léteznek, s egyes emberek értékítéleteit és politikai cselekvéseit befolyásoló erőként hatnak.

éppen ezért az a helyzet, hogy a mi viktorunk hiába ad két pofont a gárdának, ami egyébként helyes, de mégiscsak arról lenne érdemes megtudnunk valamit, hogy mit tervez azoknak az okoknak a felszámolására, amelyek a gárda létrejöttét egyesek szemében indokolják. mert a gárda fölpofozása tüneti kezelés.

mint ahogy ugye horthy esetében is az volt a nyilasok kezelése. kaptak két pofont? hazamentek. haza. megszűnt a nyilaskeresztes mozgalom, meg a többi szélsőjobbos mozgalom? egy frászt. a harmincas évek vége felé nem csupán a baloldalt korlátozta a restriktív választójog - legalább ugyanannyira irányult az a szélsőjobbosok ellen is. a nyilasok még úgy is meglehetősen komoly parlamenti pozíciókat szereztek, hogy messze nem állíthattak minden körzetben jelöltet.

ki tudja, mi lett volna, ha állíthatnak. viszont azt senki sem állíthatja, hogy attól a két pofontól, amit kaptak, hazamentek volna, értsd: megszűnt volna a támogatottságuk. merthogy, ugye, éppen az az igény, értsd: az a társadalmi helyzet "nem lett kezelve", ami a táptalaját biztosította ezeknek a mozgalmaknak.

úgyhogy, kedves viktor, erről is kellene beszélni.

5 komment

Címkék: orbán viktor nyilasok magyar gárda

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr75491283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malvina · http://www.komedias.blogspot.comk 2008.05.28. 16:57:25

"...orbán annyira magabiztos, hogy végre egyszer úgy gondolja, hogy nincs szüksége tőle jobbra álló kétes elemekre a választási győzelem megszerzéséhez."

És mi lesz, akkor, ha egyszer ne adj' isten, O.V. megint elbizonytalanodik?

Másrészt meg, vajon miért várt az ügyes sanszos idáig? Mert nem hülye, tudja, hogy enélkül esélye sincs elfogadtatnia magát se bent se kint. Na meg aztán, én valahogy nem nagyon hatódom meg attól, ha valaki bedob egy csecsemőt a cápáktól hemzsegő tengerbe, aztán nagy hősként utánaugrik, és kimenti a már félkarú és féllábú gyereket, aztán még az életmentő jelvényért is sorbaáll.

tallian.miklos 2008.05.28. 21:33:35

Harmadrészt meg én azt szeretném, ha nem abban kellene bízni, hogy az aktuális miniszterelnök lesz oly jó, hogy hazazavarja ezeket.

Hanem abban, hogy lesz olyan értelmes jogrend, ami a szólásszabadság és a gyülekezési jog korlátozása nélkül elbánik a gárdákkal, amint túllépnek az alapjogon, és önbíráskodnak / fenyegetnek / stb. Meg hogy ezt konzisztensen be is lehet tartani.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.05.28. 21:38:40

asszem mindkettőtökkel egyetértek.

de engem nem ennyira ez izgat - hanem hogy tényleg van valami társadalmi igény a gárdára, és mintha ez egyre nőne.

engem igazából az izgat, hogy ez az igény csökkenthető-e valamilyen módon.

Malvina · http://www.komedias.blogspot.com 2008.05.29. 00:21:25

Nem a gárdára van társadalmi igény! Hanem nagyon sok, egyébként jogos és jogtalan igény kielégítetlensége okán keletkezett különböző társadalmi feszültséget manipulálnak - pl. az ügyes sanszos -, aminek aztán ez az eredménye. Az oszd meg és uralkodj tipikus esete!

zelma 2008.06.02. 12:50:32

Az egyszerű gárdatagok el lesznek zavarva, míg a vezetőiket megkínálják pár poszttal, mint azt a MIÉP-nél látható volt. Csak ezeknek nem pénz kell, hanem a hatalom egyik szelete. :(
süti beállítások módosítása