bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

"nem megyünk el, nem szavazunk"

2008.03.01. 09:01 kfg966

él az emberben egy kép. 1989 ősze, tévéstúdió, háttal a falnak, akárha bűnügyi nyilvántartóba készülne a kép, farmerkabátos, csapzott ember, bőrtáskával a vállán, echte népi értelmiségi, csapzott hajjal, hol belepillant a kezében tartott papírba, hol a kamerába néz, szokásos lángoló tekintete inkább zavart, úgy olvassa: "nem megyünk el, nem szavazunk."

csengey dénes az, valószínűleg - minden politikai őrülete és tévképzete ellenére - a legtisztább lelkű politikus az mdf népi szárnyán, bizonyíték erre például az a levélváltás is, amelybe balassa péterrel bocsátkozott az antiszemitizmus/zsidókérdés ügyében, még ha leginkább azt sikerült is bizonyítani vele, hogy ebben a kérdésben a legjobb szándék ellenére sem lehet szót érteni...

szóval csengey dénes az, és az mdf nevében próbálja felszólítani az embereket arra, hogy bojkottálják a négyigenes népszavazást. és emlékszik blogger magára is, arra, hogy mennyire fel volt ezen háborodva. hogy azt gondolta - persze, ifjú szdsz-tagként röplapokat osztogatott, agitált, és teljes meggyőződéssel hitte -, hogy ha van népszavazás, akkor azon részt kell venni, véleményt kell nyilvánítani a politikai közösség számára fontos kérdésekben. (a köztársasági elnök kérdését még mindig fontosnak tekinti, utólag is, a másik három addigra javarészt megoldódott, de nyilván meg kellett őrizni azokat a kérdéseket is, hogy meglegyen a részvételi arány.)

és most itt áll, és azt veszi észre magán, hogy legszívesebben nem menne el. azaz: valszeg el fog menni, hogy ne sorolják azok közé, akik egyszerűen politika alatti lényekként nem mennek el. valószínűleg el fog menni és érvénytelenül fog szavazni. nem hajlandó részt venni ebben a kutyakomédiában.

nem fogja most elkezdeni azt, hogy ezek nem lényeges kérdések. nem fogja azt sem, hogy semmiképpen nem érintik a reform lényegét. még csak azt sem, hogy a fidesz is alapvetően hazug kampányt folytat.

mint ahogy azt sem, hogy nincs meggyőződve arról, hogy a vizitdíj megfelelő eszköz-e. mint ahogy arról sem, hogy a kormány reformpolitikája átgondolt koncepció része lenne.

azt viszont gondolja, hogy a népszavazás mindkét oldalról rosszul feltett kérdésekre keresi a választ. és azt gondolja, hogy mindenki, aki ezen a népszavazáson részt vesz, alapvetően igennel szavaz arra a kérdésre, hogy "úgy véli-e ön, hogy a jelenlegi magyar politikai elit összességében megfelelő minőségben intézi a politikai közösség ügyeit?"

márpedig erre a kérdésre blogger válasza nagyon határozott nem.

[sajnos egyébként nemcsak neki. ennek a megnyilvánulása a fel-feltörő utcai erőszak. amely csak látszólag irányul egyedül a szocialisták ellen. blogger a maga részéről nem kívánná megvárni, míg a politikai vélemény-nyilvánítás kizárólagos módja az utcai erőszak és a terrorizmus leend. vagy az arra válaszul bekövetkező diktatúra. úgyhogy leginkább is érvénytelen szavazattal protestál.]

21 komment

Címkék: népszavazás csengey dénes

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr42360363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utazo 2008.03.01. 10:29:38

A dolog sajnos ennél ambivalensebb kedves blogger. Először is el kell menni és nemet kell mondani a FIDESZ politikai populizmusára, hogy azt ne mondjam, idiotizmusára. Nem azért, mert a reformok annyira jók (noha ezt a kérdést így aligha lehet feltenni, kicsit szégyellem is ezt a leegyszerűsítést, de nem akarok túl hosszú lenni), hanem azért, hogy ne gondolják mindenki szabadon hülyíthető. Meg kell mutatni, hogy ez így nem megy, és ennek nincs más eszköze, mint a "nem". Az "igennel" ugyanis nem jövő kezdődik, hanem valamiféle "keresztény"/"nemzeti"/ "szocialista" ki-tudja-mi. Másrészt nem tartom szerencsésnek a FIDESZ kezdeményezte népszavazás és a koalició nem mindig szerencsés reformigyekezetét egymással összevetni, majd azt mondani, mindannyian hülyék, így én elegánsan kivonulok, nem szavazok, érvénytelenül szavazok, stb. Szerinted, ha ez a magatartás kerülne túlsúlyba, az hova vezetne, milyen következményei lennének? Attól tartok katasztrofálisak, ennek ugyanis semmi más üzenete nincs, mint hogy Neked eleged van a világból. Talá nekem is, de nem kellene éppen ezért más módokon kifejezésre juttatni ezt? A kivonulás, a hátatfordítás, a bezárkózás még soha semmin nem segített, semmit sem változtatott meg.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.03.01. 10:53:30

