bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

diplomacy

2008.08.12. 18:02 kfg966

nem, nem nagyzol, játékot játszik, illetve játszott, amikor magyarul beszél róla, akkor persze diplomáciának hívja. valószínűleg a legjobb táblás játék, amivel életében találkozott, először kenyeres kaktusznál, annál a fiúnál a gimnáziumi évfolyamából, ahol sokat lehetett lebzselni, akár hétköznap is ott aludva. márpedig diplomáciát akkor lehet játszani, ha sok ideje van az embernek.

a játék lényege, hogy adott hét nagyhatalom, a dinasztikus elrendezésű európában, 1900-ban: anglia, ausztria, franciaország, németország, olaszország, oroszország és törökország. mindegyiknek van három hadtáppontja, kivéve oroszországnak, amelyiknek négy. mindegyiknek van két hadserege és egy-egy flottája, kivéve megint oroszországnak, amelynek kettő-kettő, illetve angliának, aminek két flottája és egy-egy hadserege van.

vannak semleges hadttáp-pontok is, meg olyan területek - szárazföldiek és tengeriek egyaránt, amelyben hadtáp-pont nincs. minden fordulóban minden nagyhatalom egy-egy parancsot adhat valamennyi egységének. a cél az, hogy egy hatalom birtokolja a 34 hadtáp-pont többségét.

minden évben van egy tavaszi és egy őszi forduló - mindegyik során egy-egy utasítást adhat valamennyi egységének - helyváltoztatási, támogatási vagy helybenmaradási parancsot. egy-egy helyet csak túlerővel lehet elfoglalni. ezt meg lehet valósítani egy hatalom saját egységeinek együttműködésével, de úgy is, hogy két vagy több nagyhatalom együttműködik.

ezért lehetőség van minden forduló előtt tárgyalásra, ahol szövetségek köttetnek, mások félrevezettetnek, stb. minden fordulóban, miután a parancsok leadattak, ki is kell őket értékelni. ez a játék annyiban jobb, mint a karakterre némileg hasonló risiko, hogy itt nincs dobás, nincs helye a szerencsének, csak a kiadott parancsoknak. azoknak pedig úgy, hogy egyiknek sincs időbeli precedenciája a másik fölött: valamennyi egy-egy forduló valamennyi parancsa egyszerre kerül kiértékelésre, az összes többi figyelembevételével.

bizonyos egységek az értékelés nyomán visszavonulásra kényszerülnek, erre is ki kell adnia az érintett nagyhatalomnak a parancsot. minden őszi forduló után pedig számba kell venni, hogy kinek hány hadtáp-pontja és hány egysége van. akinek több hadtáppontja van, mint egysége, az a szabad hazai hadtáp-pontjain újabb egységeket szerelhet föl. akinek ellenkezőleg: kevesebb hadtáp-pontja van, mint egysége, annak bizony leszerelnie kell.

ezt a játékot nagyon jó face-to-face játszani. hogy mi mindent el tud érni hajnalban egy olyan ígéret, hogy megfelelő támogatásért cserébe akár két szál cigaretta is járhat:-):-):-)

kamaszkora kedvenc játékai voltak ezek. egy ideje játszik blogger on-line. mivel sok ideje levelezni nincs, olyan típusú játékot játszik szívesen, amiben nincs szóbeli/írásbeli kommunikáciú: úgynevezett no-press game-eket. és sok-sok kísérlet után végre egyszer győzni is tudott egy partiban. nagyon élvezte és nagyon örül most.

ha valakinek kedvet csinált, dob néhány linket. az egyik legjobb és legélőbb diplomacy-közösség, a diplomatic pouch honlapja, szabálymagyarázatokkal, stratégiai cikkekkel, kis kutakodás után rangsorokkal, illetve különböző típusú és szintű játékok kezdeményezésére szolgáló queueval. stb.

ez pedig egy német nyelvű, ám angolul is használható, igen jól kézre álló oldal játékok kezdeményezésére, illetve lefolytatására. ezt használom én is, e lepanto.de-t.

és akkor itt a győztes partija, enyhe dicsekvésképpen.

és akkor ezt be is fejezte.


1 komment

Címkék: életmód diplomacy

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr83612886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása