bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

"te zsidó vagy bazdmeg? buzi-e vagy?"

2007.11.01. 07:51 kfg966

jut eszébe bloggernek sickratman száma, miközben rémülettel figyeli az ember a koalíció elszánt törekvését arra, hogy a neki nem tetsző beszéd- és viselkedésmódokat törvényi tilalom alá vegye - ha nem büntetőjogi, akkor legalább polgári jogi úton. ebbéli erőfeszítésében nem zavarja, hogy az ilyes - büntetőjogi -  próbálkozásokat az alkotmánybíróság eddig rendre visszaverte, igen helyesen.

ez a post amellett érvel, hogy ezek a megoldások - amellett, hogy veszélyesek - roppant célszerűtlenek is. veszélyesek, mert amint arra már többen rámutattak, aránytalanul korlátozzák a rendszerváltás egyik legértékesebb hozadékát: a szólás- és véleményszabadságot. a célszerűtlenség azonban nem itt rejlik.

célszerűtlen egyrészt azért, mert úgy tesz, mintha attól, hogy valamit nem szabad kimondani, attól az a dolog egyszerűen nem is lenne. ha feltételezünk egy kis jóhiszeműséget, és nem a koalíció diktatúrára-töréséből indulunk ki, akkor azt gondolhatjuk, hogy a törvényhozó szeme előtt egy olyan társadalom képe lebeg, ahol nem csupán a retorzióktól való félelem tartja vissza az egyes embereket attól, hogy más egyéneket / csoportokat sértő véleményeket fogalmazzanak meg, hanem valamifajta belső meggyőződés is.

egy olyan ország, ahol a társadalom döntő többségét magában foglaló konszenzus van abban a tekintetben, hogy milyen közlések / vélemények elfogadhatóak civilizált emberek között, s melyek nem. egy olyan ország tehát, ahol éppen nem nagyon van szükség ilyen törvényekre, mert az elítélendő vélemények hangoztatói eleve marginális pozícióban vannak.

az a rossz hír van, hogy magyarországon jelenleg nincs ebben a tekintetben konszenzus. a még rosszabb hír, hogy ettől a törvénymódosítástól ez a konszenzus éppen hogy nem fog kialakulni, sőt: jó eséllyel messzebb kerülünk tőle. annál is inkább, mert gumiparagrafus-jellegénél fogva, és mert olyan antagonisztikusan szemben álló politikai erők egyik fele erőszakolja ki, potenciálisan sokkal többen érzik magukat fenyegetve tőle, mint akik ellen valójában irányul.

amiből az következik, hogy éppen nem az elítélendő vélemények kifejezését kellene szankcionálni, hanem ezeknek az elítélendő véleményeknek a társadalmi elfogadottságát kellene csökkenteni. ez persze komolyabb munka, sokkal hosszabb távú: oktatási és nevelési kérdés, hosszú civilizálódási folyamat eredménye. meg annak, hogy végre olyan politikai környezetben éljünk, ahol az emberek azt érezhetik, hogy ők maguk lehetnek hatással a saját sorsuk intézésére és nem kell a sikertelenségük okát külső összeesküvőcsoportokban fellelniük, vagy sikertelenségük okozta frusztrációikat kisebbségi csoportok ellen fordítaniuk. (ilyenek persze mindig lesznek - de a mai magyarországon a normálisnál sokkal nagyobb arányban vannak.)

ennélfogva egy ilyen jellegű törvény leginkább tüneti kezelés, amely a felszínen tán rendet teremt, de érintetlenül hagyja a kiváltó okokat.

és van még egy ok, amiért ez a törvény célszerűtlen: nem annak a kezében lesz elsősorban fegyver, akinek a kezébe szánják. ezt a fegyvert a szabadság ellenségei, vagy maradjunk annyiban: a szabadságot a kormánykoalíciótól, vagy a szabadságot a liberálisok értelmezésétől eltérően felfogó szereplők fogják elsősorban használni. elég, ha egy pillantást vetünk az ortt-nél folyó ügyekre, hogy láthassuk: a jobboldaliak és a szélsőjobboldaliak aktivitása a helyreigazítások, rendteremtések ügyében sokkal nagyobb, mint a liberálisoké.

talán azért is van ez, mert a liberálisok ugyan nagyon érzékenyek a kisebbségekre nézvést sértő, netán rasszista vagy homofób megnyilvánulásokra, s ebben a tekintetben intoleránsok, egyéb tekintetben azonban megengedők, s a vélemények és ízlések széles spektrumát képesek elfogadni, egy zárt szélsőjobboldali világnézetű ember számára minden, ami a saját vélekedésétől és ízlésétől eltér, ellenséges lehet. s ez a törvény éppúgy nekik is lehetőséget teremt arra, hogy a nekik nem tetsző véleményeket s azok hordozóit vegzálják.