nem, nem ambivalens.
egyiket sem lehet támogatni az embernek a szavazatával.
és azt gondolom, hogy ez a két párt egyaránt káros ennek az országnak, a szimbiózisuk meg szintén. egyként nemet kell rájuk mondani.
és kivonulás az, ha az ember nem hajlandó egy kutyakomédiában részt venni?
de ettől még blogol, publicisztikákat ír, uram bocsá' tisztességesen végzi a munkáját, ami ebben az országban már-már bátor állásfoglalást igényel?
szerintem nem.
és éppen azért gondolom, hogy nem szabad nemmel szavazni, mert ez annyira lényegtelen népszavazás, hogy bátran lehet protest-szavazatot adni.

tdp 2008.03.01. 18:53:12

Aki nem akar sem NEM sem pedig IGEN szavazatot leadni, annak is célszerű elmenni szavazni, és egy érvénytelen szavazólap ledásával tiltakozni. Ez azért értelmesebb (bár talán kissé fárasztóbb) megoldás a távolmaradásnál, mert ha az érvénytelen szavazatok száma magas, akkor a győztes nem állíthatja, hogy a "nép" véleménye azonos a győztes szavazatok arányával. Szélsőséges esetben a vesztes és az érvénytelen szavazatok összege több is lehet, mint a "győztes" szavazatok száma. Ez lenne csak pirruszi győzelem.

tallian.miklos · http://republican.blog.hirszerzo.hu/ 2008.03.01. 21:25:24

Meggyőztél. Elmegyek, és láthatóan nagyon érvénytelenül fogok szavazni. Hogy konkrétan hogyan fogom jelezni az érvénytelenséget, azt majd kitalálom.

Ne félj! 2008.03.01. 21:55:57

Én mind a háromra igennel fogok szavazni.

A reformok nem a két rendszer problémáira válaszolnak. Sem a beteg, sem a diák ezektől a reformoktól nem válik egyenjogú partnerévé az oktatási rendszernek, de az egészségügynek sem.
A dolgok maradnak régiben, a lényeg nem változik. Bátrabb és radikálisabb lépések kellenek, amihez több állami forrás és nagyobb egyéni anyagi ráfordítás szükséges.
Keményebb politika az egyenlő terheviselés alapján és hamis szociális érzékenység nélkül.

Most az MSZP ostoba és átgondolatlan, napi pénzügyeket érvényesítő "reformjaira" kell nemet mondanom. Ezekben a lépésekben semmi nincs csak kisszerű állami lenyúlás, és a hazai provinciális "liberálisok" politikai tülélési kisérlete.
A FIDESZ-ről majd 2010-ben szavazok...

Láthatjátok a dolgot két párt hatalmi marakodásának is, és lehet fanyalogni rajta. A "magára valamit adó" most ezt teszi, ez a trendi. Pedig ez megalkuvás.
"A hidon akkor kell átmenni, amikor oda értünk" most ezen a hidon, 2010-ben majd a következőn. Ezt hívják demokráciának? Vagy nem?

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.03.02. 08:52:09

ne félj!
attól tartok, hogy a reformok célt tévesztettségében igazad van.
abban szerintem nincs, hogy mikor melyik hídon mehetsz át. most lehetőség van arra, hogy a reformok ellen protestálj, de döntsél arról, hogy ezt úgy teszed, hogy egyúttal a fidesz mellett, vagy ellene protestálj.
és szerintem az utóbbi elősegíti azt, hogy 2010-re komolyabb választási lehetőség alakulhasson ki, mint ha az előbbit választod.
kfg

Ne félj! 2008.03.02. 10:38:23

kfg966

Szerintem igenre, vagy nemre van szükség, az is-is-ként értelmezhető válaszok politikai oldal kedve szerint magyarázhatók.
Gesztusod, nekem úgy tűnik inkább a hatalmon lévőnek kedvez, mert a rosszra nem mondja egyértelműen, hogy rossz.
Világos beszéd kell, radikális megfogalmazás, amellyel egy elhibázott utat elzárunk. Hogy a jobb oldal által rajzolt út járható-e? Amit most látok nem tűnik annak, a szavazás utáni időszakban talán kiszabadulnak a görcsös ellenállás kényszeréből. Remélem.

