bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

megint meccsen volt

2008.01.10. 10:57 kfg966

ezúttal az év első bajnoki meccsén, fradi-vác, aminek az adta az enyhe pikantériáját, hogy délután érkezett a hír, hogy a ferencvárosi edző, zsiga gyula lemondott a női válogatottnál betöltött másodedzői posztjáról. a kudarcos vb után egyáltalán nem lett volna meglepő, ha a teljes szakvezetés lemond, németh andrásostul, de ez nem következett be.

érdekes, hogy mindketten klubedzői feladat (hypo, fradi) mellett látták el a válogatott vezetését. korábban, válságos időszakban álltak már ők ketten rövid ideig a válogatott élén, és a fradi átadása során is hangsúlyozták, hogy nagyon jó közöttük a viszony. ehhez képest meglepő a lemondást követő nyilatkozat: "Arra felkészültem, hogy lesznek közöttünk nézetkülönbségek, ám idővel rá kellett jönnöm, ebben a szerepben nem tudok igazán a válogatott, a közösség hasznára válni, emellett saját magammal kapcsolatos várakozásaimnak sem felelek meg."

azaz: mindenképpen komoly, feloldhatatlan ellentétekről van szó. ez a nyilatkozat persze nem erre utal, de a tegnapi meccsen, a nézőtéren azért volt arról szó, hogy esetleg nem is önkéntes lett volna a távozása, hanem maga németh andrás paterolta volna ki. ez persze egyelőre nem tudható vagy cáfolható.

mindamellett beigazolódni látszik az a gyanú, ami már kezdetben volt, hogy zsiga gyula túlságosan komoly szereplő ahhoz (végülis nyert már bl-t is edzőként), hogy másodedző legyen. talán erre utal, hogy ebben a szerepben nem tud a közösség hasznára válni. vélhetően erősen más a mentalitása, mint andrásnak.

ez tegnap is kiütközött a meccsen. jó, nyilván a fradi - vác bajnoki nem egy bl-meccs, sőt. leginkább az a kérdés, hogy meglesz-e a közte húsz (meglett). ezzel együtt érdekes volt figyelni, hogy milyen bátran nyújt zsiga gyula lehetőséget fiataloknak - már a második félidő tizedik percétől pályánvolt többnyire kettő, de inkább három ifijátékos.

persze kicsit kényszerből is. a bl-meccsen szerzett sérülése miatt nem játszott szucsánszki, helyette kocsis ágnes irányított, az elején bűn rosszul. egy ütközést követően le is cserélték, az addig beállós uhrakova vette át a szerepét, míg beállósnak szamoránsky piroska ment be. a kezdeti megilletődöttséget követően (a vác még vezetett is) szép fokozatosan belelendült a csapat, elsősorban juhász gabriella volt elemében, lerohanásból, átlövésből is eredményes volt (a meccs folyamán volt több jó indítása és kiváló passza is), zácsik is jól lőtt. sajnos soós viktória nem hozta azt a teljesítményt, amit a bl-meccsen: szép megoldásokat alkalmazott, szép betörései és passzai voltak, de a befejezések nem sikerültek.

a meccs előrehaladtával egyre tetzetősebb megoldásokat láthattunk az egyre inkább belemelegedő fraditól. különös öröm volt látni a szimmetrikus védekezést:-): jobb és baloldali kettes pozícióban is egy-egy szamoránsky védekezett, jól. a gyakran mellőzött szamoránsky anikó megbízható, sőt jó teljesítménye kifejezetten örvendetes volt.

és akkor visszatérve egy picit az edzőre. meccsre járós meg tvnézős tapasztalataiból blogger azt a következtetést szűrte le, hogy az edzői munka tekintetében van egy tengely, ami mondjuk az autoritertől a kooperatív edzőig terjed. az autoriter végén a tengelynek a kelet-európai despoták - trefilov, tadici - vannak, míg a kooperatív oldalon leginkább az észak-európaiak, pitlik, anja andersen. (nem azt nézi itt blogger, hogy miként reklamálnak, üvöltöznek, színészkednek meccsen, hanem azt, hogy miként viselkednek a játékosaikkal. míg az autoriter végen gyakran megalázó módon döngölik a földbe a játékosokat, üvöltik le a fejüket, alattvalónak, munkaeszköznek tekintve őket, addig a kooperatív végen inkább magyaráznak, együttműködésre kérnek, emberszámba veszik a játékosokat, partnereknek tekintik őket. mondhatnánk úgy is, hogy afféle polgári mentalitással közelítenek feléjük.)

