bemutatkozás

politikai önvizsgálat - többnyire. meg ami még eszébe jut.

közéletről, olvasmányokról, egyebekről. olykor személyes megjegyzések is.

a hírszerzőn futott blog folytatása.

váljál tagjává a blog facebook közösségének

utolsó kommentek

  • Kocsor Blokk: Nagy örömmel olvastam. Most már nekem is illene nekivágnom, nem csak tervezgetni. youtu.be/C8C-tp... (2011.07.26. 21:07) szarajevoi anzix
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tényleg kicsit elkanyarodtunk a tárgytól, de lehet, hogy mégsem. Az a kíméletlenség és ag... (2011.03.28. 17:03) trivialitások - 1.
  • kfg966: nem erről beszélek. hanem a fideszről. szerintem az a kapcsolat, amit te mondasz, az méltánytalan ... (2011.03.28. 16:38) trivialitások - 1.
  • Dr. simonmondja.: @kfg966: Tisztánlátás az lenne, ha vallomást tennének és a megrendelőjüket is földobnák némi bizon... (2011.03.28. 15:13) trivialitások - 1.
  • kfg966: szerintem egyrészt igen. másrészt azt gondolom, hogy még ha a debreceni légkör hozzájárult is a te... (2011.03.28. 14:27) trivialitások - 1.
  • Utolsó 20

ritkábban írnak

statisztika

elnökválasztás után

2008.06.10. 09:27 kfg966

mint írta volt blogger, különösképpen nem érdekli, hogy ki lesz az szdsz elnöke. azért egy picit módosít, őszintén szólva fodor gábort némileg vállalhatóbnak tartja, mint a már megválasztásakor is teljesen hiteltelen és ahhoz képest még sokkal inkább hitelét vesztett (lehet ebben negatívba menni?) kóka jánost.

kókával most nem foglalkozna - hogy fodorral merre fog menni az szdsz, az továbbra sem olyan nagyon érdekes. bár azt azért gondolja, hogy fodor nem fogja - friend of liberty szavával élve - ökozombivá változtatni a pártot. bár baj tulajdonképpen az sem lenne - hiszen az szdsz saját szempontjából a legnagyobb baja a tökéletes jellegtelensége volt az utóbbi időben. az ökozombiság viszont legalább valami jelleget kölcsönözne. blogger szempontjából persze ez nem szimpatikus jelleg lenne - hiszen végülis keménytökű kapitalista pártot szeretne látni. ilyen szerencséje viszont úgysem lesz.

egyelőre az szdsz viszont megkerülhetetlen szereplője a politikának, tekintve hogy ott ül a parlamentben. úgyhogy fodor első nyilatkozatai érdekesek lehetnek - mint ahogy orbán levele is az. vegyük sorjában.

hogy aszondja fodor gábor: visszahívná azokat, akik elhagyták a pártot. hogy kis jánost a köztük levő régi jó kapcsolat alapján visszahívná, az tulajdonképpen borítékolható volt (mintha lett volna valami fidesz elnökségi határozat is annak idején, hogy fodornak el kell költöznie kis jános lakásából.) kis jános visszahívásával nem lenne különösebb baj, kifejezetten jókat ír mostanában, kifejezetten kritikus volt a koalícióval, az szdsz mostani szerepével, és többnyire egyet is lehetett vele érteni. bloggernek ugyan vannak fenntartásai azzal a szereppel, amit kis jános elnökként vitt az szdszben, bloggerhez közelebb állt volna egy olyan politika - legalábbis így utólag - ami a rendszerváltó pártok progresszív erőinek összefogására törekszik, de ez a hajó jó korán, mondjuk 90 őszén a taxisblokáddal elment (éppen kis jános elnöksége alatt).

blogger mindig is kíváncsi lett volna arra, hogy milyen lett volna a magyar politikai élet 2000-re, ha az szdsz régi gárdája nem túrja ki tölgyessyt - kis jánostól egyébként nem függetlenül. ebben az értelemben tölgyessy visszahívása is érthető, sőt, üdvözlendő, még akkor is, ha majdnem biztos, hogy tp nem fog kötélnek állni.

már bauer tamást különösebben nem kedveli blogger, még ha bizonyos állításaival olykor egyet is ért. amit viszont végképp nem ért, az tgm visszahívása. hogy tudniillik mit keresne tgm egy liberális pártban. persze-persze, volt ő liberális is, meg konzervatív is, gyakorlatilag minden, csak akasztott ember nem - amit adott esetben nyilván sokan sajnálnak is. érti blogger azt is, hogy demokratikus ellenzék, akolmeleg, ez-az. és persze van az is, hogy tgm vélhetően a legtájékozottabb publicisták egyike, s adott esetben képes megfontolandó dolgokat mondani. de könyörgöm: egy liberális pártban? ne keverjük össze a személyes szimpátiákat az elvek közösségével. szóval ezt egyelőre blogger nem érti.