idézzük egy pillanatra az eszünkbe az utóbbi idők egyik legnagyobb vihart kavart esetét, döbrentei kornél beszédét a tilos rádió elleni tüntetésen. elolvasva ezt a beszédet, valóban feltűnik az olvasatnak egy alig titkoltan antiszemita olvasata. ugyanakkor azonban ez az olvasat olyan mértékben kódolt, hogy alig hihető, hogy a most hozott törvény alapján bárki is képes lenne döbrentei kornélt ezért felelősségre vonni (tudom, nincs visszaható hatálya - az állítás lényege az, hogy akkor sem lenne képes ezt megtenni, ha a beszéd már a törvény hatályba lépését követően hangzott volna el.)

sőt - továbbmegyek. ez a beszéd a formáját tekintve éppenhogy nem is annyira egy kisebbség elleni támadás, hanem egy magát fenyegettetve érző kisebbség önvédelemre való felhívása! erős a gyanúm, hogy ha a törvény már hatályos lett volna akkoriban, akkor sokkal hatásosabban lehetett volna felhasználni a tilos rádióban szánalmasan és megengedhetetlenül a keresztények kiirtásának szükségésségén poénkodó barangóék, mintsem a tilos elleni tüntetők ellen.

[az egyébként roppant bájosan mutatja be a bal- és a liberális oldalon alkalmazott kettős mércét, ahogy az írószövetségből döbrentei kornél hatására kilépő írók jó részének szava sem volt (tisztelet a kivételnek) a beszéd eredeti kiváltó okának elítélésére. mintha az, hogy valakit az ő keresztény mivoltában ér sértés, az kevésbé érintené őt arra való tekintettel, hogy a keresztény - és különösen a katolikus - egyház az évszázadok során hatalmi pozíciókat birtokol(t). lelkük rajta.]

úgyhogy én ezért azt gondolnám, hogy hátrább az agarakkal. és nagyon remélem, hogy ezt a törvénymódosítást már maga a köztársasági elnök is elküldi az alkotmánybírósághoz.

10 komment · 1 trackback

Címkék: barangó szólásszabadság gyűlöletbeszéd tilos rádió döbrentei kornél

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr87214937

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: kétségek között - gyűlöletbeszéd ismét - válasz utazónak 2007.11.10. 10:19:36

[...]ígért kommentjét a gyűlöletbeszé... (2007.11.10. 10:19) "te zsidó vagy bazdmeg? buzi-e vagy?"károly: Basszameg inkább[...]

Trackback: kétségek között 2007.11.10. 10:19:35

gyűlöletbeszéd ismét - válasz utazónakhosszan várta blogger utazó ígért kommentjét a gyűlöletbeszédről szóló előző posztjához. miután megkapta, nem keveset gondolkodott azon is, hogy önálló posztként vagy kommentként érdemes-e inkább a saját válaszát megf…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lólábfi 2007.11.01. 19:05:18

Én kifejezetten támogatom ezt a törvénymódosítást. van is hozzá egy postom: lolabfi.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=6035

utazó 2007.11.01. 20:28:37

sok igazság, néhány csúsztatás, nincs módom a részletezésre, mert uton vagyok, s épp nagyon rossz a mobil internet - de esetleg még visszatérek a dologra. Egy fontos mozzanatot nem említesz: itt a nyilvánosság előtt, a nyilvánosság számára szóló megnyilvánulásokról van szó. S az azért mindannyiunk feladata, hogy arra ügyeljünk, az idióták maradjanak idióták otthon, vagy barátaik társaságában. A szabadság nem jelentheti azt, hogy a szólásszabadság ürügyén másokat gyalázzak - az ilyen szabadság sehova sem vezet (s persze egy nagy közhely) S pontosan azért nem, amit írtál, mert ez az ország katasztrofális helyzetben van, ami a kulturális modernizációt, a becsületet és a másokkal szembeni tiszteletet (ami nem egyenlő az elfogadással, vagy a semmitmondó toleranciával) illeti. Ez valóban egy hosszú út, pontosan úgy, ahogyan írtad, s itt most ennek az útnak egy szükségszerű állomásáról van szó - sajnos.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2007.11.01. 22:41:20

kedves utazó!
(hát nyilván, nomen est omen, mikor is írnál, ha nem útközben. a mobilinternetről meg nekem is vannak tapasztalataim. különösen gázos a tolnai dombságban:-):-) )
akkor a válasszal megvárom a részlets kifejtést, ha megtisztelsz vele - főként a csúsztatásokra vagyok kíváncsi.
most azt gondolom, hogy a végcélben egyetértünk, csak ilyen-olyan okok miatt én ezt a törvényt nemhogy szükségszerű állomásának nem tartom, de alkalmasnak sem. de ez most itt inkább önismétlés - csak a beszélgetésre való készségemet fejezném ki.
úgyhogy várom a részletes kritikát.
kfg