az a megfigyelése van bloggernek, a belső viszonyok ismerete nélkül, leginkább nézőtérről figyelve az edzők tevékenységét, edző-játékos közötti viszonyt leginkább testbeszéd, gesztusok alapján, hogy ezen a tengelyen zsiga gyula németh andrástól nem elhanyagolható mértékben a kooperatív irányban helyezkedik el. (ezzel együtt németh andrás is inkább középtájon van.) nagyon sokat magyaráz, meccs közben is, még akkor is, ha időnként ő is elborul, nagyon. érdekes volt nézni, hogy milyen odaadással magyaráz az ifijátékosoknak, hogy hol kell megtámasztani az ellenfelet, hogy kellett volna egy szituációt leütközni, hogy ne legyen kiállítás.

és általában is jó nézni, hogy milyen bátran nyúlt fiatalokhoz, németh csilla ezúttal nem annyira irányítót, mint inkább átlövőt játszott. irányítót inkább dajka bettina játszott. persze, észre lehet venni, hogy mennyire lassabbak még gondolkodásban, mozgásban, mint a felnőttek - tehát még van hova fejlődni, viszont nagyon-nagyon jó úton haladnak, mohácsik máriával együtt, aki szintén több percet a pályán volt átlövőben. (az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy miután hosszú ideig a padon ült, kocsis ágnes is sokkal jobb teljesítményt nyújtott a második félidőben, mint a meccs elején.) ilyés annamária is szép dolgokat csinált - és nála feltűnő volt, hogy milyen autoritással rendezgette a második félidőben a körülötte védekező ifistákat. ez annál is inkább feltűnő, mert azért a fradiban ő is inkább epizodistának, mint főszereplőnek tekinthető.

úgyhogy várja az ember a tavaszi idény folytatását nagyon. és talán nem túlinterpretálás, hogy zsiga gyula mondata, amely arról szólt, hogy a saját elvárásainak sem tudott mindenben megfelelni, talán arra is vonatkozott, hogy nem tudott a fradira elég gondot fordítani - mondjuk például decemberben. reméljük, hogy ez az idény sok munkával megalapozza a következő idények  sikerességét.

update: köszönet paha (egyébként arcpirulást kiváltó) megjegyzéséért, az ikrek nevét helyesbítettem.

3 komment

Címkék: kézilabda női kézilabda németh andrás zsiga gyula zácsik soós viktória németh csilla juhász gabriella mohácsik mária dajka bettina uhrakova szamoránsky szucsánszki

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr10291898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Llaca 2008.01.10. 14:25:28

Az "edzői munka tengelyének" megfogalmazása nagyon tetszik, teljes mértékben megfelel az én megfigyeléseimnek.
Üdv, Llaca

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.01.10. 18:03:25

örülök, hogy itt látlak:-)
és nagyon remélem, hogy a játékosok hozzászoknak zsiga gyula másfajta megközelítéséhez.

Llaca 2008.01.10. 22:39:58

Kedves Blogger! Én is örülök, hogy itt látom magam :)) - miután kis emiles segítséggel ide is találtam -, de sokat nem lehet beleszólni ezekbe az írásokba, ezért nem minden olvasás után fog hozzászólás is születni, bár ahogy magamat ismerem...... :)

A harmadik bekezdéshez talán annyit, hogy tudtommal egyáltalán nem paterolásról volt szó, hanem szuverén döntésről. De persze az ilyen helyzetben nem is létezik "Az Igazság", mert az egyik résztvevő így, a másik úgy interpretálja sokszor a történéseket, és mndezt egyáltalán nem a tények elferdítése, hanem inkább főleg az események másként való megélése, a hangsúlyok és fontossági értékelések különbözősége miatt.
Sztem :)

Üdv, Llaca
süti beállítások módosítása