Az hogy a 2010-es választáson történik-e valami új? Nem sok esélyt látok, ott ahol az államból élő tömegek vannak többségben, ott nincs választás, ott kívánság műsor van.

tdp 2008.03.02. 10:50:04

"Ne félj!" De sajnos félek, attól tartok, hogy az illiberális demokrácia erősödik, azaz minden demokratikus szabály látszólagos betartása mellett haladunk a popularizmus diktatúrája felé. (www.nol.hu/cikk/480731/ ) Ha Te hibás döntésnek tartod az önrészek fizetését, akkor tényleg azt kell tanned, hogy IGEN-nel ellenük szavazol. De abban nem értek egyet, hogy a költségvetési hiány csökkentése "kisszerű állami lenyúlás", vagy "túlélési kisérlet". A hatalmon levők azt teszik, amit a Fidesz is tenne, ha kormányozna. Ha 2000-től nem lett volna a GDP növekedését túllépő reálbér növekedés, akkor erre nem lenne szükség, de a reformok megállítása ismét hiánycsökkenéshez, vagy a forráshiányhoz vezet.

tdp 2008.03.02. 10:56:12

helyesbítem a végét: hiánynövekedéshez, vagy forráshiány növekedéshez vezet az egészségügyben és a felsőoktatásban. "Ne félj!" Itt azokról beszélünk, aki hibásnak tartják a kérdések népszavazásra bocsátását. Ők nem akarnak egyik táborhoz sem tartozni, tehát vagy távolmaradnak, vagy érvénytelen szavazattal protestálnak.

vajon 2008.03.02. 11:18:38

"Hogy konkrétan hogyan fogom jelezni az érvénytelenséget, azt majd kitalálom."

én is így teszek.

ha lenne idő, kampányt lehetne indítani ennek módjáról. 5% teljesen egyforma lófasz tuti fókusz-megjelenés

Ne félj! 2008.03.02. 12:30:14

tdp

"A hatalmon levők azt teszik, amit a Fidesz is tenne, ha kormányozna."

Ez elég nagy baj, mert akkor mindketten bizonyítanák alkalmatlanságukat.

Számomra a dolog, ott kezdődne az egészségügyben, hogy kötelező egy összegű járulékot kellene fizetni, minden állampolgárnak, a nyugdíjakat ezzel az összeggel kellene felbrutósítani. A nem fizetőkön, nem a járulékot, hanem az igénybe vett eü. szolgáltatás költségeit kellene behajtani, szűléstől, az agyműtéten át, az abortuszig. Erre épülnének rá az egészségügyi pénztárak és a magánbiztosítók, szabadon választhatóan. Sok szinű és szintű egészségügy motiválja csak az állampolgárt a saját felelőssége felismerésére. Vizitdíj nem tesz felelős állampolgárrá, rövidtávú eszköz a költségek csökkentésére. Ál megoldás amit a kormány a fából vaskarika egészségügyi törvénnyel reformnak tart. Nem reformál, megőrzi az eddigi mentalitást: a magán felelősség negligálását.

Nem tudom, hogy a Fidesz mit fog tenni, ha egyáltalán kormányra kerül 2010-ben, de a mostani lépése helyes, még akkor is, ha nem az én szempontjaim miatt kényszerítette ki a népszavazást.

tdp 2008.03.02. 12:33:05

Vajon! Az-e a célunk, hogy lejárassuk a nápszavazás intézményét (és magunkat), vagy a népszavazás lejáratása ellen tiltakozzunk? Ez utóbbihoz elegendő az IGEN és NEM válaszok együttes megjelölése, a többi szerintem fölösleges bunkóság.

tdp 2008.03.02. 12:53:44

Ne félj! Nem akarok sokat vitatkozni itt, de ha az érveimre vagy kíváncsi, akkor olvasd el a bejegyzéseimet a www.nyitottszemmel.com/questions/1 fórumon! Ott még vitatkozhatunk is... :-)

vajon 2008.03.02. 19:55:01

tdp, a lófasz csak egy példa volt, lehetne a "Nem vagyok hajlandó ebben részt venni" felírása is.

tdp 2008.03.02. 21:29:47

Szerintem semmi megjegyzés nem kell írni a dupla ikszelésen túl, vagy csak azért, hogy látszódjék, hogy a "mű" sokáig, megfontoltan készült, nem hirtelen felindulásból. Jót nevettem MaciPower ötletén, tetszik: macipower.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry

