bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

wass albert meg az ő száz éve

2008.01.08. 12:15 kfg966

hogy állítólag száz éve született volna, és hogy ez állítólag érdekes. mondjuk az egész wass albert-jelenség különösen az.

olvasta ezt a kis szösszenetet a magyar nemzetben. amiben nagyjából az fogalmazódik meg, hogy a balliberális értelmiség agyonhallgatná wass albertet, mert tőlük eltérő felfogásban (vagy egyáltalán) hozzá mert nyúlni nemzeti témákhoz. az mondjuk tényleg furcsa, hogy ahhoz képest, hogy mennyien mondják, hogy ilyen-olyan okok miatt wass albertet nem vennének a kezükbe, s megfogalmaznak negatív esztétikai vagy politikai ítéletet, milyen kevesen vannak azok, akik ezt a véleményüket saját benyomásaik alapján alakították ki, s milyen sokan azok, akik mások fitymáló véleményére alapozva hozták ezt a döntést meg.

nyilván segíti az embert a tájékozódásban mások véleménye, nem lehet mindent elolvasni, ami megjelent, csak az ember gondolná, hogy egy ennyire a viták kereszttüzében levő életmű esetén az átlagnál fontosabb a saját vélemény kialakítása.

a másik roppant érdekes dolog, hogy a jobboldalon milyen mértékben teszik egyébként jóízlésű emberek zárójelbe a saját ízlésítéleteiket a nemzeti kérdéshez így-úgy hozzányúló művek esetén. wass albertet comme il faut szeretni - hát meggyőzik magukat, hogy jó, mert fontos. szóval inkább hitkérdés ez, mint ítélet. (bloggernek beletörött bicskája wass albertbe, belenézett, elkezdte olvasni, nem ment. (igaz, az ulysses se ment, lehet, hogy bloggerben van a hiba. egyszerűen penetráns volt a mondatszerkesztés, a stíl, a világ. de hát ízlések és pofonok. de van az embernek az az érzése, mint ami a honfoglalás című opus kapcsán: hogy emberek, nem látjátok, hogy fércművet néztek? hogy attól, hogy hont foglalunk, még kibaszott szar? hogy a hazaszeretet nemcsak téma, hanem minőség kérdése?

na mindegy, ezen kotlott egy picit rohanós napon. (nem, nem fog erről publicisztikát írni, ahhoz nem olvasott elég wa-t, blogbejegyzésre elég ez, publira már nem.)

viszont van egy gyöngyszem ebben a magyar nemzetes írásban. aszondja, hogy "Wass Albert írói jelentőségére valószínűleg Czine Mihály irodalomtörténész tudna hitelesen rámutatni, ha köztünk volna." nincs köztünk, 1999 óta, ez igaz.

viszont volt czine mihálynak sok publikációja. amennyiben rámutatott wass albert írói jelentőségére, tessék előcitálni. amennyiben viszont nem, lehet elgondolkodni azon, hogy miért nem. de valakinek az írói jelentőségét más autoritásával azon az alapon kidomborítani, hogy az a más akár rá is mutathatott volna, az elég bájos.

végülis joe strummer is mondhatta volna rólam, hogy olyan jó gitárost, mint én, nem hordott még a hátán a föld.

na und?

 

11 komment

Címkék: wass albert

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1289367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.01.08. 14:39:31

nos, kfg,
sz'tem oravecz imrének igaza van, amikor azt mondja: sokféle irodalom van, én így gondolom, bár tudom, nem mindenki gondolja így... korrekt!
wass albertről a múltkoriban hallottam egy irodalomtörténészt, aki úgy fogalmazott: wass albert megkerülhetetlen. korrekt!
nálunk azért ilyen élethalál-kérdés az irodalom, azért csinálnak belőle hatalmi-politikai ügyet, mert a magyar identitásnak igen fontos, monhatjuk, meghatározó része... de az nem baj. a franciáknál állítólag a filozófia körül van ekkora hajcihő, azon képesek így marakodni-görcsölni... jól teszik!
sz'tem próbálkozz újra wass albertel, ha ráérzel a bebopra, nagyon fogod élvezni. és próbálkozz újra joyce-szal is, ha elkap a cugja, úgy visz magával, mint a pinty:-) hű de király olvasni! wass albertet is, joyce-ot is, meg mindent, ami jó.
üdvözöl bbjnick

Egry G. 2008.01.08. 16:42:24

Azért nem mindegy, miért megkerülhetetlen valaki, politikai vagy irodalmi-esztétikai okokból. Wass pedig politikai okokból megkerülhetetlen a jobboldalon. Máshol meg jelentéktelen epigon, népieskedő, önismétlő író, és még ehhez giccs is. Abban van igazság, hpgy akik Wasst piedsztálra emelik, azok az irónak a nemzeti identitás fromálásában játszott szerepe miatt teszik ezt, de ebben az országban elég sokan vannak, akik ma már, hála Istennek, nem az irodalom alapján alakítják a sajátjukat. Ráadásul Wass ebben sem kreatív, csak a "közös tudást" újra és újra elbeszélő regös.
Tualjdonképpen ezzel az erővel Szabolcska Mihályról is jelentethetne meg évfordulós cikket egy lap. (Egyébként nem a MaNem cikke meglepő, hanem az, hogy a népszabó kulturális rovata is szükségét érezte valaminek.)
Ajánlom Ágoston Vilmos eléggé félkész, de azért felettébb tanulságos művét.

