bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

énblog-szerűen indul, aztán ajánló lesz belőle

2007.12.11. 07:26 kfg966

persze ajánlóval is indítja. így lesz keretes a szerkezet. kicsit más zenéket is hallgat mostanában, mint eddig. a héten éppen ry cooderre akadt rá. akinek a nevét talán itthon kevesebben ismerik, mint gitárosét, holott egészen kiváló gitáros - korábban sokat dolgozott együtt a stones-al is. sokkal többen ismerik őt úgy, mint a sok wim wenders-film zeneszerzőjét - például ő csinálta a párizs, texasét, meg ő fedezte föl azokat a zenészeket, akikről a buena vista social club szól.

az ő lemezei közül is most leginkább a chavez ravine címűt hallgatja. csodálatos concept-album, amely egy ingatlanfejlesztés okán felszámolt los angelesi latin közösségnek állít emléket. helyenként egészen hátborzongató.

s ha már ezt hallgatta, elment az odeonba, mert wim wendersre támadt kedve. abból is a piszkos ügyre, amely néven itthon a hammett futott, de az sajnos nem jött ki magyarországon. akkor gondolta, hogy ha már, akkor legyen a párizs, texas, de "ez se lett az, ez se lett az", hogy a korai sex-e-pil-t parafrazeálja ehelyütt. merthogy az is csak kazettán jött ki, dvd-n nem.

úgyhogy igazán stílusosan végül egy steven seagalt vett ki. és vélhetően a világtörténelem legrosszabb steven seagaljára akadt rá, ami egyáltalán nem kevés. és ez nem kevés.

és akkor a hosszas felvezetés után végül az ajánló. Takáts József: Modern magyar politikai eszmetörténet. (Osiris, Budapest, 2007.) egészen kiváló kötet. az elején volt kicsit furcsa érzése, mert a bevezető mondatai kicsit esetlenek voltak, de amint a témára fordult, egészen kiváló nyelven, olvasmányosan és tartalmasan ismerteti a magyar politikai eszmetörténet különböző irányzatait a reformkortól kezdődően.

a könyv elsősorban tankönyvként íródott - és ilyenként is meglehetősen hiánypótló. bátran ajánlható mindazoknak, akik jelenbeli politikai meggyőződéseik magyarországi hagyományai iránt érdeklődnek, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a magyar politikai gondolkodás és nyelvhasználat változásai iránt.

a fejezetek végén lényegre törő, bár semmiképpen nem teljeskörű bibliográfiai ajánló segíti a további tájékozódást. ez a könyv most nagyon nagy örömet okoz neki.

3 komment

Címkék: wim wenders ry cooder chavez ravine takáts józsef párizs texas

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr85259975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

letter-force 2007.12.11. 10:39:45

Fontosak a könyv-örömök.Nekem most épp egy filózófiai fogalomtörténet okoz örömöt,az értelemről(nusz) szól.Címe is ez:Nusz,szerzője Flaisz Endre,mentora Rugási Gyula.

gaucho 2007.12.12. 10:27:22

újra kötözködöm: nem ry cooder fedezte fel a bvsc zenészeit.ismertek voltak ők azok körében, akik a latin zenét ismerik, de nagyon ráérzett valamire. persze nélküle nem lennének ilyen híresek és nem lennének állandó fellépői a szigetnek. ez biztos.
más: honnan jött a inspiráció steven seagal iránt? :)
a könyvajánlóért külön köszönet, pont ilyesmit kerestem.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2007.12.12. 11:00:07

ok, akkor úgy potnosítanék, hogy nekem, aki a latin zenét nem ismerem, igazából a wim wenders filmmel tűnt fel. mgé azt is hiszem, hogy ezzel nem vagyok egyedül, de általánosítani talán tényleg kár volt. viszont ry cooder ettől még nagyon is jó.
steven seagal meg régi hősöm: szeretem, ahogy egyenes derékkal, rezzenéstelen arccal eszköztelen (értsd: színészi eszközök nélkül, ám segédeszközökkel) leküzdősportol mindenkit. hát így:-) és azt láttam meg a videotékában, miután wenderst nem találtam olyat, ami otthon (értsd: a dráva utcában) meg ne lenne.
a könyvajánlót szívesen. neked is, meg letterforcenak is.
süti beállítások módosítása