TFL · http://civilzone.eu 2008.03.03. 11:48:48

kfg

meggyőztél, elmegyek, és érvénytelenül szavazok, bár eredetileg nem akartam elmenni sem, mert értelmetlen, teljesen fölösleges és tét nélküli dolgokban ritkán veszek részt, főleg ha az ennyibe kerül, és az én pénzemből (is) fizetik. de valszeg igazad van, és tényleg az érvénytelen szavazat a leghelyesebb attitűd, ezzel legalább nemet mondok az egészre (és nem a kérdésekre), sőt, kicsit megnyugtatom magam, hogy legalább ennyi értelme volt annak a sok pénznek, amit erre költöttek. De az érvénytelen szavazati lapra én bizony ráírom: "Ez egy bankrablás!! Hivatalosan öt (valójában legalább 10) milliárd forint értékre elkövetve - az én bankom kárára. Szavazatommal egyben feljelentést teszek ismert tettesek ellen és kérem a nyomozás megindítását"
Mert engem ez zavar leginkább az egészben, nem is az erkölcsi-politikai oldala - azt már rég megszoktam, hogy felelőtlen politikusaink vannak. két őrülten hatalomvágyó ember (és néhány száz haszonélvezőjük) piti politikai színjátékát még elviselem, de azt, hogy ez nekem egyre többe kerül, azt már nehezen.

tallérossy zebulon 2008.03.03. 13:46:10

Fú! árNYALTalt vagy mint a legnagyobb Öszöd-apologéták. A butacsacsi népszavazását nekije ésa terrorutcaierőszak made by Szilvássy. Rosszulfeltettkérdésekre...

Vigyázz nehogy túlbonyolítsd a még végén érvényes lesz a szavazatod.

By the way: A"Csunyapotyilika" c. nézetedet felejdsd el — a legIQszegényebb aljabaloldai posztpopulizmust tetted magadévá.


PS: Ne felejts el köszönetet mondani Vitézlő Tallérossy Zebulonnak, hogy felrázott kicsit elhúzódott téli bloggerálmodból. bye-bye

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.03.03. 13:57:38

kedves vitézlő t.z.

egyrészt az álmomból nagyrészt magamtól ébredtem fel, másrészt egy magánlevélnek ehhez némileg több köze volt. de szívesen köszönetet mondok neked is:-)

nem gondolom, hogy őszöd-apologéta lennék, ellenkezőleg. és nem gondolom, hogy csúnyapolitika-nézetem lenne. csak tudom, hogy lehet dolgokat konstruktívan meg nem-konstruktívan csinálni.

azt gondolom, hogy politikára szükség van, de azt is, hogy lehet máshogy is csinálni...

kfg

tallerossy zebulon 2008.03.03. 17:43:05

Az ú.n. kritikus/mainstream/balliberális/társutas /poszt/satöbbi (kívánt rész aláhúzandó) értelmiség elmúlt 5 év konstruktív hozzáállása meghozta a gyümölcseit lásd: gdp adatok, árfolyam, adósságállomány, munkanélküliségi adatok. Féltitkos kamarilla mutyik gazpromtól-használtbusz-tenderen át akárhányas metró bekerülési áráig. Plusz: Gyurcsányi/Szilvássy/Gergényi/Demszki –féle, neoabszolutizmus. Ehhez sikerült FALAZNI.

Egyébként pedig, „azt gondolom, hogy politikára szükség van, de azt is, hogy lehet máshogy is csinálni...” einverstanden!
Összekanalazom neked mit írt a napokban Lányi olvassad e Amicel!

Köszönetedet kegyesen elfogadni méltóztatik:
Vitézlő Tallérossy Zebulon von und zu Árvalányhaj


Mára ennyit, Dixi.

Satiricus 2008.03.04. 11:48:14

kfg,
elolvastam a mai cikkedet (is). Egyetértek, elmegyek, és 2X-et adok le háromszor. Kíváncsian várom az eredményt, hogy t.i. hány érvénytelen szavazat lesz. Ha - összehasonlítva pl. a 2006-os választásokkal - az arány SZIGNIFIKÁNSAN nő, nem éltünk hiába, és meg lehet alakítani a "2X - Vigyük Ki Az Országot A Bolondokházából" civil kezdeményezést...

vakablak 2008.03.17. 23:04:43

Nos, mire sikerült menni az érvénytelen szavazatokkal? Most jó?
süti beállítások módosítása