bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

szomorú-reménykedő post

2008.06.13. 07:46 kfg966

most akkor kicsit nem politizál. ma olyan reggele van, hogy jól mehet végre az autójáért, sikerült kiszednie az autót a munkahelye mélygarázsából, s megvolt a teljes zárcsere is, ma veszi át végre. de most nem is erről akar postolni, hiszen olyan rég írt kézilabdáról.

viszont nincsenek is különösen jó hírei. ha jól látja, irdatlan nagy baj van. a helyzet persze nagyon hasonló, mint pécsett volt a kosárlabda-csapattal: nagy tervek, kiindulásként nem is rossz játékosállomány, egyre inkább közel a nemzetközi siker esélye, a korábbi színvonal fenntartása egyre több pénzbe kerül - mind az új igazolásokra, mind a régi játékosok megtartására egyre több pénzt kell fizetni.

és mindkét esetben a csapat vezetősége azt a kockázatos megoldást választotta, hogy abban reménykedett, hogy a jövendő nagy siker biztos hoz olyan szponzort, amelyik visszafelé is kifizeti az időközben szükségszerűen felhalmozódott adósságokat. aztán a ferencvárosban határozottan beindult az a spirál, ami a fizetések elmaradását, több havi késedelmét eredményezte, illetve megállapodott prémiumok ki nem fizetését.

és az igazi nagy siker - szponzori szemmel - mégsem érkezett el, a csapaton belüli hangulat viszont jelentősen romlott, míg végül kulcsjátékosok elvesztése is bekövetkezett. holott egyébként csodálatos évek voltak ezek. és valóban elképesztő fejlődéssel.

abban az évben, amikor a focicsapat bl-ben szerepelt, kijött az eurofradi című, ezt megörökít video. ugyanabban az évben jött ki a miss eurofradi című video a női kézilabda-csapat bl-szerepléséről. a kilencvenes évek közepét írjuk, még szarka éva, kökény bea, farkas ági, fiedler erika, pádár ildikó játszanak a fradiban, van közte viborg-meccs, van hypo-meccs. és van az a kishitűség, ez különösen a hypo ellenei idegenbeli meccs előtt látható, hogy itt mi úgysem nyerhetünk, mert a bírók így, a hypo úgy.

és elképesztő, hogy ez az érzés tíz évnyni csaknem megszakítatlan bl-szereplést követően hogy eltűnt. hogy milyen természetes lett a bl-ben nyolc közé jutni, hogy business as usual lett a négy közé jutás... na jó, döntőt játszani azért egyedi élmény maradt, de valahogy természetesnek tűnt, hogy egy ilyen csapat odaér.

és mennyi átalakuláson ment át ez a capat. ahogy a kilencvenes évek nagy csapatából egyre többen visszavonultak, s jöttek a helyükre mások, jött az a csapat, amelyben a ragyogóan indult, majd elszürkült lőwy dóra lett az egyik balszélső, ahogy kökény bea mögött felnőtt irányítóként siti eszter, akinek a karrierje talán sikeresebben is alakulhatott volna.

voltak sorozatban olyan köépszerű játékosok, akik németh andrás vezetésével valószínűleg többet hoztak ki magukból, mint amire gondoltak, hogy bennük van: a hihetetlenül alázatos tóth enikő, az időnként kétségbeejtően rossz pádár margó, aki viszont meccseket bírt semmiből visszahozni), kovács veronika, hogy csak néhányat említsünk.

aztán voltak iszonyatos tévedések, deli rita, brigovácz nikolett, kocsik viktória, hogy megint csak néhány név kerüljön elő.

aztán persze németh andrás, kirsner erika, tóth tímea és mraviková távozásával lezárult egy nagy korszak. blogger hitt abban, hogy zsiga gyula lesz az, aki a következő korszak alapjait lerakja, de vélhetően sem zsigának, sem a csapatnak, sem a csapat vezetésének nem volt türelme ahhoz, hogy az átmenet nehéz időszakát végigcsinálja. pláne nem pénz nélkül.