a másik történés viszont orbán levele. galád levél, nyilván, csapdát lehet belőle szimatolni. hogy ugyanis az szdsz az ő jelenlegi állapotában - az 1% körüli közvéleménykutatási eredménnyel - nyilván nem lehet érdekelt az előrehozott választásban. viszont ha meg nem szavazza meg a parlament feloszlatását, akkor egészen látványosan bele lehet szorítani a látens koalíciós partner szerepébe.

van-e ebből a helyzetből kiút? ez vélhetően az elkövetkezendő napok legérdekesebb kérdése. most ráadásul határhelyzet van - mindenkinek magába kell néznie, hogy mit is akarna. vagy ha már ebben nem tud dönteni, akkor azon kell elgondolkodnia, hogy mitől tart jobban, mit akarna kevésbé: azt, hogy egy már többségben is inkompetens kormány kitöltse a mandátumát, és két évig ne nagyon történjen érdemi politizálás, vagy az, hogy jöjjön a fidesz. mert egy mostani választással egyértelműen a fidesz jönne.

essünk túl rajta most, vagy prolongáljuk a jelenlegi helyzetet - ez a nagy kérdés.blogger nem tart különösebben egy fidesz-kormánytól. abban ugyan nem feltétlenül bízik, hogy a fidesz vinné véghez a tovább már nem nagyon halogatható modernizációt, de a lassú vegetálásnál talán egy fidesz-kormány sem lenne rosszabb. még akkor sem, ha a fidesz jövőképe, társadalomról alkotot felfogása, stb, stb, viszonylag messze áll blogger elképzeléseitől.

ugyanígy kérdés, hogy mit tud mondani fodor orbánnak. a kikötések - hogy ti. abban az esetben menne bele az előrehozott választásba, ha a fidesz garanciát vállalna arra, hogy nem módosít alkotmányt, választási törvényt, stb, stb, elsőre elég gyengének tűnnek. viszont nem kizárható, hogy bejön. mert az szdsz nélkül nincs meg a parlament feloszlatásához szükséges többség. tehát engedmény mindenképpen kellhet. kérdés, hogy orbánnak mennyire sürgős az előrehozott választás, milyen engedményre hajlandó érte.

adott esetben blogger egy olyan megállapodást tart elképzelhetőnek, hogy orbán azt vállalja, hogy alkotmányt, választási törvényt a következő országgyűlés csak úgy módosíthat, ha azt a következő parlament által történő elfogadását követően, egy újabb választást követően összeülő következő parlament is elfogadja. mert ez már olyan parlament lenne, amely nem elhanyagolható időnyi fidesz-kormányzást követően választatna meg - azaz vélhetően nem lenne olyan elsöprő benne a fidesz-többség, mint abban, amely a most következő választásokat követően ülne össze.

és innentől már leginkább azon múlik minden, hogy kinek mekkora önbizalma van.
  1. hogy orbán mit gondol arról, hogy meddig bírja összetartani az új többséget, mennyire sürgős neki, hogy most legyenek választások
  2. hogy fodor mit gondol arról, hogy ha most lennének a választások, meg bírná-e ugrani a parlamenti küszöböt
  3. hogy orbán mit gondol arról, hogy elfogadhatja-e hogy alkotmányt csak két egymást követő országgyűlés jóváhagyásával módosíthasson: hogy képes lesz-e két egymást követő választást nagy többséggel megnyerni.
  4. hogy fodor mit gondol: ha később lesznek a választások, több ideje lesz fölépíteni a pártját 5%-ig, vagy ellenkezőleg, a látens koalíciós partner szerepe inkább erodálja az szdszt.
blogger vár, kíváncsian és figyel. és közben fejben pingpongozik.

14 komment

Címkék: fidesz szdsz tgm fodor gábor orbán viktor bauer tamás kis jános előrehozott választás

A bejegyzés trackback címe:

https://kfgblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6512535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerson ea 2008.06.10. 11:38:53

"...ha a fidesz garanciát vállalna arra, hogy nem módosít alkotmányt, választási törvényt, stb, stb, ..."

Nekem úgy tűnik, hogy a szóbanforgó feltételeket (megalapozottan - ez nem bizalom kérdése) csak az alkotmány garantálhatja. Ehhez pedig alkotmánymódosítás szükséges, ami a szocialisták nélkül lehetetlen.