Ardarich 2008.01.08. 17:22:55

Szabolcska Mihály versei jobbak Wasséinál.
Amúgy a Funtineli boszorkány igen jó könyv. A Mire a fák megnőnek nagyon ingadozó színvonalú, de összességében nem rossz. Több jó könyvet egyelőre nem olvastam tőle. Az Elvásik a veres csillag teljesen bugyuta, én legalábbis nem bírom elviselni a regény méretű székelyanekdotát, akkor sem, ha közben jól kibabrálnak a komcsikkal. Az Antikrisztus és a pásztorok antiszemita és történelemhamisító irányregény. A Csillagösvényen giccses áltörténelmi fantasy. Wass stílusa olvasmányos, persze, de hogy "megkerülhetetlen" lenne... A magyar regényirodalom élvonalába biztos nem tartozik bele. És még az erdélyi irodalomban is vannak sokkal jobbak: Tamási Áron, Sütő András, Makkai Sándor, Nyírő József, Bánffy Miklós, Bartis Attila...

utazó 2008.01.08. 20:36:47

Istenem, muszáj komolyan venni minden "agyamentet"?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.01.09. 10:34:00

én csak az esztétikai ítéletekkel való óvatosságra hívnám fel a becses figyelmeket!
miket összeírkáltak itt anno írók írókról: mit kapott pld. tamási áron vagy józsef attila németh lászlótól, babits szabó dezsőtől vagy józsef attilától és viszont... esztétikai alapokon kívánták mindig is kivégezni egymást az írók:-)

ja, és, sz'tem, az anekdoka sem ördögtől való, ha jól csinálják. ha egy mai magyar fiatal író úgy tudna anekdotázni mint mikszáth vagy akár wass albert, bizonyára két perc alatt aktuális zsenivé kiáltanák ki:-)

és hogy a politikai oldalak ideológiai alapon valásztanának olvasmányt vagy idolt maguknak!?
nem tudom: én nagyon nagy élvezettel olvastam (többször is) ilf-petrov tizenkét székét, platonov csevengurát, bulgakov fehér gárdáját satöbbi, mégsem lettem se bolsevik, se leninista, se trockista, de még vérbajos sem. aki világosan, élvezetesen el tudja mondani amit akar (hívják azt bárhogyan is, szenvedjen bár bármilyen ideológiai nyavajában is), én annak a jogát az íráshoz nem vitatnám el
uff
üdvözlettel bbjnick

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.01.10. 18:21:10

elnézést kérek a kései reakcióért.

utazó: nem, nem kell mindenkit komolyan venni. nem is őt veszem, leginkább a jelenség érdekel. és ha már valamiből jelenség lesz, adott esetben kíváncsi vagyok arra a valamire is, így s ezért gondoltam wass albertet olvasni.

amit persze így nem lehet. hiszek abban, hogy könyvek megszólítják az embert. volt olyan, amire hosszan próbáltak rábeszélni, ott volt a polcon, és egészen addig mégsem jutott eszembe olvasni, amíg nem éreztem, hogy vonzani kezd.

wass albert nyilván nem ilyen volt, máshonnan jött az érdeklődés, nyilván ez is befolyásolta a befogadó attitűdjét. nem is lett sikeres találkozás.

de ez a sikertelenség nemcsak a befogadói attitűdben rejlik. a fenntartásaim leginkább esztétikai jellegűek voltak, s annyira rossznak ítéltem, hogy nem tudok mást feltételezni, mint azt, hogy akik kedvelik, ideológiai szemellenző okán kedvelik.

a honfoglalást azért idéztem, mert szemben wass alberttel, akit nem olvastam végig (nemhogy az életművet, de egy művet sem) a honfoglalást végignéztem, és tudom, hogy szar. és láttam az erőfeszítést, hogy piedesztálra emeljék, netán oscarra jelöljék. és ezt a mechanizmust látom wa esetében is.

de igazából nem is ez lett volna a postom lényege, hanem a magyar nemzet czine mihályos bravúrstükkje.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.15. 13:07:18

Kedves kfg966!
Én olvastam más könyveit, és azok nem csak azok számára élvezhetőek, akik szemellenzővel közlekednek (még szomúrbb, hogy azzal élnek is). A tizenhárom almafa például biztosan ilyen. Ráadásul, ha elvassátok megérzitek, hogy ez az ember mennyire nem gyűlölt nemzeteket.

Az Oszkár, meg a Nobel csak annyit számít, mint Bátori úr az upc-reklámban!

Ugyanakkor elfogadom és látom, hogy van Wass körül egy erőlködés is. De ennek is megvannak az okai!

Szerintem! :)

mezei olvasó 2008.01.16. 23:27:30

Nekem idén került a kezembe Wass Albert:Elvész a nyom című regénye. Nem tudtam letenni, amíg a végéig nem értem ! Szerintem nagyon jól ír. Utána "HALÁLOS KÖD HOLTEMBER PARTJÁN" című regényét olvastam, szintén nagyon olvasmányos volt. Feleségem és barátaink ugyanilyen véleménnyel vannak.

Görcsoldó 2008.01.17. 11:30:29

Szia Kfg!
Szerintem, akiknek Wass Albert potentát, azoknak lenne potentát Czine Mihály véleménye. De nekem csak egy szubkulturális író + vélemény.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.01.17. 22:40:35

Szubkulturális író? Hova tegyem ezt?

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.01.18. 07:43:33

mezei olvasó: jó, akkor neked más - és ezek szerint politikailag nem motivált - a tapasztalatod, mint az enyém.

azért azt gondolom, hogy czine mihály a népi irodalomról, meg az erdélyiről meglehetősen sokat tudott és komolyan vehető.
süti beállítások módosítása