úgyhogy most elek gábor, aki az ificsapatnak volt a vezetője. kérdés persze, hogy milyen csapattal fog szerepelni a bajnokságban. most következik egy konkrét regény, amely semmi másból nem áll, mint a távozók felsorolásából.

jól elmegy mindkét kapus: a stabil válogatottá lett pastrovics elmegy debrecenbe. a sérülését követően a formáját éppen csak visszanyerni kezdő haris kata, ha minden igaz, szlovákiában folytatja a pályafutását.

a múltkori postban írt blogger félelme beigazolódott: elment mindkét szélső is. kovacsicz mónika viborgba szerződött, juhász gabriella (alatta sem melegedett meg az öltözőben az ülése) meg romániában folytatja.

a nem túl sikeres jobbátlövő (na jó, kényszerátlövő, eredetileg szélső, de még a tavalyi keretben is ő volt leginkább alkalmas erre a hiányposztra), soós viktória debrecenbe ment, csakúgy, mint a csapatkapitány, lucia uhraková.

a zsiga gyula által hozott két halasi játékos, ilyés annamária és kocsis ágnes is elmegy, blogger egyelőre nem tudja, hova, értük nem olyan nagy kár, bár ilyés olykor jól játszott, de kocsis messze nem ütötte meg a fradi színvonalát. ritka volt az ilyen élmény, de azt azért látni kell, hogy a közönség nagy része a fejét fogta, amikor kocsis kukacot zsiga gyula becserélte.

hát, ennyi a távozók listája, ez nagyjából egy csapatnyi játékos. ehhez képest gridnyeva jött a kapuba. másról egyelőre nem tudni: ifisták kerülnek föl, németh csilla, mohácsik mária, akik már tavaly is kopogtattak az első csapat ajtaján, sőt sikeresen is szerepeltek.

meg maradnak a szamoránskyak, piroska, a válogatott beállós, és kék (anikó), aki szélsőként nyilván sokkal több lehetőséghez fog jutni. aztán maradt zácsik, akire most tizennyolc évesen iszonyatos felelősség fog hárulni, meg az irányító szucsánszki zita.

úgyhogy most a túlélés a tét. hozzá kell szokni, hogy most nem az lesz a kérdés, hogy az első kettőben leszünk-e, hogy lesz-e bl-szereplés, hanem az lesz a kérdés, hogy megszerezzük-e az ötödik-hatodik helyet. hogy elkerüljük azt a sorsot, ami a hetvenes-nyolcvanas évek nagycsapatát, a vasast érte. hogy kevés néző előtt vegetálnak az alsóházban.

blogger annyit tesz, mint eddig mindig: bizalma jeléül megint vesz bérletet, támogatásul talán az eddigi kettő helyett hármat. és ki fog járni, és drukkolni fog, hogy az, ami most történik, az ne a leépülés egyik stációja legyen, hanem bakunyin jegyében (a rombolás is alkotás) egy olyan elhúzódó időpillanat, amikor régi struktúrák szétesnek, s valami új alakul a helyükön.

viszont azt valahogy ki kellene találni, hogy miképpen lehetne a szakosztályt megszabadítani a korábbi adósságoktól. és ha ez megtörtént, a következő lépésnek annak kell lennie, hogy nem szabad még egyszer beleesni abba a hibába, hogy jövőbeli sikerek reményében tovább nyújtózkodik a szakosztály, mint ameddig a takarója ér.

hogy nem kötnek olyan szerződéseket, amelyekre nincs fedezet. mert a közönség vélhetően jobban viseli azt, ha egy stabil szakosztály küzd az ötödik-hatodik helyért, mintha folyamatosan attól kell tartania, hogy megszűnik a szakosztály, vagy milyen játékosok mennek el, mert nem kapnak pénzt.

szóval: némileg konzervatívabb üzletpolitikát szeretne blogger.