Benkő Pál 2007.11.02. 15:48:06

re kettős mérce a Barangóék - Döbrentei ügyben:
tudtommal Barangóék azonnal is, később is elhatárolódtak, bocsánatot kértek stb., míg Döbrenteiről semmi ilyesmit nem hallottam. Másképp mondva bizonyítottnak tekintem (és talán a kilépők is annak tekintették), hogy a szándék, komolyság meglehetősen különböző a két ügyben.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2007.11.02. 17:00:31

kedves benkő pál!
barangóék valóban bocsánatot kértek.
és bár elfogadom, hogy te így vélekedsz, viszont ezzel együtt azt gondolom, hogy túlságosan jóindulatú, vagy jóhiszemű vagy a kilépőkkel szemben. én azt gondolom, hogy kellőképpen elfogultak voltak egy irányba és érzéketlenek egy másikba.
és hát: pnl - aki jobban tenné, ha nem tévedne politikai terepre, ld a hősöm tere c. borzadályt - konkrétan mint hp reagált.
és ezt még akkor is gondolom, ha döbrentei beszédét nagyjában egészében védhetetlennek gondolom.

utazó 2007.11.07. 07:05:26

Persze tudom, hogy a blog műfaja - többek között - abból él, hogy gyors válaszokat kíván, most én mégis ahhoz a november 1-i bejegyzéshez térek vissza, amelyben a koalíció új törvényjavaslatáról volt szó.
Kfg írja: \"koalíció elszánt törekvését arra, hogy a neki nem tetsző beszéd- és viselkedésmódokat törvényi tilalom alá vegye\" - ez tévedés (vagy csúsztatás?), ugyanis itt nem a koalíciónak tetsző vagy nem tetsző beszéd- és viselkedésmódokról van szó, hanem minden demokrácia egyik alapelvéről, arról, hogy a demokratikus szabadságjogokat nem használjuk más emberek, csoportok nyilvános gyalázására, verbális megfélemlítésére. Ez persze közhely, de azért ki kell mondani. Itt ugyanis nem csupán jogi kérdésről van szó, hanem egy morális problémáról. Nevezetesen: mit kell tennie egy kormánynak, ha azt észleli, a társadalomban egyre nőnek a különböző kisebbségekkel kapcsolatos gyűlölködő megnyilvánulások? Másként fogalmazva: ha a szólásszabadságot  joggal  a demokrácia és a szabadság alapkövének tekintjük, akkor hogyan lehet megvédeni azokat a csoportokat és embereket, akiket éppen ennek a szólásszabadságnak a jegyében fenyegetnek és gyaláznak? Hiszen a szabad, demokratikus társadalmakat éppen az jellemzi – attól szabadok és demokratikusak , hogy az emberi méltóságot, annak védelmét és biztosítását tekintik legfőbb feladatuknak. S itt pontosan az emberi méltóság folyamatos – kódolt vagy nem kódolt – megsértéséről van szó. Tudom, hogy ezek is közismert kérdések, de mégis talán erről kellene inkább eszmét cserélni, s nem arról, hogy a balliberális akárkik mikor mire hogyan reagálnak. Már csak azért sem, mert ezt a problémát nem lehet feloldani a Magyarországon elterjedt címkézéssel – teljesen biztos vagyok benne, hogy sok olyan konzervatív gondolkodású ember van ebben az országban, akik ugyancsak mélyen elítélik a zsidózás, cigányozás, buzizás minden formáját.
A problémát tovább nehezíti, amire Kfg is, s korábban én is utaltam. Ma Magyarországon semmi, de semmi nem történik abban a tekintetben, hogy gátat vessünk a gyűlölködésnek. Amit Kfg leír az jószándékú illúzió, de valószínűleg az egyedül járható út. Ebben az országban az elmúlt majd két évtizedben jószerivel senkinek sem jutott az eszébe, hogy a humán oktatásban nemcsak az a fontos, hogy a magyar történelem és irodalom újraértelmezésre kerüljön, hanem az is, hogy felkészítse a fiatal embereket arra, hogy egy nyitott, sokféle, plurális világban kell élniük, hogy bánni tudjanak, és kezelni tudják az őket körülvevő életmódbeli sokféleséget. Ebben a tekintetben elképesztő az elmaradásunk. És persze azóta sem történik semmi
A törvényjavaslat erre a helyzetre nem jó megoldás – de mégiscsak egy jele annak, hogy azok, akik ki vannak téve a gyalázkodásnak, a verbális agressziónak nincsenek egyedül. Hogy a társadalom többi része morális szolidaritást vállal velük  még akkor is, ha egyetlen gyalázkodót sem fognak elítélni, vagy akkor is, ha a köztársasági elnök, az alkotmánybíróság, stb. elutasítja a javaslatot. A helyzet azonban annyira rossz, hogy azt gondolom, a szolidaritásnak erre a gesztusára mégis csak szükség volt. Mert ez nem más, mint ez gesztus

"k" (törölt) 2007.11.08. 00:50:05

Basszameg inkább gyűlölettörvény mint bölcsőtől a sírig tartó ideológiai átnevelőtábor

juhász ibolya 2008.03.24. 15:18:20

naon jó! a barátom nem normális!
süti beállítások módosítása