bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

polgárok cigányúton

2008.01.17. 07:54 kfg966

hát, jó volt neki tegnapelőtt, hogy a blogja a nap jelentős részében az index címlapján szerepelt. aktuális ügybe nyúlt bele, talán kellőképpen hangzatos (a.m. bulváros) címet is talált. (mondjuk illett a témához, bár blogger leginkább a finom címeket szereti, például legutóbbi hírszerzős publicisztikájának sem a gyurcsány-kormány szimbóluma, hanem a finomabb városálmok címet adta.)

szóval jó volt ez neki, kapott érdekes kommenteket, megnőtt a látogatottsága, megízlelte picit a sikert, de nem fog változtatni a blogján csak azért, hogy rendszeresen oda kerüljön. ez most például nem egy olyan odakerülős post lesz.

blogger előrebocsátja, hogy nem híve a politikai korrektségnek. híve egyrészt a szólásszabadságnak. másrészt híve a köntörfalazás nélküli egyenes beszédnek. harmadrészt pedig úgy gondolja, hogy rendelkezik némi jóízléssel, ami meggátolja, hogy szükségtelenül bántó legyen. és rendelkezik annyi stílusérzékkel, hogy szükség esetén célzottan legyen bántó.

különösen nem híve blogger a politikai korrektség magyarországon meghonosodott, még az amerikainál is sokkal képmutatóbb fajtájának. amelyben a cigányozás nem megengedett, ha az ember cigányt mond, de nyugodtan lehet cigányozni, ha az ember ájtatos képpel romát mond, appellálva a hallgató hasonló képmutatására, meg lehet akkor is, ha az ember etnikum, vagy éppen szoláriumbarna arcbőrt mond. not for me, thank you very much.

meg azt is megfogadta blogger, hogy nem fog beleszállni a 12 éves késelő körüli médiahisztériába. most sem erről fog beszélni, hanem két furcsa mondatról, az egyiket a hírtv-n hallotta, a másikat meg az mno-n olvasta.

akkor a magyar nemzetes, d. horváth gábor írása egy kamaszról, akit három cigánygyerek megtámadt és kirabolt a buszról leszállva. ha cigánygyerek, hát cigánygyerek. különösebb kifogásom nincs az ellen, hogy ezt leírja. ezzel a mondattal már viszont egy kicsit több: "Ekkor került elő a körülbelül 10 centiméter hosszú pengéjű kés, amelyet a magasabbik, a fejét kabátja csuklyájával borító cigány egy mozdulattal úgy húzott ki a zsebéből, hogy egy csattanással már nyitva is volt."

itt már nem arról van szó, hogy nem hallgatjuk el, nemcsak utalunk rá, hanem explicit módon le is írjuk, hogy az elkövető cigány, hanem egyértelműen ezt tesszük meg a lényegi tulajdonságának. nem azt írja, hogy a magasabbik elkövető, a magasabbik suhanc, a magasabbik útonálló, amelyek az adott esetben mind-mind a helyzet szempontjából sokkal lényegibb aspektusát ragadnák meg ugyanannak a személynek, hanem azt, hogy cigány. mintha ez lenne a lényegi karakterisztikuma.

a hírtv-n tegnap jónás sándor olvasott föl híreket. ebben szó volt egy esetről, amelyben - nem értettem pontosan, de mintha - egy mentővezetőt majdnem meglincseltek emberek, mert elsodort az autójával valakit. ezzel kapcsolatban mondta el azt a mondatot, hogy "...a lányai szeme láttára vertek agyon olaszliszkán a cigányok..." és itt megint ugyanaz, csak kicsit máshogy. hogy tudniillik - bár a mondat azt sugallja - nem a cigányok egyetemlegesen verték agyon. nem a világ összes cigánya. nem is az összes magyarországi cigány. nem is az összes olaszliszkai. hanem több elkövető, akik történetesen cigányok voltak. és még ha valamiért fontos is ebből a szempontból, hogy cigányok voltak, hadd ne általánosan és egyetemlegesen fogalmazzuk ezt meg.