Egry G. 2008.06.10. 12:59:07

Nekem meg úgy tűnik, hogy a magyar sajtó már megint csodás diszleksziában szenved. Fodor megnyilatkozásaiból elg világos volt (tegnap Az Estében meg is erősítette), hogy az előrehozott választást nem azonnali lehetőségként kezeli és a három feltétel nem a választás kiírásáank feltétele, hanem annak, hogy egyálalán hajlandó legyen megfontolni a hozzájárulását. Tehát ennek a árom feltételnek ugyan adottnak kell lennie, de ha elfogadják őket, akkor még mindig nem automatikus a parlament feloszlatása, akkor még mindig kivárja, hogy tud-e egy vállalható elemekkel megállapodni a szocialistákkal külső támogatásról, vagy legalább egy kölcsönösen elfogadható költségvetésről és adótörvényről. Innen kedzve meg felesleges az előrehozott választásokon rugózni, Fodor nem mondta azt, hogy ez a célja és csak arra vár, hogy biztosítékot kapjon.

Malvina · http://www.komedias.blogspot.com 2008.06.10. 15:33:41

"Nekem meg úgy tűnik, hogy a magyar sajtó már megint csodás diszleksziában szenved."

Ez nem diszlexia, ez maga a Szép új médiavilág!

A médiának ma már - ezen eltömegesedett társadalmakban - nem pusztán közvetítő, hanem irányító szerepe van, még a politikával szemben is. Ma már nem a média függ a politikától, hanem fordítva, a média csinálja a politikát. A média ma már nem pusztán tájékoztatni, eligazítani és még csak nem is csupán meggyőzni akar, hanem az emberek identitását veszi célba, és ezzel a média mára élet-halál ura lett. Mindez pedig alapvetően befolyásolja, meghatározza a média munkásainak hozzáállását, szerepét is. Ez egy róka fogta csuka helyzet, hiszen amíg a média ezzel a túlhatalommal rendelkezik, addig nem alakulhat ki egy olyan civil bázis, amelyik képes lenne/lehetne hatást gyakorolni rá.

Vannak, akik erre azt mondják, nem hiszik, hogy a média élet-halál ura lenne, hiszen az emberek nem átverhetőek.

Márpedig a tény az, hogy például a hírek nem puszta információk, hanem világunk megkonstruálásának lényegi részesei , nem pedig visszatükrözői. És legnagyobb jelentőségük nem is a közönségre tett közvetlen hatásukban van, hanem abban, hogy bizonyos vélekedéseket, tudásokat alakítanak ki és tartanak fenn.
Ebben az értelemben tehát nem az emberek puszta átveréséről van szó , hanem annál sokkal bonyolultabb és alapvetőbb mechanizmusok uralásáról. Hiszen az átverés feltételezi, hogy e társadalmakban jelen van egy olyan érvényes , a médiahatalom által képviselttel szembe állítható - tudás, amin "át" lehet verni az embereket. De a médiahatalom pontosan ennek az érvényes tudásnak a helyébe konstruál egy általa folyamatosan uralt és alakított "érvényes" tudást. Tehát ilyen értelemben átverésről nem beszélhetünk, csak az "átverés" átveréséről.

Bünge · http://mikegy.fw.hu 2008.06.10. 17:27:44

Érdekes ez a politika, van benne sok taktika!
Bűnözve választanak, majd kiigazításként kontinensekre szóló média reklámokat kapnak! Aztán meg mi jön? Nyílatkoznak a semmiről! És megy minden tovább, törvény nix, becsület nix!
Kontinensre szóló reklámok a Nulla Pártnak, minek neve eszdéesz, hehehe
Valakik jól el vannak szállva! Vagy talán csak ez a téma ma Mo-o?

Bünge · http://mikegy.fw.hu 2008.06.10. 17:30:12

Gyúrcsány nyihog,
szeptemberig megvagyok!
Fodor Gabriella pislog
Ország érdeke fennragyog:
legyen minél több csalás, lopás, hazudozás!!!
Ás, ás, hazudozáááááááás!!!

utazo 2008.06.10. 22:19:23

Nem Kiss (aki sosem volt politikus, hanem megmaradt mindig filozófusnak), Bauer, Hack, Tölgyessy (aki máig frusztrált és nehéz kimondani, de összevissza beszél, lásd legutóbbi nyilatkozatát az Indexen vagy a nol.hu-n, már nem is tudom) vagy TGM (akinek valóban nincs ma már helye semmilyen liberális pártban) a kérdés, hanem az, hogy az SzDSz képes lesz-e végre valamiféle jövőkép felmutatására

Silcon 2008.06.10. 23:25:24

Fodorral az lesz a baj, mint Dávid Ibolyával: nagyon népszerű, de ebből nem profitál a pártja. Nehéz lesz a változásról hitelesen beszélnie úgy, hogy ott integet a háta mögött az emelvényen Magyar, Demszky, Pető, Kóka... (Jó, Magyar nem ügyvivő, de elég nagy rossz pont.) Egyébként szvsz ennek köszönhető a szoros eredmény. A közvélemény sima, kb. 2/3-os győzelmet várt.