5 komment

Címkék: kézilabda fradi női kézilabda németh andrás kézilabda bl zsiga gyula kirsner kovacsicz zácsik pastrovics soós viktória németh csilla juhász gabriella mohácsik mária szamoránsky szucsánszki pádár margó kocsik viktória

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr45517676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paha · http://handball.hu 2008.06.13. 10:30:32

Ismét egyetértek! :) persze ez inkább. :(

Kivéve, hogy szerintem Deli Rita és Kocsik sem volt "iszonyatos tévedés". Előbbivel azért csak összehoztunk egy bajnokságot, utóbbit pedig sajnálatos sérülés hátráltatta a teljes kibontakozásban...

visszatérve a témához: sajnos még a visszafogottabb üzletpolitikában bízva sem látom biztosítottnak azt, hogy jövő tavasszal ne kelljen megint a távozókat számolgatni, hiszen egyrészt minimum 3 olyan játékos maradt itt, akikért biztosan jövőre is sorban fognak állni a tehetősebb klubok, másrészt ha jól alakulnak a dolgok, a most felkerülő fiatalok között is lesz egy-kettő, akinek csúnya kifejezéssel élve felmegy az ára...

egyébként olyat is hallottam, hogy a "mi Lajosunk" készül még egy nagy igazolás bejelentésére, de hogy ez ki lehet, arról elképzelésem sincs, főleg azok után, hogy ha hinni lehet a nyilatkozatoknak, akkor már egy nb1b és az nb1 között "lebegő" Kiskunhalas is vonzóbb alternatíva a Fradinál...

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.13. 11:38:01

:-)
nem tudom, én deli ritát nem kedveltem különösebben, persze, tudom, válogatott is volt, meg mittomén, de azért szerintem jelentősen túl volt értékelve.
kocsikot meg, tudom, te nagyon kedvelted, tanképpen én is, de azt gondolom, hogy sérülés ide vagy oda, messze nem hozta azt, amit vártunk tőle, amikor idekerült. és még azt is, hogy andrás sem tudta / akarta kihozni belőle azt, ami benne volt.
és hát igen, olykor félek is új híreket hallani. leginkább luca továbbítja nekem, olykor meg benézek a fórumba, de egyre inkább félve.:-(
de mindegy, majd jön megint a bajnokság, s akkor majd inkább meccseken izgulunk, nem a csapat létén s nem-létén.
s hogy a jót is lássuk a rosszban: kevesebb eleve lefutott meccs lesz jövőre, több izgalom:-)
kfg

dögmatikus · http://hupjanfregoli.blogspot.hu 2008.06.17. 20:36:28

Barna Éva, Benyáts Bea, Laluska Eszter (aki, ha csak azt a másfél évet hálálja meg, amikor sérülten is pénzt kapott), szóval folytatható a lista. Az a nagy helyzet, hogy manapság más a csapat belső lelkivilága, mind a Fradinál, mind a válogatottnál. Azelőtt együtt pihentek játszottak vagy szórakoztak a lányok, most mindenki vonul a szobájába vagy haza a laptop elé. Deli Rita szerintem is tett valamit a Fradiért, sok olyan játékossal ellentétben, akik viszont remekül megéltek a Fradiból.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.17. 21:01:55

kedves dögmatikus!
milyen igazad van és milyen pontosak a nevek - mondjuk én borninek is nagyon drukkoltam... őt egy kicsit kocsikhoz hasonló képletnek tartottam.
benyátsnak legalább voltak jobb időszakai, és köszönhettünk neki dolgokat. bár, ha deli ritát megemlítettem, hát, bizony, idefér benyáts is a sorba.
és igen, a harmadikként említett személy nevét tudatosan nem akartam leírni a postban, pedig az eszembe volt. nem akartam, hát, mit mondjak, beszennyezni ezzel a névvel ezt a postot. de örülök, hogy megemlítetted (nem moderálom ki:-) )
és örülök, hogy kommenteztél. amit meg általánosságban mondsz, abban igazad van. sajnos.
kfg

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.17. 21:03:17

dögmatikus:-)
most nézem csak a mail-címedet:-)
rég találkoztunk:-)
kfg
süti beállítások módosítása