az ember nem is tenné szóvá, ha ezt bulvármédiában hallaná. tudom, hogy ez a néphangulat, tudom, hogy nagy a kísértés, hogy a népszerűséghajhász média erre a hangulatra ráüljön. gondolok valamit a média felelősségéről, és nagyon szomorúnak gondolom, hogy ebben meglehetősen kevesen osztoznak velem. vagyok annyira apatikus, hogy a bulvármédiát ne nagyon akarjam ezekkel az elvárásaimmal szembesíteni - leginkábbis nem nézem.

de könyörgöm: egy magát mértéktartónak és polgárinak, sőt: konzervatívnak tartó lap, illetve televízió hogyan engedheti meg magának ezt a hangulatkeltést? nagyon komolyan kérdezem. és magukat mértéktartónak és konzervatívnak tartó olvasók és nézők ezen vajon miért nem hördülnek föl? miért nem mondják, hogy ebből elég, nem akarunk a lapjainkban/tv-inkban ilyet?

és ez már nem szigorúan a tárgyhoz tartozik, de érdemes végigolvasni a magyar nemzetes cikket. a rendőrök az áldozattal megpróbálják felismeretetni fényképről a tettest. a rendőrségi nyilvántartás alapján nem sikerül. és akkor megmutatják a 12 éves késelő internetről letöltött képét. na, azt fölismeri. (nyilván azért, mert ő volt a támadó és nem azért, mert az utóbbi időben a csapból is ő folyt. mindegy.)

és hát akkor egy meglehetősen hosszú és hangzatos inszinuáció arról, hogy a hatóságok még azt se képesek elintézni, hogy őrizet alatt tartsák és megakadályozzák az újabb bűnelkövetésben, míg átadják a románoknak. a magyar nemzetben azóta sem volt egyetlen kommentár sem ehhez, hogy tévedtünk, nem ő volt, nem szökött meg. brávó, brávó. a kép és pin-up girl nélküli bulvárlap.

update: néhány csúnyább egyeztetési hibát javítottam, értelem módosítása nélkül.


4 komment

Címkék: sajtó cigány politikai korrektség 12 éves késelő

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr86300443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Görcsoldó 2008.01.17. 10:49:44

igen, jó az írás. Azért ugrik rá a főleg jobboldali és bulvár média, mert a probléma valós, csak nem úgy, ahogy ők gondolják. viszont a jelenlegi koalíció is nulla érdemi erőfeszítést tesz a helyzet javításáért, és tulajdonképpen nagyon is jó nekik egy bűnbak népcsoport. Pedig a rendezés már most is alig odázható, mi lesz 5 év múlva?!

letter-force 2008.01.17. 11:29:19

Azért ez is a címlapra kerülhetne.

ardarich 2008.01.17. 15:15:54

Ha kikerülne indexre, akkor fél percen belül itt őrjöngene a bombagyár teljes alkotógárdája...
MN kapcsán azért az abszolút díjnyertes továbbra is Bayer Olaszliszkás írása."Ha elütünk egy cigánygyereket, tapossunk a gázba." És ez a lap hirdeti büszkén plakátokon a nagy múltját... a harmincas években a kifutófiúval dobatták volna ki a szerkesztőség épületéből, aki ilyen hangvételű cikket mer leadni.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.01.18. 07:20:52

görcsoldó: igen, sajnos minden pontban igazad van.

letter-force: köszönöm.:-)

ardarich: hadd jöjjenek, szívesen látom őket:-) legfeljebb vitatkoznánk, s tán életemben először, bár nem szívesen, moderálnék is:-)

és bármennyire nem is egészen úgy kell érteni bzs mondatát, ahogy előszörre hangzik, de az tényleg botrányos volt.
süti beállítások módosítása