A latolgatás, mérlegelés legkésőbb ősszel véget ér. A vízválasztó a költségvetési szavazás lesz. Azt az szdsz nem tudja arcvesztés nélkül megszavazni. A nekik tetsző költségvetésbe meg az mszp pusztulna bele. Az az álláspont amit Fodor képvisel: "Nem szolgálja az ország érdekét az előrehozott választás." sokáig nem tartható. Főleg úgy nem, hogy az mszp szabályos hátraarcot mutatott be.

A nekem szentelt írás végére odatettem két jó hosszúúúú bejegyzést.

salabakker 2008.06.10. 23:54:15

azért az nagyon szomorú, hogy húsz éve ugyanabban a nyolc-tíz amatőr politikusban tudunk csak gondolkodni, akik mint a műkedvelő bohócok, rátelepedtek erre a gazdátlan cirkuszra....

mint a klasszikus bohócszám paródiája
"Nincs mááásik! "

Silcon 2008.06.11. 00:13:52

salabakter:
Azt az opciót Kupa Mihály kilőtte. A Centrumból lehetett volna valami, ha a két forduló között nem szólítja fel híveit az mszp-re szavazásra. Akkor elért 3,6%-ot, a következő választáson szinte nem volt mérhető. Vagy "trójai faló" párt volt, vagy rosszul mérte fel, kik is az ő választói. Mert azok bizony a fideszből kiábrándult, de az mszp-re szavazatukat sosem adók voltak. Az mdf kitörési kudarcában is ezt látom: nem lehetünk biztosak benne, hogy hol fognak landolni. A bp-i közgyűlés és néhány önkormányzat esete már több mint gyanús. A Tisztelet Társasága pedig még szóba sem került.

salabakker 2008.06.11. 00:24:16

Kedves Silicon,

az említettekkel együtt is még mindig csak egy gazdátlan amatőr színtársulat ez, amit egy profi tulajdonos már régen szétkergetett volna......a nagy sikertelenségre való tekintettel

Silcon 2008.06.11. 01:15:37

Egy módot látok rá. A fidesz most nyerni fog, ezen nem nagyon lehet változtatni. Ahhoz valami csodaféle kellene. Az mszp bukásával alakulhat egy új baloldali párt, "a múlt nehéz öröksége nélkül", esetleg egy komolyabb zöldpárt. Ők esetleg versenyre tudják hívni a fideszt. A jobb oldalon most nem nagyon van szabad hely.

salabakker 2008.06.11. 10:15:45

Silicon,

Ebben a pakliban nincs nyerő lap. Sem zöld, sem piros sem másmilyen. Hiányoznak a valódi játékosok, akik kevernék a lapokat......csak a lapok keverik magukat, és mi meg azt hisszük, hogy ez már a valódi játszma.

Silcon 2008.06.11. 12:01:48

A legközelebbi választásig úgy néz ki betakarták a talont. Azokkal a lapokkal kell játszani, amik kézben vannak.
Igen kis esélyt adok annak, hogy egy valóban új párt képes legyen megugrani az 5%-ot. Pár hónapja, max. másfél éve van rá.

kfg966 · http://kfgblog.blog.hu 2008.06.11. 21:27:21

elnézést kérek mindenkitől, hogy csak most válaszolok.

gerson ea: igen, valószínűleg igazad van. de azért lehet olyan kalkulus is a háttérben, amit én mondok, mert azért viszont az is igaz, hogy ez így sokáig nem mehet tovább.

egry g: szerintem én sem mondok mást. néhány dolgot összeszedtem és végiggondoltam, de nem állítottam, hogy fodor e három feltétel teljesülése esetén automatikusan hozzájárulna a parlament feloszlatásához. és innentől különösen irrelevánsnak érzem a sajtó általános képéről írt szomorú soraidat ennek a bejegyzésnek a szempontjából.

malvina: ld fent.:-)

bünge: tisztelem a véleményedet, de még egy gabriellázás az én kommentjeim között és baszlak ki, mint macskát szarni.

utazó: arra jövőképre 20 éve várunk hiába. most sem lesz - mert most válságmenedzselés lesz. most azt akarják kitalálni, hogy hogyan lehet apró lépésekkel a parlamentben maradni. úgy gondolják, hogy stratégiai jövőkép kialakítására nincs most idő. holott már csak az segíthetne rajtu(n)k, ha rászánnák azt az időt.

salabakker, silcon: erről fogok hosszabban, azt hiszem, türelmeteket kérem.

silcon: olvastam őket a másik, neked szentelt postnál. fogok válaszolni, de kérlek, nézd el nekem, most roppant (úgy írtam, de javítottam: robbant) fáradt vagyok.

elnézést kérek.
süti beállítások módosítása